Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă
Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135
Noutăți
Economia tenebră constituie la ora actuală una dintre principalele probleme pentru securitatea economică a Republicii Moldova. Conform estimărilor experților naționali și internaționali cota sectorului informal în țara noastră oscilează între 50 și 70 % din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă că în circuitul tenebru al economiei anual sunt ascunse și necontabilizate de către autoritățile statale circa 70-90 mlrd. lei. În cazul legalizării acestui substrat economic, bugetul public național ar încasa în fiecare an în formă de impozite, taxe și contribuții minimum 30 mlrd. lei, sau aproape încă un buget de stat.
Consecințele acestui fenomen sunt foarte grave pentru economia națională: pierderi enorme ale bugetului, pensii și îndemnizații sociale foarte mici, corupția imensă, concurența neloială, interesul scăzut al investitorilor, etc.
Menționăm că economia informală extinsă este un element idispensabil al statului capturat. Schemele criminale tenebre cu utilizarea largă a offshorurilor sunt stimulate și protejate de către puterea actuală, întrucît acestea asigură un flux semnificativ de mijloace financiare necontabilizate, preponderent în forma de numerar, din care sunt finanțați mii de demnitari, procurori, judecători, jurnaliști etc., aserviți regimului de guvernare.
Platforma Demnitate și Adevăr, dincolo de dezideratul privind demontarea actualului sistem de administrare a statului, vine cu un set de propuneri privind combaterea complexă a economiei tenebre, care îmbină stimulente pentru businessul legal, deoffshorizarea țării și sancționarea dură a evaziunilor fiscale. Printre acestea se numără:
1.Dialogul cu businessul legal. Semnarea și realizarea unui acord de colaborare cu mai multe asociații de antreprenori. Ridicarea la nivel legislativ a statutului Comisiilor de Negocieri Colective. Consultarea obligatorie a candidaturilor viceminiștrilor cu asociațiile de business. Includerea reprezentanților asociațiilor în toate organele de administrare a proiectelor internaționale pe lîngă ministere.
2.Deoffshorizarea economiei. Interzicerea activității firmelor offshor în domeniile strategice ale economiei țării (sectorul bancar, domeniul de asigurări etc.) și introducerea unui impozit special pentru tranzacțiile cu firmele-offshor.
3. Stimularea businessului legal.
• Micșorarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii cu 6 % și reducerea acestor contribuții încă cu 3 % pe parcursul următorilor doi ani;
• Micșorarea cu 2 % a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală;
• Neimpozitarea veniturilor ce asigură minimumul de existență.
• Micșorarea impozitului pe venit pînă la 10 %.
• Micșorarea cu 50 % cotei impozitului pe venit în următorii 5 ani pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii din sfera producției cu condiția că la întreprinderi sunt angajate minimum 3 persoane, iar salariul mediu pe întreprindere nu este mai mic decît salariul mediu pe țară.
• Introducerea în mai multe ramuri ale economiei (agricultură, comerț, IT etc.) a unui impozit consolidat, care va comasa la maxim numărul impozitelor și taxelor actuale, inclusiv simplificarea evidenței pentru aceste întreprinderi.
• Interzicerea pentru o perioadă de 2 ani a controalelor de orice tip (cu excepția cazurilor extraordinare) la întreprinderile nou-create, la societățile comerciale la care în ultimii 3 ani a avut loc cel puțin un control.
• Anularea achitării de către patroni a primelor 5 zile de concediu medical și transferarea gestionării financiare a riscului de incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor la compania de asigurări în medicină.
4. Înasprirea semnificativă a sancțiunilor pentru activitățile economice tenebre, în special pentru achitarea salariilor în plic. Toate sursele acumulate în urma aplicării acestor sancțiuni vor fi destinate plăților sociale.
5. Desfășurarea unei reforme veritabile a administrației publice centrale cu micșorarea semnificativă a organelor de control, după care toate autoritățile statale abilitate să devină parteneri adevărați ai businessului legal și, totodată, să aplice formula toleranța zero față de antreprenorii care practică economia tenebră.
Chișinău,
7 iunie 2017
Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135
Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA