Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Andrei Năstase: „Am arătat că suntem o mişcare politică capabilă să asigure alternanţa la putere acestui regim oligarhic”

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase a vorbit despre aderarea la PPE, ce principii au stat la baza deciziei Platformei DA şi PAS de a merge în comun în următoarele alegeri, ce strategie vor avea pentru următoarele alegeri parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Platforma DA şi PAS au devenit membri ai PPE. Cât de lung a fost acest drum?

A.N.: Aderarea la PPE este un eveniment politic foarte important pentru cele două partide de opoziție emergente. Întâi de toate, este o recunoaștere a potențialului și importanței celor două partide de către cea mai puternică forță politică din Uniunea Europeană. Astfel, prin această decizie, Platforma DA devine un actor activ al politicii europene, ceea ce este în avantajul nu doar al partidului, dar și al cetățenilor Republicii Moldova.

Chiar de la apariția Platformei DA ca partid politic în 13 decembrie 2015,  Programul nostru a fost bazat pe valorile Partidului Popular European, accentuând suplinirea liberalismului cu o responsabilitate socială maximală, cu protejarea familiei și tradițiilor naționale. Peste un an, la Congresul II al Platformei DA din 5 februarie 2017 a fost adoptată decizia de aderare la PPE și la distanță de fix zece luni am fost admiși.

Cel mai important element care a determinat obținerea statutului de membru al PPE a fost în mod cert comportamentul și parcursul nostru politic, și anume faptul că Platforma DA reprezintă o emanație politică a mișcării protestatare, exprimată în cadrul Marii Adunări Naționale și a mitingului din 6 și, respectiv, 13 septembrie 2015. Din acest punct de vedere, suntem considerați de partenerii noștri europeni ca un partid popular, pro-european care luptă activ pentru interesele cetățenilor împotriva unui regim oligarhic și mafiot.

În al doilea rând, a contat foarte mult potențialul politic al Platformei DA care se exprimă prin structuri puternice în teritoriu, susținerea din partea diverselor segmente sociale, rețea puternică și activă de susținători acasă și în diaspora, capacități de mobilizare a cetățenilor, inclusiv la proteste. Avem 36 de organizații teritoriale care asigură funcționarea partidului la nivel național, precum și organizații autonome de femei, seniori și tineri.

Un alt factor important care a contribuit la accederea în marea familie europeană din punct de vedere politic și doctrinar, îl constituie programul nostru  politic ambițios, dar realist, implementarea căruia va permite salvarea și dezvoltarea Republicii Moldova.

Acest program este în permanență completat cu inițiative realiste și populare, precum reforma alternativă sistemului de pensii, detenebrizarea, deofshorizarea și demonopolizarea economiei, descentralizarea țării și consolidarea autonomiei locale, reformarea sistemului electoral proporțional în beneficiul oamenilor, susținerea businessului micro, mic și mijlociu;  inițiative anticorupție cu aplicarea mecanismelor lustrației și confiscării extinse a averilor dobândite ilicit, protecția mediului și a securității naționale și personale a cetățenilor, etc. 

Astfel, am demonstrat viziune politică coerentă și echilibrată privind modernizarea Republicii Moldova și integrarea în Uniunea Europeană, am arătat prin proteste și alegerile de anul trecut o puternică susținere populară, dar și capacități organizatorice necesare unui partid. Am arătat că suntem o mișcare politică capabilă să asigure alternanţa la putere acestui regim oligarhic. Toate aceste elemente au fost definitorii pentru acceptarea noastră în PPE.

T.: La modul practic, ce va da Platformei DA şi PAS aderarea la PPE? 

A.N.: În termeni practici, sunt mai multe avantaje pentru noi. Din Partidul Popular European fac parte partide importante din statele membre UE,  exemple fiind CDU-ul din Germania condus de Merkel; PNL-ul românesc condus de Ludovic Orban. Acest fapt ne va ajuta să fim conectați la cei mai influenți decidenți din statele UE. Vom avea acces mult mai ușor la cele mai importante cancelarii europene. Vom avea mai multe posibilități de a aduce la cunoștința partenerilor noștri externi punctul de vedere de alternativă asupra situației în Moldova.

Acest lucru este cu atât mai important, căci PPE deține cele mai importante funcții în cadrul instituțiilor UE, Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene.

Aceste contacte le vom utiliza în interesul Republicii Moldova și al cetățenilor săi, în special pe componenta integrării europene a țării, dar și a aprofundării cooperării economice cu statele UE.

T.: Ar putea juca vreun rol electoral în următoarele alegeri aderarea Platformei DA şi PAS la PPE? În genere, cât de receptiv este alegătorul din RM la afilierea internaţională a partidelor?

A.N.: Noi nu privim aderarea la PPE în termeni electorali. Important este că  acest statut de membru al PPE ne va ajuta să punem pe agenda instituțiilor europene subiecte legate de interesele Republicii Moldova, în principal privind susținerea cetățenilor noștri.

De asemenea, acest statut ne va ajuta să informăm mai eficient partenerii europeni despre situația exactă din Republica Moldova, în special ce ține de derapajele regimului și crimele comise de către guvernarea actuală împotriva propriului popor.

Pentru partidele care vor accede la putere după 2018, pentru Platforma DA și PAS, acest statut va avea un impact direct asupra implementării obiectivelor de guvernare asumate de către noi în campania electorală.

Prin urmare, beneficiarii principali ai aderării la PPE vor fi cetățenii Republicii Moldova.

T.: Aţi putea deschide parantezele referitor la ce principii au stat la baza deciziei Platformei DA şi PAS de a merge în comun în următoarele alegeri? 

A.N.: Relațiile dintre PAS și DA au fost întotdeauna corecte, iar în campania prezidențială din 2016, în baza unui parteneriat solid, chiar am reușit să obținem un rezultat bun. De asemenea, am cooperat foarte strâns în perioada luptei pentru menținerea sistemului electoral proporțional. Ambele partide au participat activ la protestele organizate de societatea civilă. Am colaborat foarte strâns și în procesul de comunicare cu reprezentanții PPE, dar și cu alți parteneri europeni pentru a-i informa despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova.

În ceea ce privește participarea în comun la alegerile parlamentare, am agreat să acționăm în spiritul reciprocității și onestității, a echității și parității.

În acest moment, mai mult ca niciodată avem nevoie de consolidarea opoziției democratice, pro-europene. În contextul în care există o alianță informală PD-PSRM cu obiectivul bine conturat al menținerii la putere și libertate a binomului Plahotniuc-Dodon, în situația când Plahotniuc susține direct consolidarea unor partide populiste, pentru a nu dispersa voturile alegătorilor noștri, în calitate de reprezentanți ai opoziției reale, nu avem altă soluție decât crearea unui bloc, a unei liste comune care va realiza alternanța la putere în 2018.

În același timp, blocul electoral nu înseamnă în nici un caz pierderea identității Platformei DA sau PAS. Noi vom rămâne partide independente, însă acum, mai mult ca niciodată nu avem dreptul să risipim voturile. Orice vot care nu va merge spre construcția fundamentată de PAS și Platforma DA riscă să-l avantajeze pe Plahotniuc.

T.: Aveţi deja anumite reacţii din interior şi din exterior referitor la decizia Platformei DA şi PAS de a merge în comun? Care sunt acestea, dacă sunt?

A.N.: Majoritatea alegătorilor noștri sunt mulțumiți și încurajați de decizia celor două partide. La fel și partenerii noștri externi consideră ca doar uniți putem pune capăt dezmățului oligarhic. După ce am anunțat despre faptul că mergem împreună la alegeri, organizațiile noastre din teritoriu și Diasporă au și început deja să colaboreze, să elaboreze strategii comune, ceea ce ne bucură foarte mult.

Simțim tot mai multă încurajare din partea oamenilor care speră foarte mult ca noi să reușim câștigarea alegerilor parlamentare. Din acest considerent, noi nu avem dreptul să-i dezamăgim.

T.: Ce prevede agenda comună a Platformei DA şi PAS pentru perioada imediat următoare?

A.N.: După edificarea asupra mai multor mecanisme clare de colaborare, vom prezenta oferta noastră politică comună.

Un alt element, extrem de important este pregătirea unui program electoral comun cu care vom participa la alegeri. De asemenea, vom începe o amplă campanie de mobilizare a cetățenilor din țară și Diasporă în vederea implicării în alegeri. Va trebui să depunem eforturi extraordinare deoarece suntem într-o luptă inegală cu un regim oligarhic viclean, cinic care va utiliza orice mijloace pentru a se menține la putere.

Aceste alegeri au o importanță crucială. Avem o șansă istorică să salvam țara de mafia lui Plahotniuc și să redăm speranța cetățenilor în viitorul acestei țări.

T.: Ce strategie veţi avea pentru următoarele alegeri parlamentare?

A.N.: După cum am mai spus, vom pregăti o ofertă politică comună cu care vom realiza alternanța la putere. În ceea ce privește strategia noastră, în viitorul cel mai apropiat vom veni către cetățeni cu un plan de acțiuni foarte concret care va arăta agenda noastră politică comună, inclusiv cea electorală.

Pe lângă pregătirea și implementarea unei strategii electorale, în acest moment suntem preocupați cu unele lucruri grave care se întâmplă în țară. Astfel, suntem datori să întreprindem mai multe acțiuni, printre care: anularea votului mixt,  determinarea guvernării de a publica raportul Kroll 2, renunţarea la eliberarea de răspundere penală, sub paravanul decriminalizării activităţilor economice, a persoanelor culpabile din sectorul bancar; îndeplinirea tuturor celor 28 de condiţii, astfel ca Republica Moldova să poate obţine asistenţa macofinaniară din partea UE, salvarea râului Nistru de la pericolul distrugerii prin suspendarea negocierii Acordului de funcţionare a complexului hidroelectric nistrean, etc.

T.: Cine vor fi principalii oponenţi şi potenţialii parteneri ai PDA şi PAS în următorul scrutin?

A.N.: Principalii adversari sunt binomul PD-PSRM, sau mai bine spus tandemul Plahotniuc-Dodon. De asemenea, oponenții noștri sunt și cei care sub lozinci atractive, aparent apărătorii cauzei naționale vor să intre în Parlament, după care vor face alianță electorală cu Plahotniuc.

Principalii noștri parteneri în următorul scrutin vor fi cetățenii Republicii Moldova care vor să trăiască într-un stat liber, democratic și prosper.

Sursa: Tribuna.md

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA




    logo Aelevate