Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Andrei Năstase, Președintele Platformei DA a avut o întrevedere cu Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Excelența Sa, dna Valeria Biagiotti

Andrei Năstase, Președintele Platformei DA, a avut o întrevedere cu Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Excelența Sa, dna Valeria Biagiotti. La întâlnire au mai participat vicepreședinții formațiunii Alexandru Slusari, Inga Grigoriu, Stanislav Pavlovschi și Chiril Moțpan, Secretar General al partidului.

Andrei Năstase a mulțumit Excelenței Sale pentru cooperarea prodigioasă a Italiei cu Republica Moldova în domenii vitale precum cel comercial-economic, cultural-științific, al tehnologiilor informaționale, sănătății, juridic, al transporturilor. Un subiect aparte al discuției l-a constituit cel al numeroasei Diaspore moldovenești, în general, și al celei aflate în Italia, în mod special.

Președintele Platformei DA a făcut o scurtă prezentare a formațiunii pe care o conduce și a descris succint situația socio-politică din Republica Moldova, punând accent pe consecințele nefavorabile ale votului mixt.
„Sistemul mixt propus de Dodon și promovat de Plahotniuc este un sistem electoral profund  antidemocratic, antipopular și lovește puternic în diaspora noastră de aproximativ un milion de oameni, aceasta fiind umilită prin acordarea a doar trei mandate în Parlament.Viitorul legislativ riscă să fie lipsit de reprezentativitate”, a spus Andrei Năstase, subliniind că Platforma DA susține plenar inițiativa societății civile de a organiza un referendum împotriva votului mixt.

Alexandru Slusari a abordat câteva subiecte vitale pentru diasporă, comunitatea moldovenilor din Italia fiind una dintre cele mai numeroase. „Semnarea cu Italia a Acordului de securitate socială, benefic pentru concetățenii noștri, care au muncit în Italia, astfel încât ei să aibă dreptul la pensii calculate prin totalizarea stagiilor de muncă realizate în ambele țări ar trebui grăbită”– a menționat Alexandru Slusari, aducând în discuție și simplificarea procedurilor de recunoaștere a titlurilor de studii din RM, precum și susținerea agriculturii prin implementarea mai multor proiecte de asistență financiară și tehnică comune, avantajoase pentru ambele state.

Continuând discuția pe marginea soluțiilor pentru problemele diasporei, dar și a familiilor rămase acasă în așteptarea remitențelor, Andrei Năstase a menționat faptul că odată venită la putere, Platforma DA va face totul pentru ca investițiile italiene să crească considerabil în Republica Moldova, creându-se astfel numeroase locuri de muncă bine plătite, ceea ce ar stimula reîntregirea sutelor de mii de familii acasă.

Situația demografică precară, exodul continuu al populației, criza forței de muncă au fost câteva subiecte puse în discuție de Inga Grigoriu. „În ultimii zece ani Republica Moldova a pierdut circa un million de cetățeni activi din generațiile care ar trebui să asigure un viitor prosper aici, acasă”– a precizat vicepreședinta Platformei DA.

Platforma Demnitate și Adevăr este la curent cu viața cetățenilor moldoveni în diaspora și cu problemele mai mari și mai mici cu care se confruntă aceasta. Astfel, Andrei Năstase i-a transmis Excelenței Sale o scrisoare parvenită de la Asociația moldovenilor din Padova care pune în discuție o serie de probleme cu care se confruntă cetățenii moldoveni stabiliți în Italia, solicitând suportul dnei Ambasadoare și a instituțiilor italiene ablitate în soluționarea acestora.

Chiril Moțpan a vorbit despre eventualitatea unei colaborări în domeniul justiției, în mod special a valorificării cunoștințelor CNA-ului italian în lupta cu mafia și corupția mare: „Cunoaștem starea de lucruri la sudul Italiei la începutul anilor 80 și știm cât de rapid a fost soluționată problema. La noi mafia și-a răspândit tentacolele în toate domeniile, fără excepție și dacă, ar fi să cerem asistență logistică în stârpirea acestui flagel, consider că Italia ar fi unul dintre cele mai indicate state”.

Posibilitatea deschiderii mai multor secții de votare în Italia și anularea roamingului, chestiune abordată și la ultimul summit al Parteneriatului Estic, au fost menționate printre problemele, ce necesită a fi soluționate.

Excelența Sa, dna Valeria Biagiotti, s-a interesat și de viziunea formațiunii asupra soluționării diferendului transnistrean, în eventualitatea preluării de către Italia a președinției OSCE în 2018.

Andrei Năstase a confirmat opțiunea fermă pentru conceptul de stat unitar, a salutat formatul de negocieri 5+2, pe care Platforma DA îl dorește mai ativ și mai eficient și a subliniat că partidul pe care îl conduce respinge ferm ideea de federalizare a Republicii Moldova

Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Excelența Sa, dna Valeria Biagiotti s-a arătat interesată de o colaborare ulterioară cu Platforma Demnitate și Adevăr în vederea identificării și soluționării problemelor cu care se confruntă diaspora moldovenească din Italia. „Vă mulțumesc pentru implicare și pentru informația extrem de utilă pe care mi-ați furnizat-o. Sper ca Acordul bilateral de securitate socială să fie semnat cât mai curând, oportunitatea lui fiind una certă ” – a spus Domnia Sa la încheierea întrevederii, care a avut loc la sediul formațiunii.

21 decembrie 2017

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate