Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Comunicat de presă privind criza din domeniul agricol

În rândurile echipei Platformei DA avem mulți agricultori și eram conștienți încă de anul trecut că se apropie o criză în domeniul agricol. Seceta din 2022, creșterea vertiginoasă a prețului la combustibil, fertilizanți, pesticide, piese de schimb, toate au lovit dur în capacitatea de funcționare a agricultorilor autohtoni.

Eram siguri că foștii parteneri ai Blocului ACUM, care în perioada 2019-2021, alături de Platforma DA, au luptat pentru a apăra ramura agricolă, vor găsi soluții pentru a rezolva criza în care se află agricultorii acum.

Constatăm însă cu tristețe că reprezentanții guvernului pe parcursul ultimelor zece luni doar au mimat procesul de negociere și în loc să gasească soluții au găsit mii de scuze. Cel mai grav este că unii deputați ai partidului de guvernare și-au permis să jignească în cel mai josnic hal agricultorii, fără a ține cont că ei sunt cei care mențin satele noastre pe linia de supraviețuire.

Noi nu am intervenit în toată această perioadă deorece considerăm că aceste probleme ale agricultorilor nu trebuie politizate și chiar am sperat că guvernarea va fi receptivă și va găsi soluții. Însă constatăm cu îngrijorare că agricultorii se află în prag de faliment iar puterea continuă să gasească scuze.

🔵Conform estimărilor, pentru subvenționarea culturilor agricole din prima categorie sunt necesare 700 de milioane de lei. În contextul în care nu este clar când vor veni ajutoarele financiare externe pentru subveționare, Platforma DA propune Guvernului să folosească banii interni pentru a ajuta cât mai rapid agricultorii.

🔴Amintim că prin deciziile CSE, în ultimul an au fost alocați CINCI miliarde de lei Energocomului, dintre care 4 Miliarde pentru achiziția de gaze naturale și peste 1 Miliard pentru a credita MoldovaGaz. La data de 12 aprilie MoldovaGaz a anunțat că a achitat integral SA Energocom împrumutul de 1,05 miliarde de lei. Acești bani nu au mai revenit în bugetul de stat și au rămas la balanța Energocom, însă ei sunt mai mult decât suficienți pentru a soluționa problema actuală.

‼️Astfel, solicităm Guvernului, prin intermediul CSE, în regim de urgență să întoarcă această sumă în bugetul de stat și să o folosească pentru a compensa pierderile suferite de agricultori pentru culturile agricole din prima grupă.

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate