Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Întâlnire la sediul formațiunii cu Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova

La 2 octombrie 2017,  Andrei Năstase, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, însoțit de membri ai Biroului Politic al Platformei DA, a avut o întâlnire la sediul formațiunii cu Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Subiectul  discuției a vizat situația social-politică din Republica Moldova, părțile exprimându-și convingerea că unica și ireversibila cale de dezvoltare sustenabilă a țării este cea de modernizare a acesteia conform standardelor europene și de edificare a unui veritabil stat de drept.

Andrei Năstase a menționat în cadrul întrevederii, că Platforma DA își dorește o luare de atitudine mai pronunțată a UE în ceea ce privește derapajele antidemocratice și abuzurile comise de actuala guvernare, care, deși se declară pro-europeană, este profund viciată de morbul autoritarismului și doar mimează procesul reformator. Printre principalele probleme cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova, Președintele Platformei DA a menționat sărăcirea progresivă a populației, corupția endemică, încălcarea drepturilor elementare la libertatea de exprimare, de informare, la libera circulație, la justiție corectă etc., aservirea totală a postului public de televiziune Moldova 1 actualei puteri, pericolul schimbării sistemului electoral prin cel mixt, antipopular, persecuțiile fără precedent asupra membrilor și simpatizanților activi ai Platformei Demnitate și Adevăr, cazul Alexei Alexeev fiind unul emblematic.

„Așa-zisa stabilitate din Republica Moldova este una falsă. În urma unui joc geopolitic dubios, afișat public de Plahotniuc și Dodon, care, de facto, se preocupă doar de bunăstarea lor proprie, societatea este divizată profund. Noi, împreună cu societatea civilă, nu am renunțat la lupta anticorupție, nu am cedat în privința sistemului mixt de vot și vom continua demersurile noastre constituționale privind anularea acestuia. Concomitent, Platforma DA a făcut zeci de propuneri de reformare a mai multor domenii ale economiei naționale, a sistemului de pensionare, de protecție a businessului mic și mijlociu, a producătorilor autohtoni, dar și a mecanismelor de combatere a corupției, de confiscare extinsă a averilor ilicit dobândite de procurori, judecători și înalți funcționari corupți. Toate astea, însă, au fost ignorate de regimul oligarhic, care aruncă țara într-o zonă gri, mizând doar pe dezbinarea societății și pe retorica geopolitică, în spatele căreia își ascunde lipsa de rezultate benefice pentru oameni ”,  a punctat Andrei Năstase.

Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, a vorbit despre dificultățile de promovare a valorilor europene în teritoriu, unde dezamăgirea a atins cote maxime. „Încrederea populației în vectorul proeuropean de dezvoltare a scăzut catastrofal din cauza crimelor comise de actuala guvernare, care, total inadecvat, se declară pro-europeană. PD a făcut tot posibilul ca Dodon să ajungă președinte, iar adoptarea votului mixt va conduce la unul din două finaluri: sau vor câștiga ireversibil forțele anti-europene, reprezentate oficial astăzi de Dodon, sau va fi instaurată o dictatură clasică, justificată de Plahotniuc prin necesitatea „păstrării” vectorului european”, a spus Alexandru Slusari.

La rândul său, Peter Michalko a spus că UE vrea să vadă în Republica Moldova un vecin și un partener stabil  și prosper, o țară aflată într-un proces continuu de dezvoltare, iar relația dintre cele două entități este reglementată clar de prevederile Acordului de Asociere. „Voi fi deschis și disponibil pentru dialog. Vom menține un contact strâns cu voi. Preocuparea UE rămâne a fi respectarea standardelor democratice, prioritară fiind reforma justiției și funcționarea instituțiior statului. Subliniez, toate cazurile în care există suspiciuni că ar fi încălcate drepturile oamenilor, vor fi examinate. Nu vorbele frumoase sunt importante pentru noi, ci faptele reale”. Ambasadorul UE a mai comunicat că intenționează să se deplaseze prin Republica Moldova, pentru a cunoaște nu doar situația din Chișinău, ci și din alte localități, comunicând cu cetățenii în mod direct.

În cadrul întâlnirii au fost atinse și alte subiecte, precum situația din Transnistria și riscul provocării de către binomul Plahotniuc-Dodon a unui nou conflict militar. Excelența sa a menționat că UE susține formatul 5+2 în ceea ce privește reglementarea situației de pe Nistru, subliniind și preocuparea pentru realizarea proiectelor privind securitatea energetică a Republicii Moldova.

Pe final, Peter Michalko, șeful Delegației UE în Republica Moldova, a spus că Uniunea Europeană își dorește ca Republica Moldova să se bucure de o generație nouă de cetățeni activi, care să aibă toate condițiile să rămână să trăiască Acasă, în țara lor.

2 octombrie 2017

 
Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate