Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Andrei Năstase, Președintele Platformei DA și membrii biroului politic au avut o întâlnire cu Excelența Sa Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță

Comunicat de presă

La sfârșitul săptămânii trecute, la sediul Platformei DA, a avut loc o întâlnire dintre Andrei Năstase, Președintele Platformei DA și membrii Biroului Politic al formațiunii, cu Excelența sa, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

Andrei Năstase a mulțumit Ambasadorului României pentru suportul acordat Republicii Moldova în vederea apropierii acesteia de Uniunea Europeană, totodată subliniind că relația dintre cele două state trebuie tratată prin prisma unor proiecte comune, mai ales economice și sociale. „Aș dori în calitate de lider al unui partid pro-european de opoziție să-mi exprim profunda recunoștință României pentru sprijinul constant acordat pe parcursul mai multor ani Republicii Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană. Suportului financiar acordat cetățenilor Republicii Moldova din partea statului român în mai multe domenii, lărgirea accesului la piața românească, simplificarea redobândirii cetățeniei române de care au beneficiat sute de mii de persoane, creșterea constantă a numărului de burse pentru studenții moldoveni, dotarea și echiparea mai multor instituții publice din Moldova, oferirea expertizei românești în cadrul politicilor publice, susținerea Republicii Moldova în soluționarea conflictului transnistrean – sunt doar câteva dintre cele mai importante domenii, în cadrul cărora România și-a manifestat plenar sprijinul.” – a spus Andrei Năstase. Totodată, Președintele Platformei DA a vorbit și despre un eventual viitor în prosperarea relațiilor bilaterale dintre cele două state, pledând pentru o integrare cât mai avansată: „Ar trebui să avem o autostradă comună, un tronson de cale ferată cu ecartament european, iar proximitatea noastră cu Uniunea Europeană trebuie explorată în comun cu România prin constituirea zonelor economice libere mixte și crearea pe fundamentul vămilor actuale a unor puncte vamale mixte, după modelul UE. Un spațiu informațional comun, inclusiv audiovizual, ne-ar asigura mai multă libertate de exprimare, de formare a opiniiei, de informare obiectivă. Evident, că ne dorim să beneficiem de cât mai multe investiții românești. Ar trebui ca Moldova să fie conectată la rețelele electrice românești, astfel diminuându-se dependența noastră energetică de o singură sursă.” De asemenea, Președintele Platformei DA a vorbit și despre necesitatea elaborării unei abordări unitare a politicienilor români a realităților din Republica Moldova.

La rândul său, Daniel Ioniță a reafirmat obiectivele României înRepublica Moldova, subliniind că România rămâne a fi cel mai ferm susținător al parcursului European al statului nostru. „Avem o experiență utilă în ceea ce ține de integrarea  europeană, proces, care necesităreforme autentice, asumate de factorul politic și susținute de populație.”- a spus Excelența sa. Daniel Ioniță a ținut să sublinieze că România este interesată în înțelegerea cât mai profundă a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova în aspect politic și care ar fi evoluția ei de perspectivă, iar întâlnirea în cauză poate fi considerată o adresare la prima sursă.

Referindu-se la situația actuală din Republica Moldova, Andrei Năstase a atenționat că menținerea vectorului European a fost pusă în pericol prin  schimbarea sistemului electoral, care s-ar putea să-I ofere lui Igor Dodon majoritatea în legislative după alegerile din 2018. Alexandru Slusari, vicepreședitele Platformei DA a susținut că în ceea ce privește numărul circumscripțiilor, Diaspora moldovenească, atât cea din est, cât și cea din vest, precum și Transnistria, sunt nedreptățite, căci în loc de cel puțin 13 circumscripții, câte ar fi trebuit să le revină conform numărului de persoane, au fost create doar 5.

Discuția s-a purtat într-o atmosferă cordială, fiind abordate mai multe probleme de interes comun, Excelența Sa, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, subliniind în mai multe rânduri că pe lângă  susținerea parcursului european al Republicii Molodva, România va continua dezvoltarea proiectelor îndreptate spre beneficiul cetățenilor.

„În momentul când vom ajunge la guvernare, relațiile moldo-române nu vor avea de suferit în nici un fel. Lucrurile bune care există la momentul de față în relațiile dintre cele două state vor rămâne neschimbate. Vom consolida relațiile bilaterale și vom aprofunda colaborarea noastră în mai multe domenii. În Programul politic al partidului, în ceea ce privește prioritățile de politică externă, am inclus România în calitate de partener strategic. Noi, cei din Platforma DA suntem prietenii României.” – a spus pe final Andrei Năstase, Președintele Platformei DA.

30 octombrie 2017

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate