Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Declarație privind situația precară a presei în Republica Moldova

De ziua mondială a libertăţii presei Platforma Demnitate şi Adevăr felicită toţi jurnaliştii și colaboratorii instituțiilor de presă din Republica Moldova, care se simt cu adevărat liberi în exprimarea opiniei, în exercitarea acestei profesii extrem de importante pentru edificarea unui stat democratic și civilizat.

Din păcate, însă, ţara noastră se confruntă cu o problemă gravă în acest sens. Conform indicelui libertăţii presei, lansat de curând de către Organizaţia Jurnaliştii fără frontiere, Republica Moldova ocupă locul 80 dintr-un clasament de 180 de state. Astfel, comparativ cu anul 2016, țara noastră a pierdut încă patru poziții în topul respectiv.

Monopolizarea masivă şi continuă a pieţei audiovizualului de către regimul său oligarhic pune în pericol și profanează însăşi noţiunea de libertate a presei. Propaganda, manipularea opiniei publice şi minciunile sfruntate sunt apanajul televiziunilor duetului Plahotniuc-Dodon, „virtuţile” acestora extinzându-se şi asupra multor media tipărite, dar şi virtuale, unde trolling-ul atinge cote inimaginabile.

Pentru că un om informat este un om puternic, cel care a capturat statul Republica Moldova și a acaparat circa 85 la sută din mass media nu are nevoie de cetățeni informaţi veridic. Pentru el contează jertfele monopolului, manipulării și dezinformării, lejer de convins că degradarea rapidă a statului nu are nimic în comun cu jaful de miliarde, corupția endemică, controlul politic al instituțiilor de drept și de reglementare.

Situaţia presei moldoveneşti este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât mulţi jurnalişti, în special cei de investigaţie, sunt ameninţaţi, inclusiv cu procese de judecată, iar investigaţiile lor nu constituie un motiv serios de sesizare din oficiu pentru organele de justiţie obediente puterii.

Pe de altă parte, mercenariatul unor pseudojurnalişti care îşi compromit iremediabil profesia este veriga ce devine din ce în ce mai slabă în breaslă, deoarece coruperea rămâne principalul mijloc de racolare a acestora. În schimbul unor beneficii materiale, mercenarii declanșează atacuri dure și murdare asupra partidelor emergente şi, în special, asupra Platformei Demnitate şi Adevă, a liderului său, Andrei Năstase.

Nu putem trece cu vedrea nici faptul că pe piaţa audiovizuală s-a creat o concurenţa neloială, astfel încât partea leului de venituri din publicitate ajung la holdincul de linșaj ce aparține oligarhului, celelalte televiziuni şi posturi de radio fiind în situația de a-și înceta activitatea. În aceste condiții, reiretăm inițiativa Platformei DA din octombrie 2016 privind necesitatea imperioasă de constituire a unui Fond al presei libere și independente cu scopul de a sprijini mass media și de a o salva de la dispariție.

Conştientizând problemele grave cu care se confruntă jurnalismul profesionist din Republica Moldova, Platforma Demnitate şi Adevăr îşi exprimă convingerea că solidaritatea celor care se conduc după un cod deontologic veritabil al jurnalistului va fortifica puterea a patra din statul nostru şi va contribui la educarea unui cetăţean activ şi responsabil.

Platforma Demnitate şi Adevăr îndeamnă jurnaliştii să-şi consolideze eforturile pentru menţinerea principiilor profesioniste de activitate, să contribuie efectiv la schimbarea calitativă a statului Republica Moldova, să aibă curajul de a spune adevărul și a nu se preta la compromisuri cu propria conștiință.

Platforma DA (Demnitate şi Adevăr)

Chișinău, 3 mai 2017

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate