Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Declarația Platformei Demnitate și Adevăr privind așa zisa reformă a administrației publice centrale.

Platforma DA constată cu mare regret că în cadrul așa-zisei reforme a administrației publice centrale se produce de fapt distrugerea funcționalității statului. Tot mai mulți angajați ai administrației publice centrale (indiferent de segmentul pe care-l reprezintă: educație, medicină, agricultură, infrastructură, transporturi etc) semnalează abuzurile, haosul și arbitrariul, care domnesc în Guvern. În cadrul așa – zisei reorganizări a administrației publice centrale, toți funcționarii au fost disponibilizați în mod arbitrar, iar în procesul de reangajare selectivă, aceștia sunt inferiorizați și umiliți fără barem un minim de transparență și criterii clare de eligibilitate. Sunt expulzați din sistem funcționari onești, cu vastă experiență și cariere administrative remarcabile, iar în locul lor sunt numite în funcții persoane loiale Partidului Democrat, membri ai acestuia sau indivizi din clientela oligarhului, care, pe bani publici, vor face activitate de partid și campanie electorală, în loc de reforme, politici și inițiative benefice cetățeanului. Niciodată în istoria Republicii Moldova, nicio guvernare nu și-a bătut joc în asemenea hal de corpul de funcționari și familiile lor.

Din surse demne de încredere Platforma DA a aflat că multe decizii cu referire la cadre nu sunt luate de către Guvern, Primul Ministru sau miniștri, ci personal de către pretinsul coordonator, Plahotniuc. Managementul în cadrul ministerelor se realizează de la distanță, dintr-un centru unic de comandă. Miniștrii au devenit niste marionete de fațadă și, în comunicarea cu subalternii, recunosc că mafia a pătruns adânc în „nucleul” sistemului administrativ și ruinează metodic administrația publică centrală.

Formațiunea noastră a subliniat în repetate rânduri necesitatea unei reforme reale a administrației publice. Acest lucru trebuie realizat, însă, cu maximă responsabilitate, grijă și respect pentru cei care reprezintă în mod onest temelia administrativă a statului. Orice reformă trebuie să se bazeze pe o analiză funcţională solidă a interconexiunii instituţie – sector.

În ultimii ani statutul administraţiei publice de orice nivel a fost profund devalorizat, iar acum este chiar desconsiderat.  Politizarea excesivă, favoritismul, criteriile dubioase de promovare în carieră, salariile mici, fluctuaţia cadrelor din cauza lipsei stimulării funcţionarilor, corupţia endemică, i-a demotivat profund pe oamenii de stat cu adevărat responsabili.
Aceste fenomene au descalificat simţitor prestația instituţiilor noastre publice.

În acest sens, una din priorităţile Platformei DA este modernizarea profundă a instituţiilor statului, în special a administraţiei publice centrale.

Avem nevoie de un management statal eficient şi responsabil. În strategia noastră de edificare și reformare a administrației publice centrale se înscrie, în primul rând, creșterea calificării profesionale a corpului de funcţionari publici. Acest lucru se va realiza prin stimularea celor mai buni funcţionari, eliminarea din sistem a funcţionarilor corupţi şi incompetenţi, prin desfăşurarea unui proces riguros de recrutare. Este imperios necesar ca, în foarte scurt timp, să fie creat un sistem robust de motivare în bază de meritocraţie și performanțe a funcţionarilor publici.

O prioritate a noastră o constituie îmbunătățirea conditiilor de muncă, creşterea semnificativă a salariilor ca urmare a implementării reformelor economice veritabile,  a detenebrizării, debirocratizării și deofshorizării țării, precum și prin eliminarea multiplelor scheme de însușire a banilor publici.

Exprimându-și profundul respect față de marea majoritate a funcționarilor onești, Platforma DA optează pentru depolitizarea de-jure și de-facto a sistemului de administrare publică, pentru stabilitate, remunerare demnă a corpului managementului de stat.

Totodată, vom asigura inițierea unui proces de lustrație a administrației publice centrale și responsabilizarea penală de către o justiție independentă a acelui numar restrâns de funcționari de rang înalt corupți, care prin acțiunile sau inacțiunile lor au contribuit la capturarea statului, uzurparea puterii și distrugerea economiei țării printr-un jaf de proporții fără precedent.

27 octombrie 2017

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate