Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Declarația Platformei DA privind sprijinul financiar targhetat al populației în condițiile crizei pandemice

Declarația Platformei DA privind sprijinul financiar targhetat al populației în condițiile crizei pandemice

Platforma DA constată că guvernarea pretins socialistă propune pentru depășirea crizei social-economice de proporții nemaiîntâlnite până acum, niște măsuri, care ignoră totalmente problemele cotidiene reale ale sutelor de mii de cetățeni și ale zecilor de mii de agenți economici.

Ne îngrijorează mult lipsa de reacție și de deshidere a autoritatilor spre conlucrare cu opoziția parlamentară. Mai mult decât atât, este extrem de nesăbuit și reprobabil faptul că acestea au respins practica europeană privind finanțarea parțială a șomajului tehnic în situația în care sectoare întregi ale economiei se află în imposibilitatea de a-și continua activitatea și calificăm soluțiile propuse de Guvern drept fragmentate și total insuficiente pentru a sprijini real populația și businessul. Remarcăm că în condițiile unui deficit acut de finanțare a bugetului, executivul risipește o bună parte din banul public pentru a acorda suport mai multor întreprinderi care nu au avut pierderi în cadrul crizei pandemice. Insistăm asupra alocării sprijinului financiar targhetat, ceea ce ar permite economisirea a minimum 545 mln lei.

Platforma DA atrage atenția publică asupra faptului că izolarea internațională a țării de către Igor Dodon a contribuit la limitarea sprijinului financiar din partea partenerilor externi și pierderea unei părți semnificative a asistenței macrofinanciare din partea UE în formă de granturi și credite facile. În schimb, ni se propune să acceptăm un substitut precum este creditul oferit de Federația Rusă în condiții păguboase, dubioase și ambigue.

Si în această situație vitregă deputații Platformei DA au fost împuterniciți de forurile superioare ale partidului să dea dovadă de o abordare constructivă privind pachetul de măsuri de combatere a efectelor pandemiei, propus de Guvern. Suntem gata să acceptăm propunerile autorităților în contextul acceptării de către acestea a abordării Platformei DA privind susținerea celor mai vulnerabile segmente pe fundalul  crizei social-economice.

În urma analizei detaliate a proiectelor actelor normative privind programele de sprijin și rectificarea bugetului public național, deputații Platformei DA au identificat posibilități reale de a optimiza cheltuielile bugetare cu 2,128 mlrd lei și realocarea acestora pentru 7 categorii importante ale populației și businessului afectate  de depresia economică actuală.

Astfel, Platforma DA propune redirecționarea resurselor indicate pe următoarele categorii ale populației:

· Pensionari – alocarea indemnizațiilor unice în mărime de 1000 lei pentru fiecare pensionar cu pensia sub salariul mediu pe economie. Pentru această măsura urmează să fie alocate 650 mln lei;

· Businessul mic și mijlociu și angajații din acest sector – suplinirea fondului de susținere cu 457 mln lei, astfel încât acesta să atingă cifra de 500 mln lei, iar cu banii din finanțările UE – peste un miliard de lei;

· Patentari – alocarea a 70 mln lei cu destinația ajutor de șomaj pe perioada stopării activității piețelor;

· Agricultori – majorarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii cu 500 mln lei;

· Comunități – majorarea Fondului pentru Dezvoltare Regională cu 300 mln lei;

· Medici, polițiști, militari – majorarea Fondului de urgență al Guvernului cu 50 mln lei în vederea achitării compensațiilor celor care se află în prima linie.

· Diaspora – suplinirea fondurilor programului Diaspora 1+3 cu 100 mln lei.

Anunțăm că la momentul actual deputații fracțiunii Platforma DA au înregistrat toate amendamentele ce vizează realizarea conceptului nominalizat și se așteaptă ca majoritatea deputaților să le susțină. Propunerile noastre sunt judicioase, reale și bazate pe situația obiectivă, inclusiv pe necesitatea stringentă de a controla declinul iminent al economiei, de a susține IMM-urile și, în general, populația Republicii Moldova și a nu permite un dezastru care va face imposibilă revenirea la normalitate după încheierea pandemiei.

22 aprilie 2020

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate