Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Declarația Platformei DA cu privire la evenimentul Adunarea Națională ”Moldova Europeană” din 21 mai 2023

Pentru noi, în calitate de partid de opoziție de centru dreapta, obiectivul integrării europene reprezintă un element central al politicii și acțiunilor partidului. Chiar din momentul apariției sale, Platforma DA și-a asumat angajamentul ferm pentru direcția integrării europene a țării și a fost întotdeauna deschisă pentru a susține acest proces.
În legătură cu evenimentul planificat pentru data de 21 mai 2023, Platforma DA a crezut până în ultimul moment că această manifestație ar putea pune bazele unei cooperări mai largi la nivelul întregii clase politice pentru a face ireversibilă calea noastră spre integrarea europeană. Spre regret, felul în care guvernarea a gestionat organizarea evenimentului ne arată că adevăratul scop al acestei manifestații este legat exclusiv de interesele politice și electorale înguste ale PAS. Consultările organizate la Președenție au purtat un caracter formal. Iar experiența Platformei DA în organizarea unor ample manifestații publice și deschiderea pentru a oferi suport a fost complet ignorată. Ca și în anii precedenți, guvernările din Republica Moldova atunci când se confruntă cu un nivel scăzut de susținere din partea cetățenilor fac tentative disperate de a exploata politic la maxim ideea integrării europene.
De asemenea, după cum am informat societatea în ultimele săptămâni, oamenii Platformei DA din teritoriu au devenit, ca și în vremurile de tristă pomină din perioada statului capturat, ținta unor atacuri din partea deputaților PAS și reprezentanților Guvernului în teritoriu. Scopul acestor acțiuni este să slăbească Platforma DA până la alegerile locale și să determine oamenii să nu candideze din partea noastră. Anume aceste practici antidemocratice compromit parcursul european al țării și descurajează adeziunea societății față de cauza europeană.
În ceea ce privește procesul propriu-zis de integrare europeană, guvernarea, din momentul preluării puterii, nu a fost receptivă la inițiativele venite din partea opoziției pro-europene, în special, pe componenta reformei justiției, dar și în alte domenii. Totodată, a fost ignorată și propunerea noastră, ca un gest de deschidere, legată de extinderea componenței nominale a Comisiei naționale pentru integrarea europeană. Faptul că în această Comisie nu sunt incluși reprezentanții opoziției, inclusiv ai celei extraparlamentare este expresia unui deficit democratic. Or activitățile ce țin de realizarea reformelor și priorităților de integrare europeană nu aparțin unui singur partid.
În acest context, regretăm transformarea adunării din 21 mai într-un eveniment cu tentă electorală care ratează o ocazie unică de a consolida societatea în jurul ideii europene. În același timp, Platforma DA, în calitate de partid responsabil, consideră că nu este în interesul Republicii Moldova sabotarea acestei manifestații. Astfel, echipa Platformei DA îndeamnă simpatizanții partidului să susțină orice inițiativă care, într-o formă sau alta, este în favoarea integrării europene. În opinia noastră, orice manifestare de susținere a cauzei pro-europene este un lucru pozitiv. Totodată, în spiritul unui partid democratic, Platforma DA va respecta și decizia acelor membri și simpatizanți care nu vor dori să participe la evenimentul preconizat.
Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate