Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Declarație privind democratizarea și depolitizarea Comisiei Electorale Centrale

Platforma Demnitate și Adevăr constată că prin retragerea semnăturilor asupra initiativei legislative privind democratizarea și depolitizarea Comisiei Electorale Centrale partidul socialiștilor a demonstrat o dată în plus că în fapt reprezintă o opoziție butaforie, iar conducerea acestuia este controlată totalmente de regimul Plahotniuc. Mai mult, PSRM-ul constituit prin trădare de Igor Dodon și alți câțiva deputaţi comuniști, la comanda tandemului Plahotniuc-Filat, deși pretinde că ar fi în opoziție, reprezintă de fapt o parte integrală a actualei guvernări hibrid Plahotniuc -Dodon.

Timp de un an și jumătate, Dodon și partidul condus de el mimează lupta cu regimul Plahotniuc, parazitează pe subiectele geopolitice și dezbină societatea împreună cu aliații săi de la guvernare. În toată această perioada socialiștii, în cele mai critice momente pentru Plahotniuc, îi aruncau acestuia colacul de salvare.

Menționăm că acest lucru s-a întîmplat în septembrie 2015, cînd partidul socialiștilor, având o înțelegere cu Plahotniuc, a încercat să discrediteze un protest sincer al întregii societăți împotriva regimului prin organizarea unei manifestații de alternativă cu iz geopolitic. Lipsa liderului partidului în sala Parlamentului și acțiunile ezitante ale deputaților din această formațiune pe data de 20 ianuarie 2016 au contribuit la desemnarea Guvernului nocturn Plahotniuc- Filip. De asemenea, pe 24 aprilie Dodon a dat dovadă de oportunism, cînd sub un motiv pueril și ipocrit a refuzat împreună cu partidul socialiștilor să participe la acțiunea de protest antioligarhică.

După ce Igor Dodon, cu sprijinul lui Plahotniuc, a devenit Președinte, tandemul de guvernare al acestora acționează aproape deschis. Este limpede că Igor Dodon a trădat pe foarte mulți dintre alegătorii săi, uitînd din prima zi de inagurare despre promisa luptă pentru deoligarhizarea țării. Astfel, nu a fost anulat decretul privind desemnarea lui Harunjen în funcția de procuror general. Vasile Botnari și Tudor Copaci, reprezentanții lui Plahotniuc, au primit funcții-cheie pentru a controla plenar sistemul energetic al Moldovei. În loc de a iniția un referendum legislativ privind anularea legii care pune pe umerii cetățenilor achitarea miliardelor furate, șeful statului a venit cu propunerea unui referendum consultativ pe acest subiect, împiestrițat cu alte subiecte ce doar au menirea să dezbine societatea, referendum care nu va avea nici un impact juridic și va consuma circa 75 mln. lei din bugetul de stat.

Igor Dodon a promovat mai mulși judecători, implicați în dosarele politice, a împarțit, ca la piață, cu Plahotniuc funcțiile mai multor ambasadori.

Președintele nu a întreprins nimic în vederea stopării represiunilor politice din țară. Iar în situația cînd mai multe partide de opoziție reală și-au conjugat eforturile în scopul neadmiterii votului uninominal, care urmează să distrugă ultimele insulițe de democrație în Moldova, Dodon vine subit în ajutorul regimului Plahotniuc cu ideea votului mixt, acționînd chiar și în detrimentul propriului partid.

Actualmente urmărim cum coordonatorul mafiei achită polița pentru “fratele său mai mic” și sub paravanul luptei cu corupția înlătură liberalii de la guvernare și oferă socialiștilor posibilitatea preluării controlului asupra municipiului Chișinău. În schimb, partidul socialiștilor își demonstrează loialitatea față de partidul democrat în Parlament, iar Președintele tot mai mult vorbește despre stabilitate la unison cu guvernarea.

Prin toate acțiunile sale din ultima perioada, mai ales după alegerile prezidențiale, Igor Dodon și conducerea partidului socialiștilor au demonstat cu prisosință că nu vor întreprinde nimic pentru a eliberare statul din captivitate, ci doresc să participe cinic și penal la împărțirea dividendelor cu Plahotniuc în urma exploatării poporului Moldovei.

Subliniem că Platforma Demnitate și Adevăr, chiar de la apariția sa, a militat și își continuă demersurile și acțiunile sale interne și externe întru consolidarea societății civile și a opozitiei politice.

Am urmărit în permanență realizarea obiectivelor majore ale societății, cum ar fi scoaterea din captivitatea oligarhică a instituțiilor de drept și de reglementare, democratizarea, modernizarea acestora, edificarea unui veritabil stat de drept, cu o economie functională ce ar asigura cetățenilor țării locuri de muncă bine platite, pensii decente, bunăstare și siguranță la ei acasă.

Având în vedere activitățile antipopulare comune ale celor două partide de tip cartel și ale tandemului Plahotniuc-Dodon de ostracizare a opoziției, de pauperizare continuă a populației, de transnistrizare și transformare a Republicii Moldova într-o zonă gri la granița de est a Uniunii Europene, Platforma DA face apel către societatea civilă, către toate partidele de opoziție să-și conjuge eforturile în vederea sensibilizării opiniei publice internationale și a partenerilor de dezvoltare cu privire la derapajele antidemocratice din țara noastră, determinării acestora la emiterea unor condiționalități substanțiale în adresa regimului oligarhic corupt și urmărirea cu rigurozitate a îndeplinirii lor reale, nu pe hârtie.

Totodată, considerăm imperios necesară continuarea procesului de realizare a consensului național cu privire la obiective vitale ale cetățenilor, fie ele de ordin economic, social sau politic și de determinare a guvernării la realizarea agendei populare inclusiv prin proteste de mare amploare, corespunzător organizate. Doar printr-o presiune conjugată din interior și exterior mai putem salva țara noastră, Republica Moldova.

Chișinău, 28 aprilie 2017

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate