Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Andrei Năstase la Vadul-lui-Vodă: „În tăcerea asurzitoare a actualei administrații a capitalei, guvernarea oligarhică creează premizele pentru o catastrofă umanitară pentru toți locuitorii țării și, în mod special, pentru cei din Chișinău și suburbii”

Andrei Năstase a susținut o conferință de presă la Vadul-lui-Vodă, în nemijlocită apropiere de fluviul Nistru, pentru a atrage atenția publică asupra unui subiect de importanță majoră pentru toată populația Republicii Moldova și în special pentru Chișinău și suburbiile sale. Subiectul conferinței a elucidat pericolul distrugerii fluviului Nistru și a riscurilor producerii unei catastrofe umanitare.

„După cum cunoașteți, alimentarea cu apă a municipiului Chișinau se efectuează din 2 surse: din surse subterane („Petricani”, „Balisevsc”, „Ghidighici”, „Ialoveni”, „Goianul Nou”), iar într-o proporție de aproximativ 85%, adică pentru 1/3 din populația țării, din râul Nistru. Prin urmare, Nistrul este o rezervă strategică de apă pentru capitala noastră. Ce se întâmplă însă în momentul de față? Există un risc real ca Ucraina să construiască 6 hidrocentrale pe cursul superior al Nistrului ceea ce poate lăsa locuitorii Chișinăului și a suburbiilor fără apă potabilă! O consecință gravă o va reprezinta și degradarea ecosistemelor din cursul inferior al râului Nistru, ceea ce va genera costuri exorbitante pentru identificarea unor surse alternative de apă potabilă”- a spus Andrei Năstase, enumerând câteva dintre aspectele distrugerii ecosistemului, precum reducerea drastică a populației de pești și păsări, creșterea gradului de poluare a apei ca urmare a descreșterii debitului și revărsării în Nistru a substanțelor nocive provenite din activități agricole și industriale etc.

Andrei Năstase a explicat că ceea ce li se pregătește chișinăuienilor este de fapt un deficit cumplit de apă potabilă la robinete, o creștere bruscă a prețului la apă, riscul de îmbolnăvire masivă a populației, de răspândire a infecțiilor, imposibilitatea de a iriga culturile agricole, ceea ce va afecta în special legumicultura, distrugerea solului, care va deveni arid și, în consecință, degradarea economică a țării și exodul și mai mare al populației.

„Guvernarea face tot posibilul pentru a secretiza procesul de negocieri cu partea ucraineană, încălcând în mod flagrant prevederile constituționale privind dreptul la un mediu înconjurător neprimejdios din punct de vedere ecologic pentru viață și sănătate, garantarea fiecărui om a accesului la informații veridice despre starea mediului natural”- a spus Andrei Năstase, menționând că astfel se explică excluderea total deplasată​​ din comisia moldo-ucraineană a unor experți de mediu independenți din societatea civilă, negocierile fiind purtate în mod absolut netransparent.

„După furtul miliardelor din rezerva valutară a țării și obligarea cetățenilor la restituirea lor dublă pe parcursul următorilor 25 de ani, după genocidul social la care sunt supuși peste o jumătate de milion de pensionari și exodul stimulat al celui mai activ segment al populației, tineretul și familiile tinere, punerea în pericol a peste 3 milioane de oameni, inclusiv a locuitorilor țării și municipiului Chișinău, reprezintă o nouă crimă împotriva propriului popor” – a spus Andrei Năstase.

Viitorul primar al municipiului Chișinău și-a exprimat nedumerirea și indignarea față de inacțiunea actualei conduceri a capitalei care în loc să se preocupe „de nevoile oamenilor legate de accesul și de aprovizionarea cu apă, de calitatea acesteia, de funcționalitatea apeductelor și a sistemelor de canalizare, de depoluarea apelor, de evacuarea apelor uzate, favorizează deciziile antipopulare ale guvernării. „În tăcerea asurzitoare a actualei administrații a capitalei, guvernarea oligarhică creează premizele pentru o catastrofă umanitară pentru toți locuitorii țării și, în mod special, pentru cei din Chișinău și suburbii, dependenți de sursa lor de alimentare cu apă, râul Nistru”- a spus Andrei Năstase.

Alexandru Slusari a subliniat, la rândul său, că atitudinea total inadmisibilă față de acest subiect vital pentru țara noastră a celor ce reprezintă astăzi în mod coordonat Guvernul, Parlamentul și Președenția, trădează expres că guvernarea urmărește satisfacerea unor interese personale obscure și neglijează cu desăvârșire interesele cetățenilor.

Participanții la conferința de presă au făcut apel către instituțiile statului, Parlament, Guvern, Președinte, SIS, să intervină prompt în scopul neadmiterii punerii în pericol a securității naționale a țării noastre.

Totodată ei s-au adresat partenerilor de dezvoltare ai țării să întreprindă acțiuni hotărâte în vederea renunțării de către părți la aceste proiecte care pun în pericol securitatea națională a Republicii Moldova și, în consecință interesele vitale ale locuitorilor municipiului Chișinău și ai suburbiilor.

„De apă și calitatea ei depind sănătatea și viața oamenilor. Iată de ce fac apel către toți aleșii (primari și consilieri) din orașele şi satele (comunele) din componenţa municipiului Chișinău, către toți locuitorii capitalei, pentru a face front comun împotriva acestor intenții criminale, demonstrând prin petiții, fapte și vot că ne pasă de drepturile oamenilor la apă de calitate și la un mediu înconjurător sănătos”- a spus Andrei Năstase, afirmând că în calitatea sa de Primar General al Capitalei va continua să lupte pentru binele oamenilor. „Voi continua să fiu apărătorul drepturilor și libertăților constituționale ale oamenilor și voi lupta pentru realizarea lor plenară”- a mai spus Andrei Năstase.

Amintim că în ultima perioadă de timp, mai mulți reprezentanți ai societății civile, oameni de știință, experți au avertizat opinia publică națională și internațională despre pericolele iminente ale construcției celor 6 hidrocentrale de către Ucraina, țară cu care Guvernul Republicii Moldova are intenția să semneze un Acord în acest sens. Platforma DA a abordat acest subiect încă în noiembrie anul trecut, sesizând opinia publică printr-o Declarație cu privire la pericolul distrugerii fluviului Nistru și a riscurilor unei catastrofe umanitare în Republica Moldova și în regiune.

5 mai 2018

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate