Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Declaraţia Platformei DA privind conlucrarea eficientă a autorităţilor cu opoziţia pe timp de criză

Republica Moldova trece acum pentru prima oară printr-o perioadă extrem de dificilă legată de pandemia Covid-19 şi, cu siguranţă, va avea de înfruntat în consecinţă o criză social-economică majoră. Miliarde de lei vor fi pierduţi în urma scăderii semnificative a exporturilor și importurilor, a diminuării remitențelor, a sistării activităţii a sute şi chiar mii de întreprinderi, soldată cu intrarea în șomaj a angajaților, a falimentăriii comercianților mici care își desfășoară activitatea în bază de patente.

Platforma DA reiterează apelul la solidaritate și acțiuni sincronizate ale autorităților, ale societății și mediului de afaceri pentru a depăşi consecinţele stării de urgenţă. Este necesar ca populația să respecte disciplina, recomandările și indicațiile competente ale autorităților statale. Totodată, este nevoie de acțiuni mai responsabile din partea guvernării care, dincolo de PR-ul politic electoral, trebuie să prevină colapsul economic şi să nu reacţioneze doar post-factum, să prezinte un plan de măsuri concrete, menite să atenueze impactul şi consecințele crizei.

Platforma DA salută reacția guvernului la critica constructivă – în special, ultima decizie privind reluarea activității magazinelor agricole și a celor de comercializare a pieselor de schimb, precum și reluarea unor servicii publice de importanță vitală. Evident că doar cu măsuri restrictive și punitive nu vom putea rezolva multiplele probleme apărute în cadrul şi ulterior, în urma crizei. Totodată, constatăm cu regret întârzierea autorităților privind acordarea de sprijin populației și agenților economici care deja au avut de suferit enorm în rezultatul declarării situației de urgență. Este vital pentru țara noastră ca toate apelurile la solidaritate să nu rămână doar declarații sterile, toată povara economică a crizei fiind transpusă pe umerii cetățenilor și a mediului de afaceri.

Recent Platforma DA a înaintat un set de inițiative legislative privind relaxarea fiscală pentru business, sistarea controalelor de stat, îmbunătățirea condițiilor de creditare și amânarea achitării creditelor curente, stimularea financiară a părinților care sunt nevoiți să stea acasă cu copiii minori după suspendarea forțată a procesului de învățământ etc. Cu regret, guvernarea, susținând verbal multe idei expuse de formațiunea noastră, întărzie cu realizarea multora dintre acestea.

Platforma DA propune, în aceiaşi ordine de idei, un pachet de măsuri importante pentru susținerea populației și a antreprenorilor în condiţiile create. Propunem de urgență reglementarea legislativă a situației privind sistarea activităţii unităților private și publice, cauzate de instaurarea stării de urgență epidemiologică. În scopul evitării conflictelor interne între patroni și salariați, deseori împuși să-şi ia concediu din cont propriu, Platforma DA propune modificări legislative care ar permite păstrarea salariilor angajaților în perioada staționării. Acestea pot fi achitate în mărime de 1/3 de către angajatori și în proporție de 50 % din bugetul de stat sub formă de indemnizație. Totodată, propunem alocarea indemnizațiilor de incapacitate temporară de muncă deținătorilor de patente de intreprinzător pentru comercializarea cu amănuntul care au pierdut unica sursa de existență după închiderea piețelor.

Evident, momentan nu dispunem de calcule exacte pentru argumentare economică exhaustivă a propunerilor noastre, dar solicităm ca pentru realizarea acestora să fie utilizate mijloacele financiare transferate din Banca Națională în calitate de dividende. Totodată, reiterăm poziția noastră privind adresarea urgentă a autorităților către partenerii externi cu solicitarea asistenței tehnice și financiare.

Dincolo de îndemnuri la responsabilitate şi înăsprirea sancţiunilor şi restricţiilor, aşteptăm ca guvernarea actuală să nu mai acţioneze haotic, să demonstreze ea înseşi prin profesionalism şi exemplul propriu de responsabilizare o atitudine promptă faţă de toate cerinţele imperioase ale momentului şi să nu torpileze propunerile noastre, ci, din contra, să le evalueze, implementându-le, în cel mai serios mod. Împreună, acţionând concertat şi onest, inspirând încredere oamenilor, vom reuşi să facem faţă epidemiei şi să ieşim din criză cu cât mai puţine daune posibile.

20 martie 2020

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate