Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Andrei Năstase a avut o întrevedere cu Thorbjorn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei

Andrei Năstase, preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, a avut o întrevedere cu Thorbjorn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei

Astăzi Andrei Năstase, preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, a avut o întrevedere cu Thorbjorn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei, care se află în Republica Moldova într-o vizită oficială. Discuţiile s-au axat pe cele mai importante aspecte ale situaţiei social-politice din Republica Moldova. Au fost abordate cele mai stringente probleme cu care se confruntă actualmente statul nostru. Printre acestea a fost şi tentativa de modificare a sistemului electoral de către PDM şi PSRM și neadmiterea ignorării de către guvernare a recomandărilor Comisiei de la Veneția. “Oligarhul Plahotniuc vrea cu orice preţ menţinerea statului captiv prin schimbarea sistemului electoral proporţional pe unul mixt, în tandem cu preşedintele său de buzunar, Igor Dodon. Mai mult, aceştia intenţioneaza să se alieze după alegerile din 2018” – a spus Andrei Năstase.

Preşedintele Platformai Demnitate şi Adevăr a subliniat şi necesitatea imperioasă a creşterii rolului Consiliului Europei în monitorizarea procesului politic din Republica Moldova, insistând ca aceasta să continue pâna când vor apărea semnale clare de eliberare a instituţiilor statului din captivitatea politică şi mafiitică.

În cadrul întrevederii s-a discutat şi despre necesitatea unor eforturi susţinute de respectare a drepturilor elementare ale omului, încălcate flagrant în Republica Moldova, unde dreptul la libera exprimare si la informare obiectivă şi echidistantă este violat fără prea mari menajamente prin monopolul şi controlul instaurat în mass-media de Vlad Plahotniuc. Este încălcat cu neruşinare ipocrită şi accesul al o justiţie dreaptă, aceasta ajungând să fie o unealtă docilă a guvernării, fiind totalmente controlată de acelaşi oligarh. Andrei Năstase a menţionat că „demnitarii şi funcţionarii corupţi sunt promovati, încrederea populaţiei în instituţiile statului este aproape de zero”.

Acum doi ani, Thorbjorn Jagland a diagnosticat situaţia din Republica Moldova cu precizie de chirurg: “O tara pe marginea prapastiei”. Andrei Năstase a opinat că situaţia gravă se menţine: corupția rămâne a fi endemică şi statul e în continuare captiv, aflându-se în mâinile oligarhilor, iar veniturile mici determină sute de mii de moldoveni să plece peste hotare în căutarea unei vieți decente. Numărul contribuablililor a scăzut în ultimul an cu 74 de mii, în timp ce avem 730 de mii de pensionari. Zilnic 106 moldoveni părăsesc ţara, care riscă să se confrunte şi cu criză demografică.

La întrevederea cu înaltul oficial European nu a fost eludat nici subiectul ”jaful secolului” și urmările acestuia, precum sunt recesiunea economică și suspendarea finanțării externe. Andrei Năstase a remarcat că după aproape 3 ani de la furt nu s-a recuperat nimic şi nimeni dintre beneficiarii finali, funcţionari de la BEM, CAN, Procuratura Generală etc. nu a fost tras la raspundere (decât ţapii ispăsitori, oponentii lui Plahotniuc.

Totodată. Andrei Năstase i-a împărtăşit Secretarului General al Consiliului Europei îngrijorarea precum că Moldova devine un stat politienesc: “Dosare politice, filaje, interceptări, intimidări directe, ameninţări cu moartea, linşajul mediatic la holdingul personal – iată metodele lui Plahotniuc de competiţie politică. Blocarea drumurilor, oprirea trenurilor, amendarea şoferilor – iată metodele politice ale lui Plahotniuc de a opri oamenii să vină la protestele opozitiei antioligarhice.”

Referindu-se la realitatea că presa liberă este distrusă metodic prin monopolizarea pieţii de publicitate a audiovizualuli, că institutiile de reglementare si de drept sunt aservite puterii, Preşedintele Platformai Demnitate şi Adevăr a insistat pe susţinerea primordială din fonduri europene a presei libere şi a societăţii civile adecvate, neafiliate oliharhiei, pe susţinerea logistică a opoziţiei reformatoareşsi antioligarhice. “Misiunea Consiliului Europei în Republica Moldova trebuie dinamizată, rolul ei trebuie sa fie unul mult mai activ, de implicare, de atenţionareşsi oprire a derapajelor majore antidemocratice” – a spus Andrei Năstase.

După întrevederea cu Thorbjorn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei, Andrei Năstase a scris pe contul său de FB: „La întrevederea de astăzi am mulțumit Secretarului General al Consiliului Europei pentru diagnosticul chirurgical exact pus Republicii Moldova încă în august 2015. Am avut astăzi înțelegerea înaltului oficial european a faptului că e nevoie de intervenții chirurgicale de urgență în ce privește eliberarea din tentaculele cancerului oligarhic a justiției, a procuraturii, a tuturor institutiilor de drept și de reglementare, a media și chiar a unei bune părți a societății civile. Or, fără acestea este cu neputință să edifici un stat de drept, cu o econimie funcțională generatoare de locuri de muncă suficiente și bine platite, de servicii sociale și medicale, de educație și de siguranță personală și națională, așa încât cetățenii țării să fie mândri de țara lor și să revină la familiile, părinții și copiii lor . Suntem in stare să obținem toate aceste lucruri pentru oameni, doar prin unitate, doar prin conjugare de eforturi interne și externe.”

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate