Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Andrei Năstase: Fiți pregătiți să ne scriem singuri propria istorie! Nimeni nu o va face în locul nostru!

Mesajul Președintelui Platformei DA, Andrei Năstase rostit la briefingul de astăzi, 20 iulie

„Dragi prieteni,

Stimați cetățeni ai Republicii Moldova,

Republica Moldova se confruntă astăzi cu probleme atât de grave, încât dacă pierdem șansa demiterii acestui guvern, acestei catastrofe de guvern, și a instalării unui guvern responsabil, criza va degenera într-un fenomen ireversibil și nu ne va rămâne decât să constatăm, neputincioși, dezastrul. Dezastrul, din cenușa căruia nu vom mai putea renaște. Mai avem, însă, o șansă de prezervare! Și primul pas spre a o fortifica este votarea în legislativ a Moțiunii de Cenzură împotriva guvernului Chicu pentru a-l demite cât mai urgent.

Demiterea guvernului Chicu nu este un moft al Platformei DA, este o urgență națională . Demiterea acestui guvern în egală măsură este imperioasă pentru toți cetățenii acestei țări, pentru că din cauza inconsecvenței, incapacității și a iresponsabilității acestui guvern suferim cu toții. Fie că suntem simpatizanți ai Platformei DA, ai PD, ai PAS sau ai socialiștilor. Spun asta pentru că nimănui, niciunui om din această țară nu i-a fost de folos un guvern care de la investire și până acum a încălcat cu impertinență politică nemaiîntâlnită în istoria RM legislația în vigoare, Constituția,  drepturile și libertățile fundamentale ale omului, principiile statului de drept. Mai mult decât atât, este limpede că instituind starea de urgență, acest guvern nu s-a îngrijit de sănătatea oamenilor, de salvarea economiei, de fortificarea liniei întâi a luptei contra Covid-19. NU! Acest guvern a recurs la declararea stării de urgență din interes exclusiv personal – pentru a înlătura controlul parlamentar asupra activității executivului. Starea de urgență nu a fost decât o farsă penibilă pentru ca nimeni și nimic să nu-l împiedice pe Dodon să utilizeze resursele bugetare naționale în așa fel încât să obțină cu ușurință al doilea mandat prezidențial.

Toate derapajele și incorențele administrative grave ale guvernului Chicu sunt expuse în textul Moțiunii de Cenzură, semnată de 27 de deputați. Promovând în cel mai cinic și josnic mod interesele unei clientele controversate de business din sfera puterii, guvernul Chicu, asumându-și răspunderi pentru diverse legi, nu a făcut decât să încerce să instituie măsuri specifice pentru comerțul în regim Duty-Free, pentru facilitarea activităților infracționale cu țigări prin Transnistria, pentru subvenționarea supermarketurilor care oricum au avut supra venituri în perioada stării de urgență etc. Acest guvern incalificabil a făcut și o tentativă (susceptibilă acuzei de trădare de patrie) de a submina securitatea financiar–economică și chiar suveranitatea țării prin semnarea unui acord neconstituțional de finanțare cu Federația Rusă fără ca acesta să fie negociat în spiritul interesului nostru național, interes sfidat de această caricatură de guvern, care în loc să întreprindă măsuri pentru a scoate posturile ilegale de control din satele noastre din Transnistria, îi oferă cu generozitate Tiraspolului localitățile noastre și trântește cu capul de asfalt eroii care le-au apărat cu prețul vieții în războiul din 1992.

Erorile acestui guvern-catastrofă sunt de ordinul zecilor și sutelor, dar cele mai grave se referă la gestiunea dezonorantă a crizei epidemiologice care ne-a propulsat pe primele locuri la capitolul decese la mia de locuitori în ceea ce privește numărul de cadre medicale infectate din Europa. Păstrând acest guvern la putere, riscăm să ajungem într-o izolare internațională fără precedent, iar aceasta în perspectiva sumbră a unui colaps economic total și global, amputează dramatic orice aspirație de a avea un viitor aici, acasă.

Oameni buni, Dodon și acoliții săi sunt atât de speriați de eventualitatea demiterii guvernului Chicu încât au recurs la metode mafiote de a-și păstra majoritatea parlamentară extrem de fragilă, arătându-ne clar ce regim ne așteaptă pe fiecare dintre noi, oamenii acestei țări, într-un viitor în care ei vor rămâne la guvernare.

Trebuie să conștientizăm că nimeni, dar nimeni, nu va fi ocolit de dezastrul ce va surveni în scurt timp. Acest lucru, sunt sigur, este conștientizat și de foarte mulți deputați care astăzi mai fac parte din majoritatea parlamentară, dar nu-și doresc să fie părtași la genocidul propriului popor. De frica deciziei lor subite de a susține Moțiunea de Cenzură și pentru a nu le oferi răgaz de reflecție, Dodon grăbește  următoarea ședință în plen a Parlamentului, impunând organizarea acesteia pentru azi, luni, 20 iulie, zi în care deputații ar trebui să fie în teritoriu, printer oameni. Să fim vigilenți, să ne unim și să-i susținem printr-o aprobare solidară pe toți deputații care vor decide să voteze Moțiunea de Cenzură contra guvernului Chicu condus de Dodon.

Am spus de mai multe ori, repet și acum, pentru fiecare cetățean al Republici Moldova că deciziile pe care le luam în aceste zile vor fi încărcate de o semantică extrem de puternică pentru întreaga comunitate internațională. Republica Moldova are nevoie de o resetare cardinală a principiilor și valorilor care stau la baza modului în care funcționează societatea noastră, în ansamblul ei. Avem nevoie de modele noi de asumare și responsabilitate publică și politică. Avem nevoie de conștiința noastră colectivă, a tuturor, și a fiecăruia în parte. A sosit vremea deciziilor corecte, transparente și în detaliu asumate.

Doamnelor și domnilor parlamentari, vă rog să acordați maximă atenție exercițiului democratic care va avea loc în zilele care urmează. Vă rog să vă faceți datoria față de poporul nostru, față de oamenii care v-au ales ca să le reprezentați, cu demnitate și caracter, interesele. Nimic, absolut nimic, nici un fel de pretext sau context, nu poate cauționa decizia unui deputat de a refuza demiterea acestui guvern care și-a atins, cu mult succes, nivelul maxim de incompetență.

Ca atare, apelul meu, ca reprezentant al Platformei DA, partidul care și-a asumat public guvernarea Republicii Moldova într-una din cele mai dificile perioade sociale și economice din istoria noastră recentă, se adresează fiecărui deputat în parte și este un apel public care are rolul de a cataliza în jurul unei asumări politice complete toate energiile pozitive care pot salva Republica Moldova de la dezastru.

A sosit momentul să stabilim cu toții că vremea experimentelor sociale și economice la care a fost permanent supusă Republica Moldova a expirat. Acum este nevoie de determinare, muncă, onestitate, consens național pe temele esențiale, transparență și multă, multă responsabilitate. A sosit timpul caracterelor, a conștiințelor, a oamenilor buni, drepți și curajoși. Sper să se găsească în Parlament un număr suficient de conștiințe care vor înțelege necesitatea schimbării întregii paradigme politice moldovenești. Știu sigur că în Republica Moldova oamenii își doresc acest lucru, motiv pentru care, vă spun tuturor foarte simplu…

Haideți să facem cu toții ceea ce trebuie să facem!

Închei, spunându-vă tuturor un lucru foarte important! Oameni buni, fiți pregătiți să ne apărăm, dacă va fi cazul, familiile, casele, viețile, țara și libertatea! Fiți pregătiți să ne scriem singuri propria istorie! Nimeni nu o va face în locul nostru! Vă mulțumesc!”

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate