Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Declarație cu privire la gestiunea frauduloasă a proprietății publice centrale și a proprietății unităților administrativ-teritoriale.

Analizând modul de gestionare a proprietății publice centrale și a proprietății unităților administrativ-teritoriale, inclusiv a mun. Chișinău, Platforma Demnitate și Adevăr atrage atenția opiniei publice asupra uneia dintre multiplele scheme frauduloase, de această dată pusă în aplicare sub paravanul neglijenței în serviciu, nesancționate în mod premeditat.

Este vorba de gestiunea frauduloasă a proprietății publice centrale și a proprietății unităților administrativ-teritoriale.

În prezent în Moldova sunt atestate 442,8 mii ha – proprietate publică centrală și 706,3 mii ha – proprietate a unităților administrativ-teritoriale, dintre care doar 25,9 % din terenuri – proprietate publică centrală și 15,9 % – proprietate a autorităților locale sunt identificate și înregistrate în Registrul bunurilor imobiliare, situație atestată în rapoartele Curții de Conturi.

Gravitatea situației constă și în faptul că terenurile neînregistrate nu pot fi transmise oficial și transparent în locațiune sau arendă și pentru ele nu pot fi calculate impozite pe bunurile imobiliare în modul prevăzut de lege.

În aceste condiţii bugetul de stat și bugetele locale pierd anual miliarde de lei, care adesea ajung în buzunarele unor grupuri de interese, apropiate puterii. Tocmai pentru a comite nestingherit aceste și multe alte abuzuri guvernarea nu permite în mod premeditat crearea unei bazei financiare solide pentru descentralizarea țării. Mai mult decât atât, în asemenea circumstanțe create artificial, înflorește și fenomenul construcțiilor neautorizate, soldat cu ratarea la buget a altor miliarde de lei.

Platforma Demnitate și Adevăr consideră  imperios necesară soluționarea problemei semnalate ce nu necesită decât de o bugetare nesemnificativă și operare tehnică digitală.

Cerem Guvernului R. Moldova, puterii actuale să dea dovadă de voință politică în vederea eradicării fenomenului schemelor criminale, pentru a nu rămâne și în continuare complice la ilegalitățile comise.

În caz contrar, Platforma Demnitate și Adevăr se angajează ferm ca după preluarea puterii să asigure în foarte scurt timp înregistrarea și evaluarea tuturor terenurilor publice neidentificate până în prezent cu delimitarea clară a proprietății unităților administrativ-teritoriale de cea centrală.

Această acțiune va consolida esențial autonomia financiară a autorităților publice locale, va micșora considerabil procesul de acaparare ilicită a terenurilor și va reduce simțitor corupția în cadrul administrației publice centrale și locale.

13 Martie 2018

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate