Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Guvernul trebuie să revadă Regulamentul cu privire la calculul gradului de vulnerabilitate. Deconectările de la gaz nu sunt o soluție

Moldova Gaz a anunțat că s-au adunat datorii de aproape 254 de milioane de lei la consumatorii casnici și amenință cu deconectări în masă începând cu 1 martie.

Încă e interpretabil dacă au dreptul să recurgă la deconectări, însă faptul că cetățenii nu au achitat facturile ar trebui privit mult mai profund și ar trebui identificate soluții.

Trebuie să menționez că de fiecare dată Platforma DA a încercat să fie constructivă și să vină cu propuneri pertinente. Noi nu suntem populiști ca cei din partidul Șor, noi ne dorim ca problemele cetățenilor să fie rezolvate calitativ.

Cât despre situația creată, după cum am spus mai sus, e nevoie de o analiză amplă a cauzelor. Suntem conștienți că ar putea exista persoane care intenționat nu au achitat și flutură cu facturile, dar în același timp realizăm că situația economică din țară, creșterea vertiginoasă a prețurilor a afectat grav capacitatea de plată a cetățenilor. Iar propunerile noastre se referă la a doua categorie de cetățeni. Anterior Guvernul a făcut unele greșeli care necesită a fi remediate, astfel că am organizat această conferință de presă pentru a veni cu propuneri pentru a evita deconectările în masă.

  1. În primul rând,prevederile actuale din legislație asigură că nu vor fi deconectați cetățenii care întrunesc CUMULATIVTREI condiții. Puțini însă se vor încadra în toate aceste trei codiții și există riscul deconectărilor în masă din 1 martie a consumatorilor casnici. Nimeni nu cunoaște cât de rece va fi luna martie, astfel că CSE trebuie să elaboreze o dispoziție care să interzică deconectările în acest sezon rece și să prevadă o metodă de achitare eșalonată pentru consumatorii care nu au posibilitatea să achite deodată facturile cu sume astronomice acumulate în perioada rece a anului. În același timp e nevoie de a crea o comisie comună cu furnizorii pentru a elucida cauzele care au stat la baza neachitării facturilor a fiecărei gospodării.
  2. În al doilea rând, Guvernarea trebuie să revadă metoda de calcul a gradului de vulnerabilitate. Încă de la etapa consultărilor am venit cu atenționări și propuneri la acest regulament. Am atenționat că e o greșeală gravăfaptulcă nu sut incluse în calcul cheltuielile REALE ale cetățenilor.

–        Nu au fost incluse creditele pe care le are familia, iar la cele ipotecare a fost inclus în calcul doar o parte a creditului (aproximatv 1800 de lei). Iar în acest context, e clar de ce o astfel de familie prioritizează achitarea ratei la bancă decât a facturii la gaz.

–        În cheltuielile familiei nu au fost incluse eventuale contracte de studii ale copiilor. Familiile nu pot renunța la studiile copiilor. Costul lunar al unui contract de studii este de mii sau chiar zeci de mii de lei.

–        Nu s-a ținut cont de faptul că unele familii trăiesc cu chirie și costul chiriei nu a fost inclus în metodologia de calcul a vulnerabilității. În această categorie, în mare parte, sunt tinerile familii, care și așa au venituri reduse. Faptul că nu s-a luat în calcul chiria de 3000-6000 lei a aruncat aceste familii la un grad de vulnerabilitate mult mai mic.

–        În formula de calcul nu a fost inclus consumul lunar real de gaz și energie. Eu înțeleg că nu are statul bani să compenseze tot volumul și a luat decizia să compenseze doar primii 180 m3 de gaz, însă în calculul gradului de vulnerabilitate nu poți să nu incluzi consumul real! La calcularea gradului de vulnerabilitate s-a luat în calcul doar maxim 250 m3 de gaz. Iar în acest caz, gradul de vulnerabilitate va fi calculat eronat. Oamenii economisesc cât pot, dar criza energetică și economică a venit pe neprins de veste și majoritatea nu au avut timp și bani să își facă casele mai eficient-energetic. Pe viitor, statul ar trebui să vină cu proiecte de încurajare a eficienței energetice a consumatorilor casnici, dar la această temă vom reveni ulterior.

Anume din această cauză Guvernul trebuie să revadă Regulamentul cu privire la calculul gradului de vulnerabilitate. Iar aceste modificări trebuie aplicate retroactiv, exact cum s-a procedat în cazul majorării tarifului la gaz.

  1. În al treilea rând, actualul tarif de 29,27 lei trebuie revăzut. Chiar dacă Guvernul a depus efort de a compensa facturile, tariful chiar și pentru cei mai vulnerabili a crescut de 3 ori comparativ cu anul trecut. Acest lucru a afectat capacitatea de plată a cetățenilor.

Din acest tarif, 4,59 lei îi achităm la MoldovaGaz pentru ca această companie să își recupereze devierile tarifare. În contextul actual, când de la 1 decembrie Energocom ne asigură cu gaze naturale, iar MoldovaGaz are doar funcția de distribuție și emitere a facturilor, cât de justificat e să achităm 4.59 lei în plus?

Dacă s-ar exclude această sumă, tariful pentru categoria de vulnerabilitate foarte ridicată s-ar reduce de la 12 lei până la 7,4 lei.

  1. Și nu în ultimul rând, sperăm că o dată cu venirea unui alt Guvern să fie modificată și politica statului de aprovizionare cu gaz a cetățenilor în perioada rece a anului. În această perioadă, când consumatorii casnici folosesc gazul pentru încălzire, mai convenabil ar fi un preț cât mai redus al gazului decât o compensare mare, ori banii compensați la tarif ar putea fi folosiți pentru alte proiecte de dezvoltare energetică.

La ora actuală prețul la bursă variază între 500 și 600 de dolari. Dacă acum s-ar folosi gazul procurat la bursă și nu cel din rezerve, tariful la gaz ar putea fi înjumătățit. Amintesc că până în acest moment Energocom a publicat doar prețul la care a vândut gazul către MoldovaGaz în luna decembrie. Un preț de 1094 de dolari. În acest context, dacă Guvernul actual ar dori, ar putea revedea prețul de vânzare pentru luna ianuarie și februarie. Iar o dată cu acest lucru s-ar micșora și datoriile consumatorilor casnici către MoldovaGaz.

Sperăm că propunerile constructive ale Platformei DA nu vor fi catalogate drept critică dar vor fi luate în calcul și implementate cât mai curând.

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA




    logo Aelevate