Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Andrei Năstase, Președintele Platformei DA, s-a întâlnit cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ungariei în Republica Moldova, Excelența Sa, Domnul Sandor Szabo

Andrei Năstase, Președintele Platformei DA, s-a întâlnit cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ungariei în Republica Moldova, Excelența Sa, Domnul Sandor Szabo. La întâlnire a participat și Chiril Moțpan, Secretarul General al formaținii.

Excelența Sa s-a arătat extrem de interesat să afle cât mai multe despre situația reală în care se află politicul moldovenesc și a menționat că o comunicare cu partidele de opoziție și societatea civilă este crucială în acest sens.

Furtul miliardului a constituit unul dintre subiectele dezvoltate în debutul întâlnirii. Andrei Năstase a menționat că valorea banilor furați constituie o treime din rezervele naționale ale Moldovei și 15% din Produsul Intern Brut al țării. „Odată ce statul de drept nu funcționează aici, beneficiarii furtului miliardului nu sunt trași la răspundere penală nici acum, după patru ani de la comiterea lui. Nu am fi avut nevoie de investigațiile Kroll-ului, plătite din bani publici grei, pentru a elucida circumstanțele dispariției banilor, dacă am fi avut o justiție independentă, procuratură neafiliată, dacă nu ar fi fost controlate CNA, Banca Națională etc., dacă toate instituțiile statului ar fi reacționat și procedat conform legii”- a spus Andrei Năstase.

Cei prezenți la întâlnire au discutat și pe marginea problemei energetice, a profitului de 12 mln de dolari lunar pe care îl obține oligarhul-coordoator de pe urma conractului energetic încheiat în detrimentul consumatorilor simpli, despre schimbarea sistemului de vot și riscurile acestui derapaj antidemocratic, despre necesitatea coalizării forțelor proeuropene reale,  despre legea anti-propagandă menită să arunce praf în ochii partenerilor de dezvoltare, despre capturarea mass mediei moldovenești, persecuțiile opoziției antioligarhice și altele.

Întrebat despre așa-zisa confruntare a președenției cu guvernul și parlamentul, Andrei Năstase a precizat că aceasta nu este altceva decât un circ politic, o piesă pusă în scenă de Plahotniuc și Dodon pentru a manipula opinia publică și a induce în eroare partenerii de dezvoltare. „Cei doi au o înțelegere – după scrutinul din acest an ei vor face coaliție la guvernare. Există deja experiența prezidențialelor, în care Plahotniuc i-a oferit tot sprijinul mediatic, administrativ, logistic și financiar lui Dodon, care la rândul său l-a ajutat pe președintele PD să schimbe sistemul de vot. Plahotniuc a avut nevoie stringentă de sistemul mixt, căci pe liste deschise PD nu ar fi trecut niciodată pragul electoral!” – a explicat Președintele Platformei DA.

Pe lângă subiecte politice, la întrevedere au fost puse în discuție și probleme economice, în special insuficiența  investițiilor din Ungaria și din alte state UE în economia moldovenească. Andrei Năstase a opinat că acest fapt regretabil se întâmplă din cauza instabilității, a nesiguranței protejării investițiilor într-un mediu plin de riscuri, cu o infrastructură precară și o justiție capturată. „Relațiile economice ale Republicii Moldova cu Ungaria ar trebui să fie mult mai dinamice. Chiar și volumul comerțului extern cu Ungaria nu este strălucit, deținând o pondere totală de doar 1,47 din comerțul total al Republicii Moldova” – a relevat Andrei Năstase, menționând că domeniile prioritare în care ar solicita investiții din Ungaria ar fi modernizarea agriculturii, IT, construcția de drumuri. Doar așa  putem spera la creșterea investițiilor străine în Republica Moldova, ceea ce ar conduce la crearea de noi locuri de muncă bine plătite, burse, pensii și indemnizații decente.

19 februarie 2018

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate