Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Angajamentele Platformei DA pentru agricultură: prioritatea noastră este salvarea satelor!

În cadrul protestului la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionle și Mediului, organizat de Platforma Demnitate și Adevăr, mesajul generalizat al discurusurilor a fost orientat spre faptul că Platforma DA consideră că guvernarea nu are politici bune pentru antreprenorii de la sate, pentru fermierii noștri, pentru agricultori, pentru comunitățile noastre rurale care sunt pe cale de dispariție din cauza lipsei locurilor de muncă și a exodului populației. În fața intemperiilor naturale, în fața pandemiilor și a crizelor multiple fermierii sunt lăsați să se descurce cum pot, fără a primi ajutorul necesar de la stat, așa cum se întâmplă în toate țările civilizate.

Vicepreședintele Platfomei DA, Alexandr Slusari a spus că cetățenii Republicii Moldova își doresc o viață decentă la sate, în comunitățile noastre rurale, cu locuri de muncă acasă, cu niște condiții de trai omenești, cu susținere pentru fermieri, ei își doresc ca produsele moldovenești să fie vizibile pe rafturile supermarketurilor, ca importurile să nu prevaleze asupra produselor agroalimentare autohtone, iar offshorurile să nu stăpânească agricultura țării, care trebuie să fie subvenționată onest, fără corupție și corupere.

La protest au participat și Vasile Mârzenco, președinteleAsociației fermierilor din Republica Moldova, Andrei Dânga, antreprenor în domeniu de la Ștefan Vodă, Mihai Gribincea, fermier din Hâncești, deputați, primari și consilieri ai Platformei DA, oameni cărora soarta satelor noastre, a comunităților noastre rurale nu le este indiferentă.  

Platforma DA își asumă următoarele angajamente principale pentru o perioadă de doi ani, ulterioară alegerilor din 11 iulie 2021, când va fi parte a unei guvenări pro-europene, naționale, cu adevărat democratice:

1.      Asigurarea tuturor localităților rurale cu apeducte, gazoducte, canalizare, iluminat și sistem modern de evacuare a deșeurilor.

2.      Depolitizarea procesului de repartizare a alocațiilor financiare pentru construcția și reabilitarea drumurilor, precum și triplarea acestora.

3.      Lansarea programului național SALVAREA SATELOR, bazat pe două componente principale — dezvoltarea sectorului agroindustrial și modernizarea cardinală a infrastructurii localităților rurale.

4.      Triplarea Fondului de subvenționare în agricultură cu acordarea priorității fermierilor mici și mijlocii.

5.      Crearea unei rețele moderne de irigare, care va acoperi teritoriul întregii țări, cu asigurarea accesului la aceasta a tuturor agricultorilor.

6.      Industrializarea la scară mică a zonelor rurale prin crearea mai multor întreprinderi mici compacte și moderne de procesare a materiei prime agricole.

7.      Stimularea la cote maxime a cooperării agricultorilor, în special în scopul exportului produselor de valoare adăugată înaltă.

8.      Interzicerea accesului la procesul de subvenționare și a celui de arendă a terenurilor agricole a companiilor cu capital din zonele offshore.

9.      Limitarea importului produselor agroalimentare prin aplicarea tuturor metodelor tarifare și netarifare admisibile în cadrul angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova.

10.   Asigurarea accesului direct al consumatorilor finali la produsele agroalimentare – fără intermediari și la prețuri accesibile.

Acesta este programul pentru doi ani pe care Platforma DA se angajează să-l implementeze. Acest program, secundat de descentralizarea reală a administrației publice locale, care este o altă prerogativă imperioasă a Platformei DA, va salva comunitățile noastre rurale și va ridica acolo nivelul de viață într-o asemenea măsură în care să fie stopat exodul forței de muncă, să fie modernizate satele noastre și să fie asigurată pe deplin securitatea alimentară a Republicii Moldova.

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate