Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Întâlnirea lui Andrei Năstase cu Excelența Sa, Pascal Le Deunff, ambasadorul Franței la Chișinău: Franța și Paris, modele de urmat pentru noi.

Andrei Năstase, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, a avut o întâlnire cu Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Excelența Sa, domnul Pascal Le Deunff. La întâlnire a participat și Alexandru Slusari, Vicepreședintele formațiunii.
Andrei Năstase a mulțumit oaspetelui său pentru inițiativa de a avea discuții pe marginea situației socio-politice din Republica Moldova și a menționat importanța menținerii și accelerării relaților bilaterale dintre cele două țări în toate domeniile.
Excelența Sa, domnul Pascal Le Deunff, a spus că este la curent cu multe aspecte ale situației politice moldovenești și că îi sunt cunoscute principalele probleme de aici. Ambasadorul francez a menționat importanța reformelor reale în justiție, a libertății presei, lupta împotriva corupției etc., comandamente esențiale pentru deblocarea relațiilor cu UE: „Deși există unele realizări, noi am criticat guvernul de la Chișinău și am înaintat condiționalități clare pentru finanțare, care țin de funcționalitatea principiilor democratice, a statului de drept. La sfârșitul lunii martie o delegație a Comisiei de la Veneția va veni în Republica Moldova și va evalua situația, înainte de luarea de către Bruxelles a deciziei privind finanțarea.”
Președintele Platformei DA a spus că, fiind membru observator al PPE, partidul pe care îl conduce împărtășește implicit valorile europene și își bazează activitatea pe conceptul de democratizare, modernizare, restabilire a principiilor statului de drept și readucerea Republicii Moldova pe făgașul normalității. Andrei Năstase a remarcat și similitudinea clară a pozițiilor celor prezenți la discuție asupra restanțelor mai mult decât evidente ale guvernării, remarcând că „trebuie să se atragă atenție la așa-zișii stegari ai UE în Republica Moldova, căci din 2009 încoace în spatele acestei flamuri s-au produs lucruri foarte grave cum ar fi landromatul rusesc și furtul miliardului, capturarea instituțiilor de drept și de reglementare și aservirea oligarhică a acestora”.
„Nu putem aștepta de la o guvernare oligarhică reforme veritabile, atunci când de ani de zile dispune de toate condițiile, inclusiv susținerea partenerilor de dezvoltare, dar nu au făcut nimic” – a spus Alexandru Slusari, referindu-se la condiționalitățile care vizează deblocarea finanțării Republicii Moldova de către UE. În mod categoric, condiționalitățile nu pot fi ignorate, mai ales în interesul cetățeanului.
În cadrul discuției au fost atinse mai multe probleme grave cu care se confruntă societatea moldovenească. Printre acestea inoportunitatea schimbării sistemului electoral, necesitatea abolirii votului mixt ca o condiție primordială pentru deblocarea finanțării Republicii Moldova de către UE, pericolul fraudării alegerilor parlamentare, modalitatea în care PD, având doar 19 mandate după alegerile parlamentare din 2014, controlează acum peste 60 de deputați, etc. Andrei Năstase a vorbit și despre manipularea crasă, linșajul mediatic și lipsa concurenței loiale pe piața media, adresând oaspetelui său solicitarea de sprijin pentru presa liberă în general și a posturilor de televiziune hărțuite de regimul oligarhic, precum Jurnal TV, TV 8 și Pro TV.
La întâlnire au fost abordate și alte aspecte importante, precum strategiile electorale ale Platformei Demnitate și Adevăr, necesitatea imperativă de a consolida blocul politic pro-european, anti-oligarhic. Având în vedere decizia recentă a Platformei DA de a-i susține candidatura pentru primăria Chișinăului, Andrei Năstase și-a exprimat și interesul pentru modul de gestionare al Capitalei Franței, Paris, apreciind totodată importanța valorilor privind libertatea, fraternitatea, justiția socială, principiile democrației și statutului de drept pe care Franța ni le-a transmis de-a lungul istoriei și care pentru noi reprezintă adevărate modele de urmat.
Participanții la întrevedere au discutat, de asemenea, și situația din Transnistria. „Acolo este un regim susținut de Kremlin, și întreținut de regimul oligarhic de la Chișinău pe banii încasați în mod arbitrar de la contribuabilii de pe malul drept al Nistrului, prin scheme frauduloase cu implicarea offshorurilor” – a spus Andrei Năstase.
În încheiere, participanții la întrevedere s-au arătat dispuși să mențină contacte regulate și să întrețină cât mai des posibil asemenea discuții sincere, cordiale și extrem de eficiente pentru cunoașterea obiectivă a realităților de la Chișinău de către misiunile diplomatice ale țărilor decidente asupra susținerii europene, inclusiv financiare a Republicii Moldova.
6 martie 2018

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate