Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă
Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135
Noutăți
Platforma Demnitate și Adevăr constată cu îngrijorare că în sectorul agroalimentar din Republica Moldova, majoritatea piețelor angro de produse agricole sunt monopolizate de către companii apropiate cercului oligarhic.
În consecință, veniturile agricultorilor sunt mici, iar prețurile la mărfurile agroalimentare sunt exagerate pentru consumatorii finali, marea majoritate a cărora o constituie pensionarii, studenții, bugetarii (cadrele didactice și mediacle) ale căror venituri adesea sunt sub minimumul de existență.
Încă în 2008 urma să intre în vigoare Legea nr. 257 privind organizarea şi funcţionarea pieţelor produselor agricole şi agroalimentare, care prevede crearea Fondului special de Intervenții pe piaţă – un mijloc eficient de sprijin acordat fermierilor și populației țării în întregime.
Constituirea acestui fond era destinată procurării de către stat, în anumite situații critice, a unor cantităţi determinate de producție agricolă, cu constituirea şi depozitarea stocurilor de intervenţie şi introducerea ulterioară pe piaţă a acestora.
Contrar prevederilor legislației, în mod premeditat, până în prezent un Fond de Intervenții în Republica Moldova nu există.
Politica de intervenții pe piețele agroalimentare este practicată atât în țările Uniunii Europene, cât și în mai multe state CSI. În situația când prețurile la unele produse agricole, cum ar fi grâul, porumbul, orzul, carnea în masă vie etc. scad până sub pragul de rentabilitate pentru producătorii agricoli, entitatea publică abilitată intervine pe piață și procură din banii Fondului de intervenții anumite cantități de produse la prețuri avantajoase pentru agricultori, creând stocurile necesare.
Ulterior, în cazul unor calamități naturale (secetă excesivă, înghețuri etc.), când se atestă creșterea vertiginoasă a prețurilor la producția agricolă, statul intervine pe piața produselor alimentare, prin vânzarea stocurilor create anterior. Produsele respective sunt comercializate la prețuri mai reduse decât cele de piață, astfel încât costurile produselor de primă necesitate pentru populație să nu crească brusc.
Important de reținut e faptul că după înființarea Fondului de Intervenții printr-o alocare inițială de mijloace bănești, în continuare, acesta poate activa pe principiul autofinanțării.
Pornind de la cele expuse, Platforma DA cere ca Legea nr. 257 să fie respectată și implementată plenar, ceea ce ar corespunde intereselor fermierilor și consumatorilor și, totodată, ar slăbi esențial cartelul intermediarilor.
05 februarie 2018
Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135
Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA