Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Declarația Platformei DA privind Reforma Administrației Publice Locale

În contextul discuțiilor despre reforma administrației publice locale, Platforma DA consideră că este necesar ca Guvernul să vină în viitorul cel mai apropiat cu un proiect de reformă complexă, sistemică, vizionară, bine elaborată, care să aducă eficiență în funcționarea APL. Or, din mesajele transmise de către unii reprezentanți ai puterii, se întrevede riscul ca Guvernul să vină cu abordări strict cosmetice ce mimează reforma, fără impact asupra guvernanței locale și care nu încearcă să rezolve în esență problemele grave care s-au acumulat timp de decenii în sistemul APL.

Pe de altă parte, avem tot mai multe semnale din teritoriu că sub paravanul ”reformei administrative” se urmăresc interese politice înguste prin care se va încerca transferarea anumitor atribuții de la consiliile raionale cu precădere către instituții de la nivelul central, controlate de PAS. Spre regret, aceste practici se atestă tot mai frecvent în ultima perioadă prin tentative de subordonare ilegală a unor instituții din APL de către reprezentanți ai Guvernului în teritoriu.

Pentru a evita aceste riscuri, Platforma DA pledează pentru un dialog constructiv cu reprezentanții Guvernului în vederea identificării unor opțiuni și modele de reformă, care să corespundă intereselor cetățenilor, și nu unor interese politice de moment. În acest sens, este necesară o dezbatere publică reală la acest subiect cu implicarea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM); comunității de experți, reprezentanților APL, societatea civilă, partide politice, locuitorii din teritoriu. Ne exprimăm speranța că de această dată, Guvernul va ține cont de vocea comunității și nu va ignora ostentativ recomandările societății așa cum s-a procedat în cazul reorganizării universităților.

Importanța și actualitatea acestei reforme majore derivă și din faptul că este una din măsurile propuse de către Comisia Europeană în Avizul privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și anume măsura, care vizează ”accelerarea implementării reformei administrației publice.” Din acest considerent, nu putem admite ca reforma să se reducă aproape în exclusivitate la unele transferuri de competențe de la o instituție la alta.

În calitate de partid care a pledat pe parcursul mai multor ani pentru consolidarea autonomiei locale și descentralizarea reală administrativă, financiară și politică, Platforma DA este gata să ofere suport politic și expertiză pentru a participa la elaborarea unei reforme sistemice a APL. De asemenea, suntem dispuși să delegăm câțiva aleși locali ai Platformei DA (primari, vicepreședinți de raioane, consilieri locali și raionali) cu experiență pentru a lua parte la activitățile de pregătire și definitivare a proiectului de reformă.

Pornind de la importanța acestei reforme, Platforma DA consideră că indiferent de selectarea modelului de reformare a APL, este necesar să se țină cont de următoarele elemente:

–          debirocratizarea APL, evitarea suprapunerii de funcții și asigurarea proximității față de cetățean;

–          instituționalizarea principiului subsidiarității în conformitate cu Carta Europeană a autonomiei locale;

–          menținerea maximală a impozitelor și taxelor în bugetele locale;

–          instituționalizarea unor mecanisme decizionale participative;

–          transferarea în proprietatea unităților administrativ-teritoriale din proprietatea statului, a bunurilor de interes local, de pe teritoriul respectiv, inclusiv, a obiectivelor acvatice şi resurselor naturale, precum si asigurarea înregistrării și evaluării masive a bunurilor imobile din toate comunitățile locale din Republica Moldova;

–          promovarea principiilor de guvernare electronică la nivel local.

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chisinau, str. 31 August 1989, nr. 15

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate