Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă
Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135
Noutăți
Domnule Preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu,
Miercuri seara, la ora 20.26 am primit un SMS cu invitaţia Dvs, de a participa pe data de 30 iunie, la dezbateri pe marginea schimbării sistemului electoral în incinta Parlamentului Republicii Moldova. Ca răspuns aş vrea să comunic următoarele.
În primul rând, agenda mea pentru această săptămână este completată de întâlniri cu oamenii în satele şi oraşele ţării noastre, iar vineri, pe data de 30 iunie, voi întreprinde o vizită de lucru la Iaşi, vizită care a fost programată cu mult timp înainte, dar nu acesta este motivul principal al neparticipării mele, sau a altui reprezentant al Platformei Demnitate şi Adevăr la evenimentul respectiv.
Un dialog constructiv în interesul cetăţenilor poate fi asigurat, în principiu, de către orice membru al Platformei Demnitate şi Adevăr. Cu toate acestea, o asemenea discuţie, având ca subiect proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral proporţional, iniţiat de către Plahotniuc şi Dodon, considerăm că este depăşită. Pentru o asemenea reformă electorală de anvergură, existenţa unui larg consens politic naţional este obligatorie, condiţie care nici pe departe nu este întrunită. Este evident că nici nu poate întruni un larg consens politic naţional o iniţiativă, care vine în interesul exclusiv şi îngust al patronului şi finanţatorului Partidului Democrat din Moldova şi al lui Dodon ca exponent şi preşedinte informal al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.
Pe parcursul ultimelor luni Republica Moldova este bulversată de acest subiect apărut inoportun pe ordinea de zi a societăţii – schimbarea sistemului electoral proporţional pe unul uninominal sau mixt. Deşi populaţia (conform discuţiilor cu cetăţenii pe care le avem zilnic în teritoriu, prin localităţile pauperizate ale republicii) are cu totul şi cu totul alte priorităţi, cum ar fi salarii şi pensii decente, extinderea numărului locurilor de muncă, întregirea familiilor etc., guvernarea pe care o reprezentaţi insistă asupra schimbării sistemului de vot, prezentând-o ca pe o panacee pentru toate problemele sociale pe care tot guvernarea le-a cauzat.
Mai mult decât atât, în campania promoţională pentru votul uninominal, inclusiv la concertele de la Edineţ, Ialoveni şi Cahul din 11 iunie, au fost investite total netransparent, sume fabuloase de bani, sorgintea cărora rămâne obscură. Platforma Demnitate şi Adevăr şi-a exprimat nu o singură dată atitudinea negativă categorică faţă de intenţia guvernării de a schimba sistemul de vot, considerând că aceasta este doar o soluţie disperată a guvernării actuale pentru a rămâne la putere şi a se eschiva de pedeapsa pentru devalizarea băncilor, spălarea banilor ruseşti, schemele de afaceri dubioase, atacurile raider şi alte crime săvârşite împotriva propriului popor.
Ţin să precizez că atitudinea guvernării faţă de acest subiect fundamental pentru democraţie este similară cu cea a lui Ianucovici, cu a cărui formaţiune PD-ul este în strânsă colaborare şi se alimentează din aceleaşi surse – corupţie, protecţionism, clientelism, hoţie, având în realitate aceiaşi sfătuirori externi, bine plătiţi din surse dubioase.
E şi de înţeles, sunt doi mafioţi care, după ce au jefuit cetăţenii, pentru a se salva de raspunderea penală şi a se menţine la putere au recurs la modificarea sistemelor electorale, fără să le pase de ţară şi interesele oamenilor, fără să ţină cont de recomandarea tranşantă a Comisiei de la Veneţia de a-şi retrage proiectele inoportune ce prezintă un pericol real la adresa democraţiei.
Pe noi ne preocupă democraţia autentică, libertatea, siguranţa şi bunăstarea cetăţenilor, reîntregirea familiilor la noi Acasă, lângă copii si părinţi, iată de ce proiectele economice, anticorupţie, inclusiv cel de îmbunătăţire a actualului sistem electoral proporţional propus recent de către Platforma DA opiniei publice, sunt în beneficiul oamenilor.
Dacă e de discutat ceva constructiv, atunci doar proiecte în interesul oamenilor, şi nu a unei grupări cleptocratice pretins politice.
În acest context, ţinând cont de Opinia Comună a Comisiei de la Veneţia, a Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE/ODIHR din 15 iunie 2017, care stipulează clar şi fără echivoc că schimbarea actualului sistem electoral cu sistemul mixt propus, pune în pericol democraţia din Republica Moldova, şi că nu recomandă operarea acestor modificări, vă îndemnăm să vă conformaţi şi să retrageţi imediat şi necondiţionat proiectul de lege din Parlament.
Renunţarea la acest proiect este necesară şi ca urmare a poziţiei consolidate a Comisiei Europene, a Parlamentului European, cu privire la necesitatea respectării obligatorii şi depline a recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Un gest din partea guvernării actuale de a renunţa la tentativele de modificare a sistemului electoral, ar fi un semnal pozitiv din partea Republicii Moldova către partenerii noştri externi, care ar aprecia faptul că guvernarea ţine cont de opiniile instituţiilor internaţionale.
După cum probabil sunteţi informat, Platforma Demnitate şi Adevăr a venit în permamnenţă cu propuneri judicioase în vederea îmbunătăţirii sistemului electoral proporţional actual. Astfel, pe data de 26 iunie 2017, partidul pe care am onoarea să-l reprezint, a lansat în spaţiul public o listă de iniţiative care vizează îmbunătăţirea semnificativă a sistemului electoral proporţional în beneficiul oamenilor.
Printre cele mai importante iniţiative care urmăresc asigurarea unei reprezentări mai largi a cetăţenilor în alegeri se numără: introducerea votului preferenţial, când fiecare alegător votează atât partidul său favorit, cât şi candidatul preferat din listă; creşterea nivelului de reprezentare a femeilor, a diasporei, a tinerilor, a reprezentanţilor regiunilor în procesul electoral.
Un alt grup de iniţiative se referă la cadrul instituţional şi eficientizarea organizării alegerilor, cum ar fi: depolitizarea reală a Comisiei Electorale Centrale; creşterea capacităţilor organizaţionale a CEC de a asigura o supraveghere eficientă a finanţării campaniilor electorale şi de a oferi suficiente instrumente instituţionale pentru a sancţiona încălcările privind finanţarea campaniilor electorale, în special depăşirea abuzivă a limitelor de cheltuieli în campaniile electorale din partea partidelor oligarhice, propunere recomandată atât de către OSCE cât şi de către Curtea Constituţională.
De asemenea, propunem un mecanism de depolitizare a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, dar şi sancţionarea propagandei, inclusiv în perioada campaniei electorale, acordarea timpului egal şi gratuit de antenă pentru publicitatea electorală. O altă iniţiativă importantă este asigurarea unei evidenţe stricte şi transparente a listei de alegători pentru evitarea oricăror riscuri şi suspiciuni de fraudă în procesul electoral.
Ceea ce ar oferi un plus de democraţie sistemului nostru politic este modernizarea cadrului legal cu privire la partidele politice în vederea democratizării funcţionării acestora, inclusiv pe componenta participării la alegeri a membrilor partidelor, reducerea la maxim a puterii discreţionare a organelor de conducere a partidelor, în principal al preşedintelui, instituitrea mecanismelor şi procedurilor democratice privind desemnarea candidaţilor în alegeri, etc.
În ceea ce priveşte facilitarea exercitării drepturilor electorale a cetăţenilor noştri plecaţi peste hotare, noi am propus deschiderea unui număr suficient de secţii de vot în străinătate şi alocarea a nu mai puţin de 10 mii de buletine de vot pentru fiecare secţie, dar şi elaborarea mecanismului de implementare a votului prin corespondenţă cu respectarea caracterului egal, secret şi liber exprimat.
Toate aceste iniţiative, pe care suntem gata să le dezbatem, să le ajustăm, să le dezvoltăm, să căutăm o formulă de compromis, vin în interesul tuturor cetăţenilor, indiferent de opţiunile politice. Suntem pregătiţi, în calitate de partid de opoziţie să discutăm orice propunere care poate îmbunătăţi situaţia cetăţenilor noştri, indiferent de iniţiatori.
Din acestea considerente, Vă asigur de disponibilitatea noastră pentru un dialog constructiv, sugerat şi de partenerii noştri de dezvoltare, în interesul real al cetăţenilor. Suntem adepţii unui dialog sincer, deschis cu întreaga societate şi clasă politică responsabilă pentru a eficientiza actualul sistem electoral proporţional, însă nu vom face figuraţie şi nu ne vom lăsa antrenaţi în discuţii sterile asupra subiectelor care scindează societatea şi care reduc toate şansele de a identifica un larg consens politic naţional.
Andrei Năstase,
Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr
Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135
Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA