Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Andrei Năstase, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, a avut o întâlnire cu Arthur den Hartog, noul șef adjunct al misiunii și șeful secției politice a Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România și Republica Moldova.

Comunicat de presă

Săptămâna aceasta, Andrei Năstase, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, a avut o întâlnire cu Arthur den Hartog, noul șef adjunct al misiunii și șeful secției politice a Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România și Republica Moldova.

Andrei Năstase a mulțumit oaspeților pentru suportul acordat Republicii Moldova prin intermediul Programului de cooperare economică cu Pieţele în Curs de Dezvoltare, asistenţa tehnică şi financiară substanţială, Programul MATRA, investițiile în diverse domenii și și-a exprimat convingerea că toate acestea vor spori într-un viitor apropiat, când Republica Moldova va face schimbarea și va păși mult mai ferm pe calea intergrării europene.

Arthur den Hartog a menționat că scopul vizitei sale este stabilirea unor relații bune cu Platforma Demitate și Adevăr, precum și cu alte forțe politice din Republica Moldova, pentru o mai bună colaborare și înțelegere a proceselor politice de la Chișinău.

Vizita a căpătat de la bun început un caracter constructiv, discuțiile purtându-se în jurul unor probleme de actualitate. Oaspetele a manifestat un interes special pentru viziunea Platformei DA asupra schimbării sistemului electoral, operate de guvernare, precum și pentru alte aspecte ale realităților socio-politice din Republica Moldova.

La rândul său, Andrei Năstase a explicat succint motivele și impactul modificărilor electorale, exprimându-și îngrijorarea pentru viitorul european al țării sale: „Acum avem la guvernare o structură eclectică, formată din persoane, care, au venit la putere pe listele mai multor partide, dar au ajuns să slujească unui singur oligarh. Prin șantaj, corupere, controlând totalmente sistemul judiciar, Plahotniuc  și-a decimat aliații de altă dată și a reușit să schimbe legea electorală, pentru a se meține la putere. Guvernarea – hybrid de sorginte oligarhico-geopolitică, a stabilit, mult înainte de a modifica sistemul electoral, circumscripțiile electorale și intenționează să instaureze aici un regim autoritar de tip rusesc, cu un dictator în frunte și cu o opoziție bine controlată. Acest fapt va însemna aruncarea Republicii Moldova într-o zonă gri, în care corupția, contrabanda, încălcarea drepturilor omului va fi o evidență greu de schimbat.” Andrei Năstase a adus în atenție și problema discriminării Diasporei, pentru care, probabil, vor fi create doar trei circumscripții, în codițiile în care, conform Codului Electoral, după numărul de persoane, Diaspora ar trebui să beneficieze de cel puțin 13 circumscripții.

Arthur den Hartog a menționat sprijinul acordat de comunitatea internațională Republicii Moldova, exprimându-și opinia că, acesta s-ar putea să nu fie suficient, în condițiile în care aici  democrația este încă la o etapă de construcție, iar mass media independentă trebuie sprijinită mai consistent pentru a-și îndeplini rolul extrem de important într-un proces electoral. Participanții la discuția au căzut de acord, că de o eficiență reală pentru menținerea parcursului european al Republicii Moldova ar fi consolidarea mesajului partenerilor de dezvoltare printr-o voce puternică unitară.

Oficialul european a arătat un interes aparte  asupra opticii Platformei Demnitate și Adevăr în ceea ce privește alegerile parlamentare din 2018 și a pus în discuție eventualitatea participării la scrutin a Platformei DA și condițiile în care ea ar putea obține un rezultat bun. „Cetățenii noștri vor o schimbare și noi avem exclusiv două opțiuni: să continuăm lupta pentru abolirea legii de schimbare a sistemului electoral, iar în cazul nereușitei, să participăm la alegeri în componența unui singur bloc, creat de toate forțele antioligarhice în jurul a două partide emergente puternice – Platforma DA și PAS. Să încercăm să-i batem chiar și în condițiile impuse de ei” – a spus Andrei Năstase.

O problemă discutată pe larg în cadrul întâlnirii, a fost cea a persecuțiilor membrilor și simpatizanților Platformei DA pentru a-i determina să renunțe la activitatea plitică. Oaspetele a fost informat detaliat asupra intimidărilor, hărțuirii și persecuțiilor (inclusiv agresiunii fizice) fără precedent a membrilor și, în special, a președinților organizațiilor teritoriale și a finanțatorilor partidului.

Pe finalul întâlnirii, Arthur den Hartog, noul șef adjunct al misiunii și șeful secției politice a Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România și Republica Moldova și Andrei Năstase, Președinte al Platformei Demitate și Adevăr, au discutat și o eventuală colaborare a formațiunii cu partidele olandeze în vederea împărtășirii unei experiențe valoroase și stabilirea unei comunicări eficiente între părți.

31 octombrie 2017

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate