Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Declarație privind problema subvenţiilor în agricultură

Problema acordării subvenţiilor în agricultură rămâne a fi un subiect controversat, asupra căruia Platforma Demnitate şi Adevăr nu o singură dată a atras atenţia opiniei publice.

Amintim, că în noimbrie 2015 unul dintre posturile de televiziune ale coordonatorului mafiei din Republica Moldova, a transmis informaţia precum că au fost pornite 34 de dosare penale pentru acordarea frauduloasă a subvenţiilor în agricultură, însă până în prezent nu a existat niciun caz de condamnare a persoanelor vizate în dosarele respective. Mai mult decât atât, se cunoaşte că aceste dosare au fost retrase de la CNA de către Procuratură şi soarta lor ulterioară se pierde prin culoarele acestei instituţii capturate, neavând nicio finalitate.

Pe data de 12 mai 2016, Ziarul de Gardă a publicat o investigaţie privind traficul de influenţă şi abuzurile privind acordarea de milioane de lei pentru linii de sortare inexistente în cadrul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA). Nu se cunoaşte dacă organele de drept au luat act de investigaţie şi, dacă da, atunci care e finalitatea dosarului. Cert, însă, e faptul, că persoana vizată în articolul publicat de Ziarul de Gardă a fost avansată în funcţie şi în prezent este şeful unei Direcţii importante în cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, în pofida faptului că în 2008 ea a fost concediată din CNA pentru încălcări grave ale disciplinei şi pe marginea acţiunilor acesteia în AIPA au fost efectuate trei anchete de serviciu. Una dintre ele a fost stopată din motive necunoscute, iar alta, deşi în urma ei au fost constatate abateri grave, nu a avut ca rezultat aplicarea sancţiunilor corespunzătoare pe motiv că a expirat termenul de prescripţie.

În pofida faptului că presa, dar şi Platforma Demnitate şi Adevăr, au semnalat repetat gestionarea ilcită a subvenţiilor în agricultură, lucrurile nu se schimbă, dimpotrivă, se agravează prin faptul că sunt atacate persoane incomode, chiar dacă acestea nu au săvârşit nicio ilegalitate. În acest context, Platforma Demnitate şi Adevăr condamnă vehement atacul ordinar şi lipsit de temei asupra uneia dintre fruntaşele partidului, reprezentante a sectorului agrar. De menţionat că persoana respectivă practică în ultimii şapte ani o agricultură modernă şi a creat circa o sută de locuri de muncă cu salariul mediu de 5500 MDL, contribuind la bugetul public cu impozite şi taxe achitate în sumă de MDL.

Reeşind din materialul factologic expus, Platforma Demnitate şi Adevăr cere organelor de drept abilitate să informeze fără întârziere opinia publică despre activitatea întreprinsă în vederea combaterii corupţiei în procesul de acordare a subvenţiilor în ultimii şapte ani, cu indicarea numărului de dosare penale deschise, prejudiciul adus bugetului de stat şi sentinţele de judecată.

Platforma Demnitate şi Adevăr declară că lupta cu corupţia în ceea ce ţine de acordarea frauduloasă a subvenţiilor în agricultură este mimată şi acest flagel nu se doreşte a fi eradicat, căci atinge esenţa mafiotă a sistemului de administrare generală a statului capturat. PDA va opta cu toată fermitatea pentru implementarea unor reforme autentice şi lansarea unei lupte veritabile, intransigente cu corupţia, inclusiv în domeniul subvenţionării în agricultură.

Platforma Demnitate şi Adevăr

20 aprilie 2017

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate