Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Andrei Năstase la Vadul-lui-Vodă: „Voi insista să particip la toate negocierile moldo-ucrainene ce vizează viitorul Nistrului!”

Andrei Năstase, candidatul unic al forțelor anti-oligarhice, pro-europene la funcția de primar general al capitalei a susținut o conferință de presă cu ocazia marcării Zilei Nistrului, una dintre arterele principale de apă și de suflet ale țării noastre.

Andrei Năstase și-a început discursul cu un scurt ghid statistic al celui mai mare râu din Republica Moldova: „Fluviul Nistru izvorăște în munții Carpați la altitudinea de 911 m, are o lungime totală de 1350 km și este cea mai importantă sursă acvatică a țării, cu o lungime a cursului de apă (Naslavcea–Palanca) de 636 km. Resursele de apă ale bazinului Nistru în limitele teritoriului Republicii Moldova sunt evaluate la 10 700 mil. m3. Din acest volum, mai puțin de 30% se formează pe teritoriul țării noastre. Volumul resurselor de apă disponibil în prezent în țară este estimat la cca 500 m3/cap de locuitor/an, ceea ce plasează Republica Moldova în categoria țărilor cu insuficiență de apă și cu un risc sporit la impactul schimbărilor climatice. Cercetările și analizele arată că scăderea cantității de precipitații și creșterea cererii pentru apă în scopuri de irigare va accentua competiția pentru resursele de apă atât în interiorul țării, cât și în exterior. Chiar și modelările Băncii Mondiale arată că și în absența schimbărilor climatice, creșterea cererii pentru apa de irigare va cauza un deficit de apă în următoarele decenii. În contextul acestor prognoze alarmante, fluviul Nistru rămâne a fi principala sursă de apă în regiune, deoarece rezervele de ape dulci subterane sunt extrem de mici.”

Municipiul Chișinău este aprovizionat cu apă potabilă în proporție de 85 % din Nistru, a spus Andrei Năstase, motivând prezența sa și a echipei sale la Vadul lui Vodă. „Iată de ce suntem aici, lângă Stația de pompare a apei din Vadul lui Vodă – obiect strategic, care asigură municipiul Chișinău și suburbiile cu apă. În anul 2016, care a fost unul secetos, eram la un pas de oprirea stației, întrucât debitul Nistrului a scăzut până la aproape 8 metri. Eram la doar 10 cm de cota critică, după care stația ar fi fost în imposibilitate de a pompa apă pentru oamenii din capitală.”

În continuare Andrei Năstase a stăruit asupra pericolelor legate de construcția Complexului Hidroenergetic Nistrean: „Riscul catastrofei ecologice și umanitare a apărut în urma acțiunilor autorităților din Ucraina în administrarea Complexului Hidroenergetic Nistrean. Peste doi ani, acest pericol va deveni unul iminent, dacă în urma înțelegerii celor două guverne, vecinii noștri, în amonte, vor realiza construcția celor 6 hidrocentrale. Cunoaștem foarte bine că negocierile pe acest subiect sunt netransparente, iar excluderea unor experți din societatea civilă demonstrează că există înțelegeri obscure cu guvernarea de la Kiev.”

Andrei Năstase a reamintit cele mai grave riscuri care se pot abate asupra Republicii Moldova, inclusive a Chișinăului, în cazul finalizării proiectului de către partea ucraineană. „Cea mai gravă consecință o reprezintă pericolul degradării și distrugerii ecosistemelor din cursul inferior al râului Nistru, ceea ce va genera costuri exorbitante pentru identificarea unor surse alternative de apă potabilă, dar și pericolul real ca populația Republicii Moldova, inclusiv cea din stânga Nistrului și peste un milion de oameni din regiunea Odessa să rămână fără sursa principală de apă potabilă!”- a spus Andrei Năstase, explicând ce înseamnă, în termeni reali, practici aceste consecințe. „Asta înseamnă deficit de apă potabilă în robinete, creșterea prețului la apă, îmbolnăvirea populației (tineri, bătrâni, copii), infecții, lipsa de resurse de apă pentru irigații, ceea ce va distruge agricultura, în special legumicultura, distrugerea solului, ariditate și toate consecințele catastrofale care derivă de aici. Iată la ce consecințe ne pot aduce oligarhii preocupați doar de propriile interese și buzunare în detrimentul oamenilor.”- a spus Andrei Năstase.

„Noi am avut permanent o poziție principială față de această crimă ecologică, având în calcul și participarea la proteste întru salvarea Nistrului. Totodată, începând cu 4 iunie, subiectul Nistrului va reprezenta pentru mine nu doar o problemă în calitate de cetățean, ci o mare responsabilitate, inclusiv pentru asigurarea cu apă potabilă calitativă a circa unui milion de locuitori ai municipiului Chișinău și a unor suburbii.”- a menționat viitorul primar al Chișinăului, specificând că există o deosebire principială între poziția sa și cea a contracandidatului său în problema Nistrului.

„Spre deosebire de poziția noastră tranșantă, candidatul Partidului Socialiștilor, consideră că problema râului Nistru este doar una interstatală. Potrivit lui, despre construirea noilor hidrocentrale pe râul Nistru în Ucraina nu pot avea loc discuții la nivelul municipiului Chișinău. El amână abordarea problemei pentru când va fi schimbată puterea și vor avea loc altfel de discuții la nivel de comisii interguvernamentale. „În municipiu avem ce avem la momentul de față, dar dacă există probleme la nivel de stat – aceasta NU O REZOLVĂ UN PRIMAR DE ORAȘ” Asta este poziția lui, expusă în cadrul dezbaterilor la un post de televiziune. Adică, dacă în următoarele două luni, în urma acțiunilor Ucrainei și în situația unui an secetos, pentru care sunt toate premisele, vom asista la scăderea substanțială a nivelului râului Nistru și a unui pericol real pentru sistarea aprovizionării capitalei cu apa potabilă, domnul Ceban va cere de la un milion de locuitori răbdare până la alegerile parlamentare. Plahotniuc știe să-și aleagă candidații, iar Ceban își știe locul! Spre deosebire de socialiști, aș vrea să-i asigur pe locuitorii capitalei, că în calitatea mea de Primar, din prima zi după alegeri, având atribuții în domeniul cooperării cu administrația publică centrală, voi cere maximă transparență pe acest subiect. Voi insista să particip la toate negocierile moldo-ucrainene ce vizează viitorul Nistrului.”

„Nimeni nu poate decide soarta Nistrului fără să tină cont de voința chișinauienilor și de drepturile noastre la un mediu înconjurător neprimejdios din punct de vedere ecologic pentru viaţa şi sănătatea oamenilor.”- a mai spus Andrei Năstase.

La conferința de presă de la Vadul-lui-Vodă a participat și Maia Sandu, care a spus la rândul său: „E trist să sărbătorim ziua Nistrului în împrejurări atât de îngrijorătoare create de negocierile autorităților de la Kiev și cele de la Chișinău. Avem o guvernare care ne fură totul, până și apa. Ceea ce trebuie să facem noi acum este să scăpăm de guvernarea aceasta și la nivel local și la cel central și să alegem o guvernare care să ne reprezinte și să ne apere interesele. Să ne mobilizăm pe 3 iunie și să mergem la vot! Să avem în fruntea primăriei un om care să ne reprezinte și să ne ajute să păstrăm inclusiv Nistrul și pentru noi, dar și pentru generațiile viitoare!”

Printre participanții la conferința de presă dedicată râului Nistru au fosta mai mulți activiști ai partidelor Platforma DA, PAS și PLDM care au vorbit despre pericolul unei catastrofe umanitare legate de construcția celor 6 centrale hidroenergetice pe fluviul care este principala sursă de apă potabilă pentru chișinăuieni.

Mihai Popușoi s-a referit și la zonele de agrement situate de-a lungul Nistrului, care vor avea de suferit incontestabil: „Vadul-lui-Vodă a fost pe vremuri orașul în care veneau la odihnă mii de oameni. Acum nu mai este așa. Infrastructura e într-o stare deplorabilă, iar debitul apei a scăzut substanțial și continuă să scadă. Astăzi potențialul turistic al zonei este subestimat considerabil. Avem nevoie de o cooperare eficientă dintre administrația din Vadul-lui–Vodă și municipalitate. Asta se va întâmpla atunci când echipa noastră va prelua administrarea capitalei. Echipa lui Andrei Năstase știe ce trebuie să facă și vom depune toate eforturile după victoria din 3 iunie pentru a transforma spre bine nu doar Vadul-lui-Vodă, ci și toate suburbiile, întreg Chișinăul!”

Alexandru Slusari s-a adresat cu un mesaj bilingv către toți locuitorii municipalității și ai țării. „Andrei Năstase a luptat ani de zile pentru scoaterea din captivitate a statului, pentru un mediu sănătos de trai, inclusive apă potabilă de calitate, din poziția unui activist civic. De cealaltă parte, de cum vine vorba despre interesele lui Plahotniuc, Ivan Ceban ne spun​​e că să așteptăm până la alegerile parlamentare, că râul Nistru nu este competența primăriei Chișinău și putem să cărăm apa și cu căldările. Este o mare diferență între acel care luptă pentru bunăstare și un mediu sănătos de viață pentru toată lumea, indiferent de etnie și orientare geopolitică și acel, care se teme măcar să se gândească să împiedice oligarhul să-și protejeze propriile interese. Chemăm toți oamenii indiferent de etnie, limba maternă și orientare geopolitică să se unească pentru a soluționa problemele comune, inclusiv protecția Nistrului!”- a spus Alexandru Slusari.

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate