Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Andrei Năstase: De un lucru pot să vă asigur – nimeni nu va mai putea atenta la patrimoniul nostru istoric și architectural!

Andrei Năstase, candidatul unic al forțelor anti-oligarhice, proeuropene, pentru funcția de primar al capitalei, a susținut o conferință de presă în imediata apropiere de fosta Sinagogă cu Azil de pe strada Rabbi Țirilson, nr. 6-10 pe subiectul „Rolul patrimoniului și valorilor patrimoniale pentru dezvoltarea durabilă a comunității”.

„Cu toții conștientizăm faptul că punerea în valoare a patrimoniului cultural-istoric oferă posibilități de dezvoltare a turismului, creare a locurilor de muncă și de creștere a cererii pentru servicii conexe, toate acestea stimulând creșterea economiei, dezvoltarea sistemului educațional, altoirea spiritului patriotic al concitadinilor noștri”- a spus Andrei Năstase, amintind cuvintele apodictice ale lui Nicolae Iorga: „Un popor care nu își cunoaște istoria, este ca un copil care nu își cunoaște părinții”.

Andrei Năstase a stăruit asupra necesității păstrării și cunoașterii patrimoniului istoric și arhitectural, care menține vie memoria unui popor, asupra utilității cunoașterii trecutului pentru a construi un viitor mai bun pe o bază solidă.

„Cu regret, constatăm că de la proclamarea independenței Republicii Moldova nu există o strategie de conservare și restaurare a monumentelor istorice din municipiul Chișinău, lucru de care a profitat mafia imobiliară, ajutată, în unele cazuri, și de Autoritățile publice ale Capitalei, care au autorizat demolarea mai multor clădiri de importanță istorică” – a spus Andrei Năstase, făcând trimitere și la opinia unor experți, care afirmă că dacă autoritățile vor avea în continuare o asemenea abordare criminală, Chișinăul ar putea să rămână fără patrimoniul său arhitectural.

„Persoane cu funcții de rang înalt au fost implicate în demolarea monumentelor istorice. Să ne amintim cazul demolării ilegale a Conacului Teodosiu (era amplasat pe bd-ul Ștefan cel Mare și Sfânt, 151 A, B) în 2005, la indicația președintelui de atunci Voronin, avându-l drept consilier pe tovarășul Ceban Ivan, actualul candidat la primărie. Da, acel președinte care îi avea sub aripa sa oblăduitoare și pe Ceban, și pe Dodon, și pe Plahotniuc”- a menționat Andrei Năstase, specificând că acesta nu este de departe singurul caz la care se poate face trimitere vorbind despre implicarea celor care se află la putere de decenii și vorbesc despre combaterea hoțiilor pe care tot ei le-au comis.

„Acum a venit timpul să oprim această debandadă și să propunem soluții viabile pentru a proteja patrimoniul istoric al Chișinăului, pentru a întoarce capitalei farmecul de altădată. Anul acesta a fost desemnat – prin Decizia Parlamentului European și a Consiliului European – „Anul European al Patrimoniului Cultural”. Principalele obiective sunt de a încuraja prețuirea patrimoniului cultural al Europei ca resursă comună, de a conștientiza și sensibiliza opinia publică cu privire la istoria și la valorile comune, precum și de a consolida sentimentul de apartenență la un spațiu european comun”- a continuat viitorul primar al municipiului, propunând soluții concrete pentru a proteja patrimoniul istoric al orașului.

Printre acestea Andrei Năstase a menționat constituirea unei direcții la nivel municipal care se va ocupa nemijlocit de protecția, restaurarea și punerea în valoare a patrimoniului istoric, arhitectural și arheologic, revizuirea Registrului monumentelor istorice la nivel municipal, acordarea de facilități fiscale pentru acei care au în proprietate sau gestiune o clădire istorică, așa cum se procedează în mai multe state europene: deținătorii de imobile au mai multe obligații dar și înlesniri și scutiri fiscale, dacă investesc în restaurarea imobilelor istorice.

Andrei Năstase a subliniat și necesitatea stringentă de ajustare a Planului General de Urbanism la cerințele și practicile Consiliului Europei și UNESCO, precum și necesitatea alocării în bugetul municipal a fondurilor pentru cercetare. „Oricât ar părea de paradoxal la prima vedere, noi nu avem o amplă cercetare a Vetrei istorice a orașului cu excepția săpăturilor arheologice din preajma Bisericii Măzărache, dar și aceea fiind o cercetare de salvgardare din cauza construcției Oficiului Moldova Gaz – o clădire care a distrus tot farmecul peisajului istoric al Vetrei Orașului”- a spus Andrei Năstase, opinând asupra importanței participării membrilor comunității la restaurarea, reabilitarea și dezvoltarea moștenirii istorice din imediata apropiere sau pe care o au în gestiune, asupra restaurării Primăriei Chișinău, care este cartea de vizită a orașului și asupra aprobării unei strategii municipale de conservare și de reabilitare a patrimoniului etc.

„De un lucru pot să vă asigur – nimeni nu va mai putea atenta la patrimoniul nostru istoric și architectural, deoarece acesta e parte componentă a memoriei noastre istorice, iar cei care vor vizita orașul nostru ar trebui să poată spune cu admirație că municipiul Chișinăul are un trecut glorios proiectat pe luminile prezentului și ale viitorului!”- și-a încheiat discursul Andrei Năstase.

Andrei Năstase a amintit în aceeași ordine de idei despre o serie de cazuri strigătoare la cer cum sunt cel din str. Ciuflea, nr.1 și cel din zona Ambasadei Franței, unde au fost ridicate blocuri supra-etajate în detrimentul oamenilor, locuitorilor capitalei și în beneficiul mafiei imobiliare.

La conferința de presă a participat și Maia Sandu, care a amintit că Republica Moldova a ratificat mai multe documente importante ale CE și UNESCO, dar angajamentele luate sunt totalmente ignorate.

„Există o agresiune fără precedent din partea mafiei imobiliare, care demolează clădiri istorice și construiește neautorizat. Se demolează și se face fundamentul noaptea, iar a doua zi sunt gata autorizațiile, deciziile care legitimează crima. Deja mai mult de 10% din clădirile incluse în Registrul monumentelor istorice au fost demolate, lăsate în paragină sau parțial distruse. Există monumente arhitecturale care nici nu sunt incluse în Registru. Trebuie să creăm urgent o Strategie corelată cu Planul Urbanistic General reînnoit și trebuie să instituim sancțiuni dure pentru deteriorarea patrimoniului municipal”- a spus Maia Sandu, precizând că există o soluție pentru a redresa rapid situația. „Putem să oprim abuzurile acestea ieșind la vot pe 3 iunie!”- a încheiat Maia Sandu.

30 mai 2018

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate