Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

 Declarație privind atacurile la adresa Platformei Demnitate și Adevăr

În ultima perioadă de timp s-au întețit atacurile la adresa Platformei Demnitate și Adevăr venite din partea lui Vladimir Plahotniuc și a grupării sale criminale din cadrul Partidului Democrat, fapt sesizat chiar și de membrii acestui partid. Primari și consilieri locali și raionali ne atenționează tot mai des cu privire la mijloacele perfide puse în aplicare de cel care, prin corupere și șantaj, a ajuns președinte de partid.

Dominați de frică și, în același timp, de ură față de uzurpatorul puterii de stat, membrii PD sunt obligați să disemineze în localitățile Republicii Moldova mesajele mincinoase ale lui Plahotniuc, tirajate în presa ce-i aparține, dar și într-o bună parte a presei pretins independente, contractată de curând, în vederea promovării sistemului electoral mixt, salvator al guvernării antipopulare discreditate.
Pe lângă obligația de a minți oamenii cu privire la câștigarea de către Dodon a alegerilor datorită politicii partidelor de opoziție, aleșii locali, care în campania prezidențială erau obligați să distribuie în comunitățile lor materiale denigratoare la adresa lui Andrei Năstase și a Platformei Demnitate și Adevăr, iar ulterior să promoveze candidatura lui Igor Dodon, au primit recent un set de recomandări numite Teze pentru teritoriu / discuţii cu cetăţenii, destinate manipulării și dezinformării populației, din care nu lipsesc atacurile la adresa lui Andrei Năstase și a Maiei Sandu, fără însă a se pomeni numele favoritului lui Plahotniuc la prezidențiale, Dodon:

Stabilizarea țării și dezvoltarea Moldovei
• Guvernul PDM a reuşit stabilizarea Moldovei. În 2016 lucrurile s-au îmbunătăţit în ţară: a existat creştere economică, s-au indexat pensiile, s-au mărit unele salarii, s-au ieftinit unele produse şi servicii pentru cetăţeni (medicamente, electricitate).
• Meritul pentru stabilizarea ţării aparţine Partidului Democrat. Noi am oprit certurile politice şi am spus că Parlamentul şi Guvernul trebuie să se ţină de muncă şi nu de scandaluri.
• De asemenea, Moldova a recâştigat încrederea partenerilor din străinătate – Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Aceste instituţii au început să dea din nou fonduri ţării noastre.
• Banii care vor veni vor ajunge în cea mai mare parte în localităţile Moldovei. Vor fi bani mai mulţi pentru drumuri, şcoli, spitale, pentru crearea de locuri de muncă, pentru dezvoltarea micilor afacerilor în agricultură, meşteşuguri, etc.
• Fiecare primărie şi fiecare raion va putea în următorii 2 ani să facă mai multe proiecte pentru cetăţeni. Guvernarea PDM va avea grijă ca fondurile să ajungă în toate localităţile şi raioanele.

Schimbarea în bine a PDM
• PDM începe un proces de reformă internă fiindcă vrea să fie mai aproape de oameni şi vrea să răspundă mai bine problemelor ţării.
• Părerea fiecărui membru şi simpatizant este importantă pentru partid. Vrem cât mai mulţi oameni implicaţi în deciziile partidului în fiecare localitate a ţării.
• Partidul Democrat are uşile deschise pentru cei care vor să facă politică şi care aderă la valorile noastre.
• Oricine merge cu PDM merge într-o echipă câştigătoare. Nu există partid mai puternic şi mai eficient în Moldova decât Partidul Democrat.

Maia Sandu şi Andrei Năstase nu sunt buni pentru ţară
• Scandalul nu aduce nimic bun Moldovei. Cei care promovează scandalul nu au nicio şansă să câştige încrederea oamenilor.
• Andrei Năstase şi Maia Sandu au crescut odată cu protestele din 2015 şi au căzut după ce protestele au dispărut.
• Fiecare zi de stabilitate pentru Moldova e o zi proastă pentru Andrei Năstase şi Maia Sandu.
• Ei nu au niciun program politic şi se agită în gol. Ei au o singură idee : să vină la putere şi atât. Nu-i vom lăsa să-şi pună în aplicare planurile lor greşite şi dăunătoare.
• Andrei Năstase şi Maia Sandu merg în străinătate şi vorbesc de rău Moldova. Niciun moldovean care ţine la ţara lui nu ar face aşa ceva.
• Dacă lucrurile vor continua să meargă spre bine , dacă va fi linişte în ţară şi dezvoltare economică, Andrei Năstase şi Maia Sandu nu vor reuşi nimic în politică.

Fără alegeri parlamentare anticipate
• Nimeni nu poate declanşa alegeri anticipate dacă guvernarea e stabilă. Nici preşedintele ţării şi nici opoziţia nu pot forţa alegerile anticipate.
• Moldova trebuie să rămână în continuare stabilă, fiindcă o ţară se dezvoltă cel mai bine în perioadele de stabilitate. Guvernul trebuie lăsat să lucreze, fiindcă are rezultate.
• Alegerile anticipate ar fi rele pentru Moldova. Anticipatele înseamnă instabilitate socială, înseamnă conflict politic, înseamnă blocarea dezvoltării şi a proiectelor bune pentru ţară. Nu există alegeri anticipate care se fac în linişte: doar alegerile la termen se desfăşoară în linişte.
• PDM are o majoritate solidă în Parlament, iar guvernul trebuie să-şi ducă mandatul până la capăt. Alegerile vor fi la sfârşitul anului 2018, aşa cum e programat.
• La sigur nu vor fi alegeri anticipate. Cei care au aşa un plan nu vor reuşi.
În aceste împrejurări, Platforma Demnitate și Adevăr combate cu vehemență propaganda deșănțată de ultimă oră a oligarhului și grupării sale criminale, îndeamnă membrii și simpatizanții onești ai Partidului Democrat să reziste și să nu dea curs acestui demers mincinos și să se alăture adevăratelor năzuințe ale oamenilor.
Atenționam și pe această cale cetățenii țării și opinia publică internațională cu privire la derapajele antidemocratice și propagandistice ale regimului, reiterând în mod punctual următoarele:
1. Din 2009 încoace, Republica Moldova a devenit un câmp de luptă deschis între câteva clanuri oligarhice. În paralel, s-a desfășurat un proces criminal de uzurpare și capturare a statului. Aceste fenomene au culminat în anii 2014 – 2015 cu sustragerea din trei bănci și din rezervele naționale a zeci de miliarde de lei, iar populația a ajuns la limita sărăciei după devalorizarea valutei naționale cu aproximativ 40 la sută.
În 2015, toți partenerii de dezvoltare au suspendat finanțarea țării noastre. În toată această perioadă, Partidul Democrat și Plahotniuc au fost la guvernare în permanență, controlând cel puțin 5-6 ministere, inclusiv Ministerul Economiei, Procuratura, CNA, Banca Națională și sistemul judecătoresc. Așadar, această structură, în frunte cu oligarhul Plahotniuc, poartă răspundere plenară pentru situația dezastruoasă în care se află Republica Moldova.
2. Sub aspect politic, ca să folosim un termen aplicat impropriu de actualul regim, avem o stabilizare a dictaturii unui mafiot, care a câștigat lupta inter-oligarhică cu prețul aruncării țării în haos și a compromiterii vectorului european. Este stabilitatea unui regim aproape autoritar, care face tot posibilul pentru ca Moldova să fie cuprinsă de frică. În lupta cu oponenții politici sunt utilizate șantajul, coruperea, linșajul mediatic, intimidarea și hărțuirea. Presa independentă este strangulată și forțată să-și închidă activitatea. Drepturile și libertățile fundamentale sunt grav încălcate. Apar tot mai mulți deținuți și emigranți politici. Penitenciarul numărul 13 din Chișinău a fost transformat într-un lagăr de concentrare în care sunt închiși și torturați oponenții lui Plahotniuc.
3. Așa-zisa stabilizare social-economică, despre care trâmbițează guvernarea, urmează după o criză profundă a Moldovei din ultimii 2 ani (2014-2015). Dar chiar și în comparație cu perioada precedentă, bilanțul guvernării Filip-Plahotniuc din 2016 denotă elocvent că stabilizarea este văzută și simțită doar în studiourile media-holdingului lui Plahotniuc. Pentru conformitate, iată care sunt indicatorii reali ai anului 2016 pentru țara noastră:
a) îndatorarea Republicii Moldova a atins cote alarmante. De la 33.5 miliarde lei în 2015, aceasta a atins suma de 52 miliarde de lei în 2016 (aproximativ 43 % din PIB);
b) cetățenii noștri au fost obligați de regim să achite miliardele furate de la ei în sumă dublă;
c) au fost majorate vârsta și stagiul de pensionare;
d) țara a mai pierdut peste 13 mii de locuri de muncă;
e) numărul studenților și elevilor s-a micșorat în anul 2016 cu circa 8 mii;
f) numărul investițiilor străine directe în anul trecut a scăzut cu peste 41 % comparativ cu anul 2015;
g) În ratingul mondial de percepție a corupției, Moldova, după un an de „stabilitate” a guvernării Plahotniuc-Filip, a pierdut 20 de poziții, aflându-se în topul rușinii alături de Honduras, iar în ratingul nivelului de democrație, țara noastră este devansată cu 6 poziții, plasându-se alături de Zambia și Papua Noua Guinee. Cu asemenea ritm din partea coordonatorului mafiei, în cel mai scurt timp vom ajunge și depăși statul fantomă Somali.
4. Reluarea finanțării din partea partenerilor externi urmărește scopul neadmiterii colapsului total al țării noastre, iar creditele acordate vor fi restituite de cetățeni, chiar și atunci când exponenții actualei guvernări nu vor mai fi la guvernare, ci la închisoare sau vor părăsi țara. Menționăm că Uniunea Europeană nu a venit cu un nou program de asistență, ci a restabilit finanțarea proiectelor negociate în anii precedenți, suspendată în anul 2015.
De asemenea, după ce Plahotniuc de facto l-a sprijinit pe Dodon în campania pentru funcția de președinte, țările occidentale cunosc mult mai bine esența actualului regim, metodele de guvernare ale căruia nu au nimic în comun cu valorile europene. Ultimele declarații ale deputaților europeni indică foarte clar că Moldova va primi în continuare suport financiar doar dacă vor fi implementate reforme reale și palpabile pentru cetățenii țării. Ultimele acțiuni ale regimului ce țin de încercarea legalizării furturilor și corupției, desemnarea unui procuror general influențat politic, mimarea concursului de selectare a directorului ANRE etc. confirmă din nou faptul că cei care au capturat țara nu pot realiza reformele necesare.
5. PD a avut mai multe ocazii pentru reformarea reală a partidului. Cu părere de rău, această formațiune s-a transformat într-o grupare de oameni fără doctrină politică, care se bazează doar pe interesul financiar și frica față de căpetenia grupării. În așa mod activează nu partidele politice cu valori europene, ci niște bande criminale. De aici și reacția mai multor membri și simpatizanți onești care nu mai suportă batjocura la care sunt supuși.
6. Actualul regim nu este interesat în descentralizarea reală a țării. Guvernul gestionează fondurile destinate regiunilor după criterii politice. Într-adevăr, în prezent, orice primărie are promisiunea să obțină finanțare din bugetul de stat cu condiția ca primarul să adere la Partidul Democrat și să anunțe despre acest lucru în mod public.
7. Nu există în Europa un alt partid care a câștigat la alegeri puțin peste 15% de voturi, dar să controleze total, în baza coruperii și șantajului din partea oligarhului recent cocoțat în fruntea formațiunii, marea majoritate a deputaților și toate instituțiile importante din țară.
8. Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr este o forță anti-oligarhică, de alternativă, născută în urma voinței clar exprimate a poporului deșteptat, care în permanență urmărește scopul consolidării societății. În cadrul zecilor de proteste organizate împotriva regimului antipopular, deși nu o singură dată am fost provocați de guvernare și structurile paramilitare controlate personal de Plahotniuc, nu am admis deturnarea manifestațiilor pașnice în acțiuni violente.
9. Platforma DA are un proiect de țară cu viziuni foarte clare pentru fiecare domeniu, viziuni ce se conțin în programul politic al partidului, aprobat la ultimul Congres. Considerăm că Republica Moldova are nevoie urgentă de implementarea mai multor reforme întârziate, dar nu de o stabilitate falsă, în realitate – o stagnare a statului capturat, care nu poate livra cetățenilor nimic altceva decât furturi, scheme criminale economice și genocid social.
10. Platforma DA, fiind un partid proeuropean și anti-oligarhic, este extrem de îngrijorată de faptul că până în anul 2018 țara riscă să fie condusă prin metode autoritare de un dictator, detestat de peste 90% din populație, care, în același timp, susține că Moldova pe care o coordonează din întuneric se află pe calea europeană. Considerăm că în aceste circumstanțe următoarele alegeri parlamentare ordinare ar putea fi câștigate detașat de către forțele antieuropene, iar în cazul în care scrutinul va fi organizat după sistemul electoral mixt, acesta va fi falsificat în proporții imense în scopul menținerii lui Plahotniuc la putere. În orice caz, putem constata că în secolul XXI în Europa se observă tot mai evident existența unui stat capturat cu un regim autoritar care funcționează sub paravanul integrării europene. Este o cale foarte periculoasă și lipsită de perspectivă.
11. La ultimul scrutin prezidențial, falsificat și fraudat de regimul criminal, forțele anti-oligarhice consolidate, pro-reformatoare și proeuropene, au fost capabile să acumuleze aproape 48%. Platforma DA pledează în continuare pentru crearea unui pol puternic anti-oligarhic cu participarea mai multor partide extraparlamentare și a societății civile, care, folosind toate metodele legale, inclusiv protestele, nu va permite ca țara noastră să se transforme definitiv într-un stat dictatorial.

Andrei Năstase, Președinte al Platformei Demnitate și Adevăr

Chișinău, 20 februarie 2017

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate