Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Andrei Năstase solicită rectificarea bugetului municipal și redirecționarea banilor spre procurarea și distribuirea alimentelor persoanelor în etate

Andrei Năstase face o notificare publică administrației, primarului și Consiliului municipal Chișinău: Bugetul municipiului trebuie imediat rectificat în favoarea sănătății și protecției sociale a locuitorilor Chișinăului, solicit redirecționarea banilor municipali alocați pentru investițiile planificate pentru 2020 spre procurarea și distribuirea alimentelor pentru persoanele în etate, cărora le este restricționată circulația în condiții de risc major pentru sănătatea și chiar viața lor.

”Criza provocată de Covid-19 devine din ce în mai critică, iar semnalele primite din Chișinău și din toate celelalte comunități din Republica Moldova demonstrează că nivelul maxim de gravitate al acestei cumplite crize sanitare nu a fost atins.

Sunt afectate de această pandemie toate clasele sociale, toți oamenii, indiferent de vârsta acestora, motiv pentru care, așa cum am spus în repetate rânduri, solidaritatea noastră, a tuturor, va defini măsura în care noi toți suntem capabili să ne sprijinim unii pe ceilalți în fața acestei amenințări globale.

Politicile sociale și economice trebuie să fie racordate situației actuale, în condițiile în care Moldova rămâne și astăzi una dintre cele mai sărace țări din Europa, iar sursele de finanțare sunt extrem de limitate. Analizăm zilnic, în cadrul Platformei DA, situația, monitorizăm evoluția acesteia și încercăm să găsim soluții pentru a reuși să facem suportabilă pentru toate categoriile sociale aceasta perioadă absolut infernală.

Asa cum bine se știe, am propus deja Guvernului un set de măsuri esențiale pentru protejarea sănătății medicilor și a a tuturor oamenilor, pentru susținerea economiei naționale împotriva crizei economice și pentru a oferi protecția socială atât de necesară într-o asemenea perioadă fără precedent. Guvernul refuză cu obstinație aceste soluții doar pentru că sunt propuse de opoziție. Mai mult, Guvernul minte atunci când sancționăm legal derapajele de la democrație pe care acesta le asumă în această perioadă.

Ne adresăm prin această notificare publică administrației, primarului și Consiliului municipal Chișinău.

În condițiile izolării stricte și ținând cont de faptul că maladia Covid-19 afectează în mod special persoanele în etate, care trebuie să respecte exemplar un regim de carantină severă, bătrânii noștri s-au pomenit într-o situație extrem de dezavantajoasă și greu de suportat.

Există foarte mulți oameni de vârsta a treia care își duc zilele în singurătate și acum, închiși în apartamente, riscă să rămână fără alimente, medicamente și alte lucruri strict necesare. Într-o asemenea situație considerăm oportună regândirea strategiilor de utilizare a banilor publici pentru a nu admite irosirea resurselor bugetare pe dimensiuni departe de a fi stringente în circumstanțele actuale de pandemie și riscuri enorme pentru viața cetățenilor noștri.

Totodată, în temeiul hotărârii Parlamentului nr.55 din 17martie 2020 privind declararea stării de urgență, considerăm oportun și necesar redirecționarea banilor municipali alocați pentru investițiile planificate pentru 2020 spre procurarea și distribuirea alimentelor pentru persoanele în etate, cărora le este restricționată circulația în condiții de risc major pentru sănătatea și chiar viața lor, precum și pentru majorarea resurselor financiare destinate procurării echipamentelor medicale necesare sisitemului de sănătate urban.

Necesitatea investițiilor strategice pentru Chișinău, mai ales cele în infrastructura rutieră și în trafic, educație, salubritate și mediu au fost subliniate și asumate în repetate rânduri de Platforma DA. Atragerea investițiilor interne și externe, românești și europene este singura cale de a finanța un buget proactiv și echilibrat pentru reconstrucția din temelii a orașului nostru. Actualul primar nu reușește și nu va reuși să facă rost de banii necesari, dar nu despre el și incompetența lui este vorba în acestă perioadă.

Toate aceste priorități pot însă aștepta în fața priorităților apărute din cauza crizei epidemiologice și a catastrofei umane, eventualitatea căreia o putem îndepărta doar prin acțiuni strategice bine fundamentate. Investițiile în infrastructură, reamenajarea parcurilor, a trotuarelor etc. pot fi reprogramate pentru perioada ulterioară depășirii pericolului survenit în urma pandemiei Covid-19.

Bugetul municipiului trebuie imediat rectificat în favoarea sănătății și protecției sociale a locuitorilor Chișinăului. Este de datoria noastră, a tuturor, să ne asumăm foarte clar, prin decizii ferme și solidare, atenuarea impactului social pe care criza Covid-19 îl are deja în comunitatea noastră, cel mai mare oraș al Republicii Moldova, Chișinău.

În încheiere, așa cum spunem public de mai multe săptămăni, Platforma DA, inclusiv la nivelul fracțiunii din Consiliul Municipal Chișinău, este pregatită să participe activ la eforturile de a ține sub control această pandemie. Solidaritatea nu este o noțiune abstractă, este termenul care definește o comunitate strâns unită în lupta împotriva unui inamic comun.”

10 aprilie 2020

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate