Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Declaraţia Platformei DA cu privire la evoluţia cazului Aeroportul Chişinău şi schimbarea proprietarilor acestuia

Astăzi s-au produs mai multe evenimente foarte suspecte, care  nu pot fi calificate drept o simplă coincidenţă: anunţul precum că Compania miliardarului Nat Rothschild, NR Investments Ltd, a renunțat la participația la Avia Invest SRL, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, anunţul lui Igor Dodon despre faptul că Republica Moldova și Rusia ar putea semna un acord de împrumut în valoare de 300 de milioane de dolari şi,  imediat după această informaţie, despre trecerea gestionării Aeroportului Internațional Chişinău spre miliardarul rus din gruparea Gazprom, Andrei Gonchearenko. Acest lucru s-a produs pe fundalul lipsei progresului în procesul anulării concesionării Aeroportului prin instanța de judecată și investigării condițiilor de concesionare în 2013.

Acest personaj contradictoriu cu mai multe învinuiri de ordin penal în Rusia, are un trecut extrem de dubios şi, cu siguranţă, este şantajabil. Cel mai probabil Gonchearenco este o persoană interpusă, controlată plenar de autorităţile unei ţări străine care deţine ilegal trupe militare pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel Platforma DA este extrem de îngrijorată  de situaţia creată şi consideră că securitatea statului nostru se află în pericol iminent.

În condiţiile respective Platforma DA cere Preşedintelui Republicii Moldova să convoace de urgenţă Consiliul Superior de Securitate cu participarea reprezentanţilor opoziţiei parlamentare şi a societăţii civile. Totodată, Platforma DA va iniția colectarea semnăturilor necesare (o treime din numărul total al deputaţilor) pentru a convoca  o şedinţă extraordinară a Parlamentului pe subiectul dat (cu invitarea Prim-ministrului şi prezentarea rapoartelor de către SIS, CNA, Procuratura Generală, ministrului Justiţiei pe acest subiect extrem de important, precum și pe marginea acţiunilor întreprinse în vederea implementării hotărârii Parlamentului din 4 octombrie 2019 ). În funcţie de rezultatele şedinţei Parlamentului fracţiunea Platformei DA va decide asupra necesităţii depunerii moţiunii de cenzură contra Guvernului Chicu. A treia măsură pentru a preveni astfel de abuzuri va fi elaborarea de urgență a proiectului de lege vizând tranzacţiile obiectelor strategice, care pot fi făcute exclusiv cu acordul autorităţilor statale, o lege de protecţie a infrastructurii critice.

Platforma DA califică cedarea Aeroportului Chişinău unei persoane infracţionale controlate de un stat străin drept intrare într-o zonă de alertă deosebită, cu repercusiuni grave şi un risc sporit asupra securităţii statului Republica Moldova şi va depune toate eforturile pentru a împiedica această crimă împotriva poporului comisă de guvernarea lui Igor Dodon.

23 decembrie 2019

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate