Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Igor Munteanu: comisia juridică a obstrucționat propunerea de a crea o comisie specială privind crearea condițiilor pentru a trece la metode alternative de vot

Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, a susținut un briefing de presă pe subiectul introducerii metodelor alternative de vot, amintind că a înregistrat un proiect de hotărâre a parlamentului privind crearea unei comisii special în vederea creării condițiilor pentru a trece la metodele alternative de vot.

Igor Munteanu a explicat de ce un asemenea proiect este necesar, în special pentru cetățenii Republicii Moldova din străinătate. „Presiunile pe care le exercită asupra sistemului de vot faptul că o bună parte a populației active se află în străinătate nimeni nu cred să le combată. La ultimul scrutin au participat la vot 260 000 de cetățeni ai Republicii Moldova și, dacă ar fi putut, probabil numărul alegătorilor din diasporă ar fi depășit 300 000”-a spus deputatul și a accentuat că lecțiile ultimelor scrutine ar trebui să le arate tuturor că suntem obligați să ne adaptăm sistemul electoral la schimbările demografice.

În ultimele două luni ale anului 2021 am aflat de la specialiștii de la Centrul de guvernare electronică că Republica Moldova are ce mai mare parte din elementele necesare pentru adoptarea sistemului de vot prin corespondență sau a celui electronic. Astfel în lunile ianuarie-februarie am convenit cu numeroși specialiști să constituim o platformă de grupuri specializate în vederea promovării votului alternativ. Scopul platformei este să creeze un prototip al sistemului alternativ de vot care să fie testat în următoarele șase luni, luând ca bază alegerile locale din mai. Cele trei subgrupuri al eplatformei trebuie să acționeze și în sensul educației electorale a populației. Toate acestea simultan cu amendarea unui pachet de legi care necesită a fi adaptate la noile tehnologii de vot.

La 1 martie Igor Munteanu a propus un proiect de hotărâre a parlamentului prin care CEC era autorizată să testeze noul sistem. Din păcate, la ședința Comisiei juridice proiectul a fost obstrucționat astăzi proiectul respectiv pe motiv că „costurile de implementare vor fi prea mari” etc.

Constatăm că votul negative dat astăzi în comisia juridică se va răsfrânge negativ asupra intereselor cetățenilor, care vor fi condamnați să aștepte din nou în rânduri kilometrice. Totodată ,în pofida deciziei negative a comisiei juridice, CEC poate testa prototipul fără prea mari probleme, iar strategia celor trei subgrupuri ale platformei va fi schimbată.

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate