Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Andrei Năstase: Cer iertare poporului român pentru această mare rușine.

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a susținut o conferință de presă privind ieșirea din vigoare a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova , semnat la 27 aprilie 2010.

”Stimați cetățeni ai Republicii Moldova,

ieri seara (zi în care se înregistrau 42 de morți, la capătul unei  săptămânii cu cei mai mulți oameni decedați din cei aproape 5000 de morți de până acum, în doar trei luni înregistrăm 1981 decese, 88516 infectări) ne-a devenit cunoscut tuturor ceea, despre ce Platforma Demnitate și Adevăr a vorbit, a tras semnale de alarmă pe parcursul a aproape 5 luni de zile. Azi Republica Moldova pierde cele 60 de milioane de euro grant din partea României.
Și asta se întâmplă pe timp de criză generalizată fără precedent, sanitară, economică, socială, politică, morală.
După ratarea iresponsabilă a celor 60 de milioane din Acordul cu România, riscul iminent este să ratăm și cele 500 de mln dolari de la FMI, cele 100 mln euro de la  UE.
Este ingrijorator și regretabil mesajul diplomatic pe care România este obligată din cauza iresponsabilității decidenților moldoveni să-l transmită Republicii Moldova. Dincolo de sistarea finanțării, este vorba și despre faptul că România nu are cu cine discuta aici, la Chișinău. Nu avem un guvern plenipotențiar responsabil și cu grijă de oameni, unica entitate care era în drept să semneze prelungirea acest acord. Va rog doar sa va imaginati care au fost discuțiile care au dus la decizia de a închide parteneriatul semnat în 2010.
În lumea civilizată nu se întâmpla așa ceva, mai ales când este vorba despre finantari NERAMBURSABILE. Nimeni nu dă cu piciorul în donații, cu atât mai puțin în cele venite de la frați, de familiile acestora.
Suntem incapabili, prin deciziile luate la vârful statului, sa ne calificam pentru a putea primi fonduri nerambursabile.
Indiferent care vor fi narativele propagandei, trebuie sa fie foarte clar pentru fiecare cetățean că acest semnal este unul foarte prost la nivel european. În aceasta configurație politică păstrată de incapatanarea decidenților la vârful statului de a accepta soluția corectă și rationala a unui guvern pro-european responsabil, suntem tintuiti la periferia Europei.
NU poți sa dai foc la țara de dragul unui partid politic, de dragul exceptionalitatii politice a unuia sau altuia.
Am spus de mai multe ori ca asta se va intampla. Nu a interesat pe nimeni, s-a strigat vreme de 5 luni de zile ANTICIPATE, fără a se oferi soluția constituțională.
Cine trebuie sa raspunda pentru acest eșec halucinant al politicii moldovenesti. Dodon, care a controlat un guvern plenipotențiar pana la demisia din decembrie, va spune că președintele, actualul președinte va spune ca Dodon.
Suntem desprinși COMPLET de coordonatele politice europene. Mai mare rușine ca aceasta nici ca se putea resimti vreodată. Primim vaccin din România si nu suntem în stare să demonstrăm că suntem oameni serioși, preocupați de viitorul generațiilor care vor trai pe aceste pamanturi. Ne interesează ce va fi maine pentru partidul X sau pentru omul politic Y.
Este un paradox cutremurător. Stăm cu mâna întinsă la ruși, după niște doze de vaccin și pierdem zeci de milioane de euro, finanțare nerambursabila din partea României, care ar acoperi aproape integral necesarul financiar pentru vaccin.
Am spus de zeci de ori, și eu și colegii mei, din decembrie și pana astazi că singura soluție rationala este instaurarea unui guvern responsabil și competent, pentru scoaterea țării din criza generalizată în care se afla și organizarea după standardele democratice a alegerilor anticipate. Am fost înjurați și linsati de media partizană.
Platforma DA este consecventa si responsabila. Noi am fost cei care am propus un tandem la alegerile prezidentiale din toamna anului trecut? AM PROPUS UN prim-ministru. Așa este ca și după alegeri am militat pentru aceeași soluție? Iată ca timpul ne-a dat din nou dreptate, ne-a măsurat din nou vorbele și abordările.
Cer iertare poporului român pentru aceasta mare rușine. Sper din toata inima sa se poată repara aceasta problema extrem de dificila și am încredere că decidenții de la București au aceeași preocupare pentru frații lor de peste Prut.
Cer tuturor oamenilor responsabili și raționali din Republica Moldova să vorbească cu glas tare si să spună ceea ce își doresc cu adevărat. Indiferent dacă sunt profesori universitari, muncitori sau pensionari. Va cer tuturor sa nu mai taceti de teama linsajului pe retelele sociale. Nu așa ne vom ridica din genunchi, nu așa ne vom putea construi societatea în care vrem cu toții sa trăim.
Fac din nou apel către decidenți din Republica Moldova. Părăsiți această abordare și oferiti țării șansa unui guvern cu drepturi depline. Renuntati pana nu distrugeti totul.
Dacă nu va exista o schimbare imediată de abordare, vor urma în cascada alte și alte vești foarte rele pentru țara și pentru oameni. Fac un apel către Igor Dodon. Ai pierdut alegerile! Renunță la a mai tine captiva țara în acest joc de putere. Renunță la nominalizarea făcută de tine și Șor și oferiti șansa unui guvern corect.”

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate