Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Dinu Plângău: Protestul de duminică va fi o notă negativă dată de cetățeni actualei guvernări

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Dinu Plângău, membru al Platformei Demnitate și Adevăr a vorbit despre așteptările de la protestul de duminică, câți oameni cred că vor participa, revendicările protestului, dacă există un plan de rezervă în cazul în care guvernarea nu va ţine cont de protestul de duminică şi îşi va implementa propria agendă politică, dar și alte aspecte importante.

T.: Dle Plângău, ce aşteptări aveţi de la protestul de duminică?

D.P.: Protestul de duminică va fi o notă negativă dată de cetățeni actualei guvernări și va dezminți afirmațiile despre consensul politic privind schimbarea sistemului electoral înaintea avizului Comisiei de la Veneția. Totodată, are și un scop informativ pentru societate, în condițiile în care oamenii nu prea înțeleg, în virtutea manipulărilor din media, despre efectele nocive ale implementării unui sistem electoral de tipul celui propus de Plahotniuc și susținut de Dodon.

T.: Câţi oameni credeţi că vor participa la el?

D.P.: După cum ne demonstrează experiența, numărul persoanelor care participă la protest depinde nu doar de intenția lor de a participa, ci și de măsurile diversioniste întreprinse de actuala guvernare. Sunt sigur că duminică vor fi suficiente voci răsunătoare ca să fie luate în calcul și să poată influența anumite procese pe viitor.

T.: Revendicările se vor referi doar la preconizata modificare a sistemului electoral sau vor fi şi de alt ordin?

D.P.: Protestul de duminică are un singur scop: împiedicare lui Plahotniuc și Dodon să-și împartă țara în două prin modificarea sistemului electoral. O singură revendicare, cum ar fi neadmiterea schimbării sistemului electoral ar trebui să conducă și la implementarea celorlalte doleanțe ale oamenilor, cum ar fi schimbarea guvernării și abolirea corupției. Or, experții Comisiei de la Veneția ne spun foarte clar că sistemul propus de Plahotniuc și susținut de Dodon va spori corupția politică. Mai mult, doar prin schimbarea sistemului electoral Plahotniuc poate să controleze mai departe Republica Moldova.

T.: Pe cât de dispusă credeţi că este guvernarea ca să dea curs solicitărilor protestatarilor?

D.P.: Guvernarea va lupta până la ultima suflare pentru a modifica sistemul electoral și nimeni nu-i poate determina să cedeze, or asta ar însemna pierderea puterii în 2018 și pușcărie pentru ei. Procesul poate fi oprit doar cu eforturi comune ale întregii societăți, opoziției și partenerilor de dezvoltare.

T.: Aveţi un plan de rezervă în cazul în care guvernarea nu va ţine cont de protestul de duminică şi îşi va implementa propria agendă politică?

D.P.: Experiența ne-a învățat să gândim pe termen lung. Cât mai avem forțe și oameni curajoși, vom avea și planul B, C, D. Nu putem lăsa țara pe mâna unor criminali. Vom fi o mare bătaie de cap pentru ei, așa cum am fost și până acum.

T.: În genere, prin ce credeţi că se explică faptul că la proteste vin tot mai puţini oameni?

D.P.: Întrebarea dvs. sugestivă este, probabil, bazată pe experiența ultimului protest organizat de societatea civilă. Dar pot să vă dau dreptate, luând în calcul mai mulți factori. În primul rând, la protestele Platformei DA din 2015-2016 oamenii știau pentru ce ies în stradă, lucrurile păreau destul de simple, ei au fost furați. În cazul dat, lumea nu prea înțelege ce-i va costa schimbarea sistemului electoral. Un alt factor sunt alegerile prezidențiale din 2016, care au divizat societatea unită cu mare greu pe parcursul a doi ani. Pot adăuga aici și numărul populației active care a părăsit țara, dar și alte aspecte cum ar fi manipularea, încercarea de discreditare a protestelor și liderilor, care au un impact în rândul celor neinformați. Partea bună este că mercenarii guvernării sunt incompetenți, iar oamenii – din ce în ce mai informați.

T.: Ce factori, în opinia Dvs., ar putea reanima mişcarea protestatară şi a o aduce la nivelul anului 2015?

D.P.: În curând vom afla. În 2015-2016, am muncit foarte mult împreună cu colegii mei din Platforma DA. Zilnic cutreieram satele și orașele țării pentru a informa oamenii. Trebuie să muncim și mai mult pe viitor. Un factor important este poziția partenerilor de dezvoltare care dau bani Republicii Moldova. În cazul în care guvernarea nu va ține cont de avizul Comisiei de la Veneția, UE va fi îndreptățită să înghețe finanțarea și atunci statul nostru poate intra în incapacitate de plată, or și așa datoriile pe care le avem sunt enorme. Cu toate acestea, peste 2-3 ani vom fi într-o criză fără precedent cu o economie prăbușită, dacă nu schimbăm ceva. Fie ieșim acum în stradă și încercăm să salvăm ceva, fie, inevitabil, vom ieși peste 2-3 ani în stradă, când totul va începe să se prăbușească zgomotos.

T.: Aţi putea oferi un pronostic pe termen scurt şi mediu cum va evolua situaţia politică din RM?

D.P.: Este greu să faci pronosticuri politice în Republica Moldova, când lucrurile se schimbă peste noapte, situația fiind constant instabilă. Pot face însă un pronostic pe termen lung: Plahotniuc va face pușcărie împreună cu gașca sa, mai devreme sau mai târziu. Depinde doar de noi.

Sursa: http://Tribuna.md

https://goo.gl/my7rm4

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate