Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Declarația Platformei DA privind măsurile speciale de protejare a producătorilor autohtoni

În condiţiile în care sute de oameni, alungaţi de actualul regim antipopular, pleacă zilnic din ţară în căutarea unui serviciu, a unor venituri decente și bunăstare, a unui minim accesibil și eficient de educație și servicii medicale, de securitate personală și familială, păstrarea şi crearea noilor locuri de muncă bine plătite, aici, în R. Moldova, este una dintre priorităţile naţionale de ordin social-economic ale Platformei Demnitate şi Adevăr – DA.
Soluționarea acestei probleme stringente necesită întreprinderea unui șir de acţiuni și, în primul rând, de sprijin real și eficient al producătorilor autohtoni în competiția lor inegală cu importatorii monopolişti și concurența neloială stimulate de instituțiile capturate ale statului.
Înregistrăm astăzi un volum dublu de importuri, monopolizate preponderent de favoriții guvernării, față de exporturile restricționate în marea lor parte ca urmare a unor politici iresponsabile, de pe urma cărora profită atât exponenții puterii, cât și cei ai așa-zisei opoziții geopolitice. Cu regret, însă, abandonarea acestor practici păguboase pentru producătorii autohtoni depinde în mare măsură de disponibilitatea guvernării pentru reforme.
În aceste circumstanțe, Platforma DA, fiind în permanent dialog cu producătorii autohtoni din diverse domenii și mereu alături de aceștia și interesați de grijile și năzuințele acestora, vine cu un set de propuneri menite să protejeze în mod de urgență întreprinderile ce produc mărfuri în Republica Moldova, chiar și fără alocarea suplimentară a mijloacelor financiare bugetare, şi cere guvernării:
1. Modificarea legii privind comerţul interior prin obligarea supermarketurilor să expună la raft cel puțin 51 % produse agroalimentare din fiecare categorie a nomenclatorului mărfurilor care se produc în Republica Moldova.
2. Aplicarea metodelor tarifare admisibile în cadrul Organizaţiei Mondiale de Comerţ în scopul limitării importului mărfurilor care se produc în Republica Moldova.
3. Modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice prin stabilirea obligativității că în cadrul achiziţiilor publice pot fi procurate doar produsele agroalimentare autohtone, excepție constituind doar lipsa acestora pe piață.
4. Aprobarea urgentă a legii privind informarea consumatorilor, care să prevadă că ambalajul pentru toate mărfurile comercializate în Republica Moldova să conțină în conformitate cu Directiva Uniunii Europene 1169/2008 informația obligatorie în limba română.
5. Contracararea tuturor schemelor ilegale de contrabandă care stimulează semnificativ concurența neloială și pierderea unor imense venituri bugetare.

Chișinău, 27 februarie, 2017

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate