Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Andrei Năstase: Suntem pregătiți de a prelua și gestiona puterea în numele oamenilor și în beneficiul lor

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase a vorbit despre presiunile asupra membrilor și simpatizanților formațiunii, propunerile făcute guvernării, ce şanse sunt ca dreapta pro-europeană să se consolideze în viitorul apropiat, carea este atitudinea sa față de tot ce se întâmplă acum pe segmentul administrației municipale Chișinău, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Domnule Năstase, în ultimul timp, în cadrul mai multor conferințe de presă, aţi declarat că presiunile asupra membrilor și simpatizanților Platformei Demnitate și Adevăr s-au întețit. Au reacționat cumva organele competente?

A.N.:. Nu ne așteptăm să reacționeze organele de resort, capturate în întregime de actuala guvernare. Prin acțiunile noastre am ținut să informăm cetățenii noștri și partenerii de dezvoltare asupra realităților politice de la noi, asupra faptului cert că asistăm la începutul fazei finale de instaurare a unei veritabile dictaturi de esenţă oligarhică. Toate cazurile de presiuni și persecuții ale membrilor și simpatizanților Platformei DA sunt documentate. Persecuțiile activiștilor Platformei Demnitate și Adevăr au căpătat o amploare fără precedent în ultima perioadă, în comiterea lor fiind implicate mai mute instituții de stat și media controlate de Plahotniuc. Oameni onești, care au mici afaceri pentru a-și întreține familiile, sunt intimidați și chiar terorizați, doar pe motiv că își exercită drepturile constituționale și  se implică în activități civice și politice, îndreptate spre scoaterea Republicii Moldova din captivitatea mafiotă. Doar în ultima perioadă de timp au fost supuși unor persecuții total nejustificate Arina Spătaru, Ruslan Verbițchi, Andrei Magalu, Sergiu Cibotari, Constantin Nicolaev, alți membri și simpatizanți ai Platformei DA. Cazul lui Alexei Alexeev este, în general, aberant. Justiția lui Plahotniuc a depășit orice limită posibilă demult, dar acest dosar este din domeniul absurdului lui Kafka!

22885871_1939357636286921_4295612261928333876_n

T.: Credeți că, în aceste condiții, veți reuși să păstrați partidul? Nu se vor distanța oamenii de lupta politică din motive de securitate personală și familială?

A.N.: Platforma DA a apărut din dragostea oamenilor de libertate și de țară, atunci când nimeni nu mai îndrăznea să facă opoziție unei guvernări mafiote, preferând fie complicitatea, cum e cazul unor politicieni de dreapta, pro UE, pro România, sau falsa opoziție, mimată de PSRM și Dodon. Personal m-am angajat alături de oameni să fac o altfel de politică, preocupat de interesul public, național și mai puțin de cel strict partinic sau personal. Este adevărat că presiunile guvernării sunt extrem de dure și nu intră în nicio logică democratică. Pentru a intimida cetățenii și chiar a-i face să renunțe la activitatea politică, se recurge la metode mafiote de cea mai joasă speță. Dar noi am știut de la bun început cu cine avem de a face. Lupta politică actuală presupune că fiecare dintre noi își asumă riscuri enorme. Și când spun asta, mă refer la tot ce constituie viața omului: libertate, integritate morală și fizică, sănătatea proprie și cea a membrilor familiei, business, loc de muncă. Ceea ce trebuie să înțelegem este că actuala luptă politică este cea mai acerbă luptă din câte s-au desfășurat în Republica Moldova pe parcursul anilor de independență. Dictatura, impusă de Plahotniuc, care utilizează resursele statului, instituțiile publice ca pe un bun personal, umplându-și buzunarele și răfuindu-se după bunul plac cu oponenții politici, este extrem de periculoasă, punând sub mare semn de întrebare chiar existența statului, nu doar viitorul lui. Conștientizarea acestor realități este necesară pentru a spori forțele de rezistență, pentru o solidarizare și asumare plenară a riscurilor. Nu suntem copii, suntem oameni maturi cu responsabilitate și coloană vertebrală puternică. Și cei, care cutează să ne muște, riscă să-și rupă dinții.

T.: Credeți că veți reuși să mențineți ritmul alert pe care l-ați impus în activitatea politică a Platformei Demnitate și Adevăr?

A.N.: Sunt sigur că echipa noastră este capabilă nu doar să mențină ritmul, dar să eficientizeze mereu munca în cele trei direcții de importanță maximă: întâlnirile de informare reciprocă cu cetățenii în toate localitățile republicii, contactul permanent cu partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova și pregătirea pentru guvernare prin completarea permanentă a programului anti-criză cu propuneri concrete,  viabile, imperios necesare, de dezvoltare reală a domeniilor prioritare, care, în ultimă instanță, influențează calitatea vieții tuturor cetățenilor. Suntem conștienți că ne așteaptă un drum, parcurgerea căruia va necesita un efort susținut, o capacitate sporită de muncă în care să ne manifestăm toate aptitudinile, pentru a fortifica partidul și a-l menține, așa cum e firesc, în prim-planul scenei politice din Republica Moldova.

22089421_1929673993921952_8381673572743399142_n

T.: Apropo, dle Năstase, în ultima perioadă de timp ați înaintat guvernării mai multe propuneri. Care a fost răspunsul și ce așteptări aveți în continuare?

A.N.: Da, am spus deja că Platforma DA pe parcursul ultimilor ani a venit cu mai multe solicitări și propuneri de ordin economic, social, fiscal, de apărare a drepturilor și libertăților omului, inclusiv la liberă exprimare și corectă informare. Combaterea corupției și aplicarea mecanismului de confiscare extinsă a averilor ilicit dobândite de judecători, procurori, politicieni și funcționari corupți, eradicarea sărăciei, diminuarea fenomenului migrației prin îmbunătățirea climatului investițional, crearea de noi locuri de muncă bine plătite și ridicarea nivelului de trai al populației acasă, au fost și rămân domeniile noastre prioritare. Din păcate, majoritatea au fost ignorate de către guvernare, iar o parte din ele, spre exemplu cele vizând sistemul de pensionare, de protecție a producătorului autohton, au fost profanate în mod cinic, făcând și mai grea povara de pe umerii oamenilor. Dacă doar o parte dintre proiectele noastre ar fi fost implementată de către guvernare, mai multe segmente sociale – bugetarii, pensionarii, studenții, oamenii de afaceri mici și medii, producătorii autohtoni, fermierii, etc. ar fi simțit o despovărare și o atât de necesară siguranță în activitatea lor cotidiană, în viața lor și a familiilor lor. Implementarea proiectelor noastre ar fi demarat deja procesul de reîntregire a mii de familii aici, în Moldova. Orice om, dar mai cu seamă un moldovean, va prefera un minim existențial lângă familie, decât bogățiile iluzorii în pribegie. În lipsa acestui minim existențial acasă, destrămarea endemică a familiilor din satele și orașele noastre continuă, cei mai activi oameni pleacă în străinătăți cu tot cu copiii lor, iar de curând își iau cu ei deja și părinții. Și asta se întâmplă în paralel cu jocurile politicianiste anoste de la Chișinău, parte dintr-un permanent circ produs de Plahotniuc și Dodon.

T.: Dvs. vorbiţi despre acest joc politic,  dar se creează impresia că partenerii de dezvoltare continuă să-l susțină pe Vlad Plahotniuc ca pe singurul promotor al valorilor europene aici, în Republica Moldova.

A.N.: Vă asigur că viziunea partenerilor noștri de dezvoltare s-a schimbat radical. Binomul Plahotniuc-Dodon nu mai poate inventa povești mincinoase pentru capitalele europene. Este adevărat că și în cadrul ultimei noastre vizite în capitala Uniunii Europene am avut de confruntat și contracarat efectele propagandei oligarhice a guvernării Plahotniuc, a manipulărilor și dezinformării la care sunt supuși funcționarii europeni. O bună vreme, la Bruxelles, la fel ca și la București sau Washington, Dodon a tot fost folosit pe rol de sperietoare, chiar în timp ce acasă, în spatele circului-geopolitic, guvernarea împarte cu el banii cetățenilor și a contribuabililor europeni, judecători, ambasadori, șefii de întreprinderi, circumscripții electorale, spațiul mediatic și informațional. Am convingerea că wrestlingul geopolitic Plahotniuc-Dodon a fost deconspirat și nu mai funcționează la Bruxelles, în ciuda unor enorme cheltuieli de lobby. Ultimele reacții ale oficialilor europeni la derapajele antidemocratice ale guvernării sunt mai mult decât clare, concludente. Sistarea asistenței financiare este cea mai recentă dovadă a faptului că masca ipocrită a lui Plahotniuc i-a fost smulsă și toată lumea a văzut fața sa reală – cea de criminal, care nu poate să aibă de a face cu  altceva decât cu un proces amplu de judecată, în cadrul căruia va sta pe banca acuzaților. Vădit deranjați de acest lucru, Filip, Candu, Lupu strigă în gura mare că ne denigrăm țara. Fals!!! Noi ne iubim țara, dar urâm regimul criminal care a pus-o pe butuci și nu participăm la scamatoriile geopolitice puse în scenă de niște saltimbanci politici. Apropo, trebuie să știți, că, deși guvernarea se laudă peste tot că avem creșteri economice substanțiale, în surdină, la Bruxelles, Lupu și Filip cerșesc suport financiar, motivând prin faptul că în curând nu vor mai avea cu ce plăti pensii și salarii.

21151484_1916739728548712_1283856218530767650_n

T.: Este adevărat că în jocul geopolitic Platforma DA nu a intrat, dar în polemica legată de modificarea sistemului electoral ați intrat, totuși.

A.N.: Atunci când derapajele antidemocratice ale guvernării hibrid au ajuns la cote maxime, când în pericol era nu doar democrația din R. Moldova, ci și existența acesteia, noi am fost inițiatorii și promotorii protestelor pașnice, civilizate, de esență europeană, demersurile noastre fiind menite să consolideze societatea civilă și partidele de opoziție anti-oligarhică. Platforma DA este cea care a inițiat dialogul mai multor entități cu sprijin popular, adunând pe același document destinat Comisiei de la Veneția, structurilor europene partenere, opiniei publice naţionale și internaționale semnăturile unor lideri de partide cu ideologii, opțiuni politice și geopolitice total diferite. Astfel am reușit să desființăm mitul consensului politic, vândut de cooperativa Plahotniuc – Dodon în interiorul și exteriorul țării. Și da, suntem unicii care în paralel am propus și ne-am asumat un proiect de îmbunătățire a sistemului proporțional de vot, benefic pentru oameni și menit să contribuie la curățarea clasei politice, inclusiv prin deschiderea listelor, prin votul prin corespondență al Diasporei, prin promovarea tinerilor, a femeilor, a celor mai buni reprezentanți din regiunile țării și din Diasporă.

T.: La 4 octombrie, ați cerut Parlamentului să stabilească în decurs de 15 zile, în conformitate cu cerințele Codului Electoral, data unui referendum legislativ pe subiectul anulării legii privind modificarea Codului electoral, adoptată la 20 iulie 2017. Guvernarea a ignorat iniţiativa. Prin ce credeţi că se explică acest lucru şi ce aveţi de gând să faceţi în continuare vizavi de acest subiect?

A.N.: Referendumul solicitat guvernării în problema sistemului electoral este o continuitate logica a luptei noastre pentru democrație reprezentativă, dar și o dovadă a faptului că noi avem încredere în capacitatea populației de a alege între rău și bine, nu ne este frică de propriul popor și ori de câte ori va fi nevoie vom apela la un plebiscit corect. Cât de dispusă este guvernarea să ceară un vot de încredere de la oameni, s-a văzut. Spre regret, în ciuda eforturilor noastre de a reveni la normalitate, de a consolida societatea, agenda oficială rămâne în continuare dominată de spectacolul geopolitic al guvernării hibrid, care, prin schimbarea sistemului de vot intenționează să-și asigure dreptul la eternitate politică. Indiferent de reacția guvernării la propunerea noastră privind referendumul menționat, noi vom continua să luptăm pentru drepturile oamenilor, indiferent de natura lor, iar mijloacele utilizate de Platforma DA vor fi cele strict legale și constituționale.

22554994_1935654449990573_7503848852665631682_n

T.: Recent, într-o emisiune televizată Andrian Candu a vorbit despre o eventuală coalizare a forțelor proeuropene și s-a referit în această ordine de idei la Platforma DA, PAS și PD. E posibilă o asemenea colaborare?

A.N.: Am mai spus și reiterez: vrabia mălai visează și calicul praznic… Ca și apărător al drepturilor omului nu împart mese și funcții cu cei care și-au bătut joc de țara mea și oamenii ei. Ceea ce le pot garanta lui Plahotniuc, Candu și anturajului lor, este cel mai echitabil și corect proces de judecată, asigurat de o justiție liberă și un procuror independent, care se vor baza în deciziile lor pe o investigație exhaustivă a tuturor crimelor comise de aceștia. Actualilor membri și simpatizanți ai PD le sugerez să se disocieze de gruparea mafiotică, să facă numai lucruri bune pentru oameni și țară, iar în viitor să se izbăvească de cel rău, sprijinind partidele autentice proeuropene și democratice. Noi, forțele realmente pro-europene, vom spori capacitatea noastră de a ne consolida si organiza în așa fel, încât să schimbăm radical clasa politică, să debarcăm regimul oligarhic și să-i tragem la răspundere, printr-o justiție independentă și imparțială, pe cei care au uzurpat puterea, au sărăcit și au furat țara! Consolidarea forțelor realmente pro-europene este chezășia succesului nostru și facem tot posibilul ca ea să se întâmple cât mai repede posibil. Dar, repet, fără PD, căci acesta numai partid pro-european nu este!

T.: Ce şanse sunt ca dreapta pro-europeană să se consolideze în viitorul apropiat? Anterior aţi lansat ideea unui front anti-oligarhic comun. Mai rămâne ea în vigoare?

A.N.: Oferta noastră presupunea unitate, reciprocitate, paritate, conjugarea eforturilor, un staff unificat, resurse financiare și logistice comune, activități cu implicarea nemijlocită a celor mai buni oameni din teritoriu, o agendă unică de lungă durată (alegeri prezidențiale, parlamentare, locale) și o listă comună formată transparent, din oameni integri și profesioniști, pe principiul meritocrației. Disponibilitatea retragerii din cursa prezidențială în favoarea unui candidat comun al forțelor anti-oligarhice a fost parte a ofertei noastre publice făcută celui de-al doilea partid emergent, PAS încă înainte de alegerile prezidențiale. Din păcate oferta noastră a fost tratată selectiv de către colegii de la PAS, care s-au concentrat doar pe scrutinul prezidențial, pe care l-au condiționat de un singur criteriu de identificare a candidatului comun, și anume sondajul. Oferta noastră a rămas valabilă pe parcursul a mai bine de un an, iar declarația de principiu făcută recent de către PAS despre eventuala participare la viitoarele parlamentare în comun a celor două partide, confirmă, de fapt, imperativul nostru de unitate a forțelor democratice.  Această abordare necesită, însă, un răspuns exhaustiv cu privire la criteriile de reciprocitate și paritate, de conjugare a eforturilor, resurselor financiare și logistice, cu privire la activitățile comune și implicarea celor mai buni și mai activi oameni, cu privire la o agenda și o listă comună formată transparent, din cei mai integri și competenți oameni. După ultima întâlnire a birourilor noastre politice, PAS și-a luat un termen de meditație, astfel că suntem în așteptarea unui răspuns clar și coerent vizavi de propunerile Platformei DA, pentru a ne edifica cât de curând asupra strategiei și comportamentului nostru politic, exercițiu ce nu mai poate fi amânat. Știm că Plahotniuc și Dodon au soluții antipopulare pentru orice situație, însă doar unitatea noastră îi lasă fără șanse. O greșeală comisă acum se va transforma, mai devreme sau mai târziu, într-un dezastru. Iată de ce, ca oameni politici, noi trebuie sa dăm dovadă de cel mai înalt grad de maturitate și responsabilitate în numele țării și a poporului ei, și să luăm decizii asumate politic, nu matematice.

22195317_1930456947176990_5401044948652325638_n

T.: Justiția, instituțiile de investigație și coercitive, care o reprezintă, și-au developat vicierea profundă prin cazul lui Andrei Brăguță, omorât în bătaie. Cum calificați reacția societății, există la noi acel nivel de activism și responsabilitate civică, necesar pentru a schimba lucrurile în țara noastră?

A.N.: Într-o țară democratică cazul Bragută nu putea să aibă loc, nu avea cum. Iar dacă, ipotetic, se întâmpla, oamenii ar fi ieșit în stradă cu mic, cu mare, cu zecile și sutele de mii. Exact cum spunea ex-ambasadorul Germaniei la Chișinău despre cazul jafului Băncii de Economii! Genomul nostru național încă e influențat mult de asperitățile istorice prin care am trecut secole la rând. Dar evoluăm și în acest sens. Cred că am reușit deja să animăm substanțial civismul oamenilor și hotărârea lor de a lupta până la capăt pentru propriile drepturi. Noi nu căutăm țapi ispășitori,  pe noi ne interesează o schimbare radicală de sistem. Cei care au acaparat justiția și au făcut posibile și sistemice tot felul de crime, își vor căpăta pedeapsa, atunci când justiția va deveni independentă. Și acest lucru se va întâmpla mai curând decât își imaginează ei. Suntem pregătiți de a prelua și gestiona puterea în numele oamenilor și în beneficiul lor. Venim cu un semnal de consolidare și încurajare către cetățeni. Schimbarea nu mai poate aștepta, crimele și derapajele regimului sunt deja insuportabile. Avem toată certitudinea că putem și vom schimba fundamental lucrurile în țara noastră cu o echipă de oameni competenți, integri și responsabili în condiții de maximă transparență.

T.: Care este atitudinea Dvs. față de tot ce se întâmplă acum pe segmentul administrației municipale Chișinău?

A.N.: Astăzi Primăria Chișinău, măcinată de corupție, de efectele unui management primitiv, bazat pe protecționism și creditări excesive, este controlată de Plahotniuc prin mijloace obscure și prin oameni pasibili de pușcărie, salvați prin sperjur. Mai mulți actori politici, mai vechi și mai noi, mai de stânga sau mai de dreapta, cu sau fără membri și simpatizanți, care astăzi, doar declarativ susțin sau boicotează referendumul (fără să și-l asume prin efort, resurse, riscuri), după data de 19 noiembrie își vor disputa prin studiouri de televiziune meritele, își vor pune lauri pe creștet în funcție de rezultatul furnizat de nimeni alții decât de locuitorii municipiului. În eventualitatea unui referendum realizat, anume cei cu boicotul vor fi primii la depunere de… candidaturi. Platforma DA a indicat asupra căii corecte de soluționare a problemei edilului capitalei – demisia lui Chirtoacă, organizarea unor alegeri libere pe care să și le adjudece un candidat comun al forțelor anti-oligarhice, pro europene și reformatoare, cu sprijinul masiv al locuitorilor municipiului. Tot ei, locuitorii capitalei, fiind bine informați și lucizi, vor decide de sine stătător și în ce mod vor acționa pe 19 noiembrie: vor participa sau nu la referendum; vor vota pro sau contra. Eu am încredere în discernământul acestor oameni.

T.: Pe final, cum estimați situația generală din țară și ce e de făcut pentru a o redresa?

A.N.: Suntem într-o situație politică extrem de gravă, la limită, aș spune. PD a distrus nu numai partidele cu care a coalizat pe parcurs, ca un pui de cuc, care își aruncă frații din cuib fără jenă, ci e pe cale să nimicească și ultimul germene de democrație, developându-se în continuare ca o bandă de hoți veritabili, de șpăgari de drumul mare, de indivizi certați cu bunul simț și legea, care consideră că Republica Moldova este un bun personal, proprietate privată a lui Plahotniuc. Și noi îi declarăm război, asumându-ne conștient riscurile. De ce? Pentru că atunci când Plahotniuc declară război cetățenilor cu demnitate din această țară, batjocorindu-le drepturile elementare, noi nu avem altă soluție decât să luptăm până la capăt, până în momentul când Republica Moldova va deveni țara în care să vrei să trăiești!

Sursa: tribuna.md

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate