Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Andrei Năstase trage linia după vizita sa la Strasbourg: eforturile comune ale Platformei DA, ale opoziției democratice și ale societății civile s-au soldat cu o reușită clară

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, s-a aflat într-o vizită de lucru la Strasbourg, între 3 și 5 iulie curent, perioadă în care parlamentarii europeni au discutat despre acordarea asistenței macro-financiare pentru Republica Moldova, unde a avut un șir de întâlniri cu oficiali europeni.

După cum comunică TRIBUNA, potrivit unui comunicat de presă al Platformei DA, în cadrul acestor întrevederi, s-a discutat despre impactul pe termen lung al schimbării Codului Electoral, nevoia de solidaritate între familiile politice europene privind un viitor mai bun pentru Moldova și stringența unor condiționări tranșante ale acordului de asistență macro-financiară pentru Republica Moldova.

Andrei Năstase declară că „eforturile comune ale Platformei Demnitate și Adevăr, ale opoziției democratice și ale societății civile s-au soldat cu o reușită clară. Am fost avocatul țării mele la Strasbourg. Împreună am obținut o decizie bună a forurilor europene, condiţionată ca niciodată de realizarea unor lucruri esențiale pentru oamenii din Moldova, confruntată cu mari nevoi de natură economică, socială, anticorupție și anti-sărăcie. Și asta în pofida unor imense activități de lobby făcute de politicienii din țară”.

Potrivit lor, în cadrul întrevederii cu Pavel Telička, vicepreședinte al Parlamentului European și al grupului ALDE, acesta a subliniat că ALDE și PPE se concentrează pe țările învecinate, care au dificultăți de dezvoltare și a amintit cazul Cubei, în care au fost impuse condiționalități stricte.

Pavel Telička a declarat în timpul discuțiilor cu liderul Platformei DA că „în cazul în care banii ajung în buzunarele oligarhilor, Parlamentul European trebuie neapărat informat. Republica Moldova va fi mai mult în vizorul european în viitor”.

Președintele ALDE Johannes Cornelis Van Baalen i-a comunicat liderului Platformei DA că „pentru prima dată s-a insistat și inclus criterii și condiționalități de asemenea natură. Noi (n.r. ALDE și PPE) vom găsi o cale pentru a rezolva această problemă existentă în Republica Moldova”.

ALDE reiterează declarația comună a grupurilor de partide din Parlamentul European asupra necesității respectării tuturor condițiilor, printre care recomandările Comisiei de la Veneția, care este împotriva schimbării sistemului electoral. „Noi credem într-o Moldovă democrată. ALDE si PPE sunt gata să sprijine în mod productiv această schimbare. Simpatizăm mult această țară și pe cei ce depun eforturi reale, nu mimate, de apropiere a Modovei de spațiul european și valorile acestuia”, adaugă dl Van Baalen.

Și europarlamentarul Cristian Dan Preda și-a reafirmat poziția tranșantă vizavi de guvernarea de la Chișinău: „Mesajul politic al Parlamentului European către guvernanții din Republica Moldova este următorul: retrageți proiectul de lege electorală și întoarceți-vă ochii spre cetățeni! UE vrea să ajute Moldova, inclusiv financiar. Le cer guvernanților un lucru: nu zădărniciți ce au făcut, prin efortul lor, oamenii simpli din Moldova”.

Siegfried Mureșan, raportor din partea Comisiei pentru bugete a Parlamentului European pe avizul privind asistența de 100 mln acordată Republicii Moldova, a declarat, la rândul său, că „votul Parlamentului nu înseamnă că banii vor ajunge la Chișinău, nici vorbă. Înseamnă că s-a creat doar un cadru pentru ca asistența financiară să fie transferată dacă se îndeplinesc anumite condiții. Eu vă asigur că niciun euro nu va ajunge în Republica Moldova dacă autoritățile insistă să susțină adoptarea unui proiect de lege care nu are nici avizul instituțiilor internaționale și nici nu întrunește consens la nivel intern. Poziția celor trei instituții este foarte clară asupra acestui fapt. Dacă politicienii de la guvernare ignoră partenerii internaționali, atunci acționează împotriva intereselor cetățenilor Republicii Moldova”.

De menționat că, Andrei Năstase a prezentat oficialilor europeni proiectul Platformei DA de îmbunătățire a actualului sistem electoral proporțional prin oferirea cetăţenilor a dreptului de a alege din liste deputatul favorit, cu implementarea votului prin corespondență, prin asigurarea unor priorități tinerilor, femeilor, reprezentanților demni ai regiunilor și diasporei.

Andrei Năstase s-a arată mulțumit de susținerea primită la Strasbourg pentru inițiativele Platformei DA, aliniate cu interesele cetățenilor: „interlocutorii ne-au încurajat să promovăm acest sistem electoral democratic, care asigură o mai bună reprezentativitate, dar și un bun mecanism de curățare a clasei politice moldovenești”.

La sfârșitul vizitei de lucru la Strasbourg, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr a ținut să precizeze că „votul din 4 iulie înseamnă că parlamentarii europeni sunt de partea poporului Moldovei, că țin cont de vocea puternică a opoziției, că protestele noastre au avut un rol important în a ne face auziți de parteneri, și că, de acum încolo, puterea nocturnă de la Chișinău va fi monitorizată și urmărită cu lupa de către partenerii noștri de dezvoltare, cu care rămânem într-o strânsă legătură de colaborare”.

Sursa: http://tribuna.md

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate