Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Andrei Năstase a întreprins o vizită la Viena în calitate de Primar ales al Capitalei Moldovei.

Comunicat de presă

Andrei Năstase a întreprins o vizită la Viena în calitate de Primar ales al Capitalei Moldovei, care s-a produs tocmai în perioada în care Austria deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. „Sunt aici de Ziua Națională a Austriei și mă bucur sincer pentru toate realizările acestui stat european și ale poporului său. Le sunt recunoscător pentru enorma contribuție la dezvoltarea Republicii Moldova, dar și pentru nemaipomenita căldură cu care suntem primiți aici noi, cei care venim pentru a prelua cele mai bune practici de politici publice si administratie la nivel național şi local sau, pur și simplu, pentru a ne stabili cu traiul și a ne desfășura activitatea într-un mediu prietenos, sigur și prosper.” – a spus Andrei Năstase, subliniind că și-a dorit întotdeauna în calitate de primar ales al Chișinăului „să putem realiza visul de a construi în timp Axa Inovării Chişinău – Cluj – Oradea – Viena, care ar oferi un suport extraordinar pentru dezvoltarea economică a capitalei noastre și a țării întregi, cu implicarea plenară a tinerilor, care să genereze noi locuri de muncă bine plătite Acasă. Este motivul pentru care am vizitat în iunie, imediat după turul doi, Viena în calitate de primar ales al Chișinăului. Și de această dată am avut discuții cu Primarul Michael Ludwig și cu funcționari superiori din cadrul Primăriei Vienei.”

La Palatul Imperial, sediul actual al Parlamentului Austriei, Andrei Năstase a fost primit de Președintele Parlamentului, Dl. Dr. Wolfgang Sobotka. Despre situatia din Republica Moldova primarul ales al Chișinăului a discutat și cu Presedintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Parlamentului Austriac, Dl. Andreas Schieder, cu Purtatorul de Cuvânt al SPO pentru Drepturile Omului si deputat în Parlamentul Austriei, Dl. Harald Troch.

 In cadrul vizitei la Viena, Andrei Năstase a fost primit de Ministrul Federal pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe, Doamna Karin Kneissl. Întrevederea cu ministrul austriac de externe a fost urmată de cea cu Dna Katharina Wieser, șef al Departamentului Europa de Est, Asia Centrală și Parteneriatul Estic și Dl. Dr. Thomas Buchsbaum, reprezentant special pentru Parteneriatul Estic.

În cadrul întrevederilor, Andrei Năstase și-a informat interlocutorii despre situația politică de la Chișinău, despre procesul de capturare oligarhică a statului Republica Moldova, despre controlul politic asupra justiției, despre felul in care binomul Plahotniuc-Dodon controleaza instituțiile de reglementare și alte autorități publice, dar și o importantă parte a media și societății civile.

„Am atras atenția, în mod special, asupra persecuțiilor la care este supusă opoziția proeuropeană, asupra arestărilor de ultimă oră pe criterii politice a unor lideri locali și activiști ai partidelor de opoziție, potențiali candidaţi electorali, dar și despre scopul modificarii antidemocratice a legislației electorale, în 2017, cu votul comun al PSRM, PD, conduse de Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon, și cel al grupului Iurie Leancă, în lipsa unui consens politic și social și în pofida recomandărilor insistente ale Comisiei de la Veneția, OSCE/ODIHR.”- a relatat Andrei Năstase.

Invalidarea arbitrară a rezultatelor scrutinului municipal, pe motive inventate și părtinitoare, care nu se încadrează în normele și standardele internaționale și care reprezintă o măsură discreționară și disproporționată, a constituit un subiect special al discuțiilor.

Extinderea controlului oligarhic asupra presei din Republica Moldova, monopolizarea spațiului audiovizual de către proprietari afiliați PD și PSRM, necesitatea adoptării unui nou Cod al Audiovizualului, precum și necesitatea încetării limitării libertății de expresie, la întruniri, dar și a libertății conștiinței au constituit subiecte esențiale ale discuțiilor.

În cadrul acestora liderul Platformei DA a abordat și tematica Raportului Kroll-2, adoptarea legilor privind amnistia de capital și implicațiile acestuia asupra sistemului financiar și politic, inclusiv prin atragerea în Moldova a finanțelor internaționale cu origini incerte ori criminale.

„Am atras atenţia si asupra lipsei de progres în vederea urmăririi penale a tuturor persoanelor responsabile de frauda din sistemul bancar și de acțiunile de spălare de bani ai mafiei rusești în perioada 2010-2014, reiterând disponibilitatea forțelor de opoziție și civice de a coopera cu cercetători independenți și instituții europene de investigație în privința căutării și recuperări resurselor fraudate, precum și în vederea aplicării de sancțiuni personalizate față de beneficiarii fraudei și complicii acestora, politicieni, funcționari, judecători și procurori corupți. În cadrul întrevederilor am solicitat interlocutorilor mei suport pentru societatea civilă, mediul de experți și media independentă, inclusiv pentru presa de investigații în materie de cleptocrație, corupție și protecționism, fraude financiare și electorale, precum și în vederea combaterii abuzurilor autorităților și persecuțiilor politice, apărării drepturilor și libertăților omului.”- a spus Andrei Năstase, specificând că în contextul discuțiilor purtate, a explicat interlocutorilor prioritățile partidelor de opoziție democratică în raport cu așteptările oamenilor de edificare a unui stat de drept, cu justiție corectă și economie funcțională, cu mijloace democratice și transparente în procesul politic, precum și în cel de anchetare a fraudei bancare și recuperare a miliardelor furate, prin punerea în aplicare a mecanismelor de confiscare a averilor ilicit dobândite de politicieni, judecători și procurori corupți.

În contextul vizitei, dar și cu prilejul Zilei Naționale a Austriei, Andrei Năstase a mulțumit  Ambasadoarei Republicii Austria în Republica Moldova, Exelenței Sale, dnei Christine Freilinger pentru deschiderea cu care tratează orice intenție de colaborare reciproc avantajoasă, orice aspirație a noastră menită să contribuie la prosperarea, democratizarea și modernizarea Republicii Moldova.

„De Ziua lor Națională le doresc tuturor cetățenilor Austriei bunăstare, realizări personale și profesionale, bucurii cotidiene alături de cei dragi, sănătate și împlinire a tuturor viselor. La mulți ani, Austria! Alles Gute Österreich!”- a mai spus Andrei Năstase.

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate