Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

(INTERVIU) Chiril Moțpan: „Demnitatea și adevărul sunt cel mai bun răspuns în fața slugărniciei și mârșăviei”

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, secretarul general al Platformei Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan a vorbit despre cum decurg discuțiile dintre Platforma DA și PAS privind criteriile de selectare a candidaţilor în alegeri, dacă consideră în continuare că sistemul mixt trebuie anulat, în ce măsură crede că va influența factorul geopolitic următoarele alegeri, ce atitudine are PDA față de partidele unioniste, dar și față de electoratul unionist, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Cum decurg discuțiile dintre Platforma DA și PAS privind criteriile de selectare a candidaţilor în alegeri?

C.M.: Ne consultăm sistematic. Negocierile sunt la o etapă avansată și sperăm că vom intra într-un ritm din ce în ce mai bun. A fost creată o echipă de lucru PPDA/ PAS, care elaborează în prezent criteriile în baza cărora vor fi selectați și evaluați candidații la funcția de deputat ce vor fi incluși pe lista comună a celor două partide. Scopul nostru asumat e cel de a crea o clasă politică calitativ nouă. Pentru asta toți candidații trebuie să aibă merite incontestabile. Sunt mai multe calități ce trebuie luate în calcul: integritatea, profesionalismul, imaginea publică, activismul politic și civic al candidaților care vor reprezenta blocul electoral. Respectiv, fiecare propunere este discutată și evaluată riguros. Programul electoral pe care îl vom prezenta va fi și el unul realist, bine argumentat și expertizat, axat pe schimbarea radicală a lucrurilor, îmbunătățirea semnificativă a vieții cetățenilor noștri. E un proces absolut inedit în istoria politicii moldovenești.

T.: Blocul electoral comun pe care îl proiectează PDA și PAS va include doar aceste două formațiuni sau lăsați loc și pentru alte structuri politice?

C.M.: Suntem deschiși pentru a include în liste reprezentanți ai tuturor forțelor realmente anti-oligarhice, pro-europene, care întrunesc criteriile de integritate și profesionalism. Am mai spus că nu intenționăm să ne bazăm pe declarații lozincarde sau pe apartenența la anumite partide. Listele vor fi elaborate conform unor principii clare și transparente.

T.: Planificați să includeți în lista blocului și reprezentanți ai societății civile?

C.M.: Nu vedem nicio problemă, dacă vor corespunde criteriilor de profesionalism, integritate etc. asupra cărora vom conveni și dacă pretendenții își vor asuma valorile fundamentale ale ambelor partide, precum și obiectivele programului electoral. Pe listele blocului anti-oligarhic, pro-european Platforma DA și PAS, societatea civilă va fi reprezentată prin personalități marcante, care nu au făcut parte din sistem și au toate abilitățile pentru a pune umărul la edificarea statului de drept. Implicarea reprezentanților societății civile în actul electoral este sprijinită și de conducerea de vârf a Uniunii Europene.

T.: În discuțiile purtate de PDA și PAS cu PPE s-a abordat, probabil, și tema viitorului scrutin. Care e poziția partenerilor europeni?

C.M.: Nici PPE, nici alți parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova nu consideră că este corect să se implice în procesele noastre interne. Membrii celui mai influent partid de pe scena politică a Uniunii Europene, desigur, își dau seama că Moldova poate fi salvată, sub aspect politic, nu de reprezentanții vreunei structuri internaționale, ci doar de cetățenii angajați și conștienți, de pe loc și din diaspora, care își vor da votul, oriunde ar fi ei, pentru forțele progresiste. PPE și-a expus tranșant poziția față de schimbarea sistemului de vot, pe care o consideră un derapaj antidemocratic al regimului de la Chișinău. Îndemnul Partidului Popular European este să consolidăm societatea și să facem tot ce putem pentru a opera schimbări după alegerile parlamentare, pe care demult le așteaptă marea majoritate a cetățenilor.

T.. PDA consideră în continuare că sistemul mixt trebuie anulat? Dacă da, ce acțiuni pot fi întreprinse în acest sens?

C.M.: E o idee la care nu ne-am permite niciodată să renunțăm. Sistemul mixt este fructul otrăvit al binomului Plahotniuc-Dodon. E un sistem ce are drept scop unic menținerea Moldovei în captivitate, sub dictatura unui mafiot. E un sistem ce va perpetua sărăcia, corupția și exodul populației din țară. Iată de ce Platforma DA va susține și în continuare toate acțiunile întreprinse de societatea civilă în vederea anulării acestei aberații legislative. Ne-am expus în repetate rânduri opinia în această privință, am făcut și vom continua să facem uz de toate metodele legitime pentru a nu admite dezastrul. Dacă nu reușim, suntem gata să participăm la alegeri chiar și în aceste condiții vitrege. Suntem capabili să organizăm mobilizarea maximă a alegătorilor împotriva guvernării Plahotniuc-Dodon și, ulterior, să facem ordine în toate domeniile aflate acum în criză.

T.: În ce măsură credeți că va influența factorul geopolitic următoarele alegeri?

C.M.: Discuțiile despre geopolitică sunt o sperietoare la care recurg, de obicei, anume cei care nu au nicio altă speranță de a se menține la putere. „Tancurile rusești” sau „Europa homosexuală” sunt calul de bătaie pe care adepții lui Plahotniuc și Dodon îl folosesc pentru a speria tabăra adversă. Prezentându-l pe Dodon drept „omul Moscovei”, Plahotniuc își dă aere de mare pro-european și apărător al cursului de integrare. Dodon îi face jocul, prezentând electoratului pro-rus o imagine falsă: uitați-vă câte eforturi fac eu ca să restabilesc relația cu Rusia și cum sunt sabotat de acești pro-europeni. Dar cert e că ambii sunt niște penali, care trebuie detronați și deferiți unei justiții reformate, independente.

T.: Cine va fi principalul oponent al Platformei DA și PAS în următoarea campanie electorală?

C.M.: Principalul nostru adversar va fi, bineînțeles, puterea oligarhică. Cei care, căutându-și doar avantajul propriu, distrug țara din interior și alungă cetățenii de acasă. Cei care nu ezită să recurgă la orice mârșăvie pentru a-și asigura locul la troacă. Cei care își schimbă de pe o zi pe alta culoarea politică, făcând declarații pline de patos în fața camerelor de luat vederi.

Al doilea adversar, nu mai puțin periculos, este Partidul Socialiștilor, în prezent un apendice al acestui regim, care, învățând, probabil, de la niște experți internaționali în manipulare – există asemenea organizații oculte –, toarnă minciuni și calomnii fără cea mai mică ezitare, apăsând pe locurile sensibile ale electoratului lor.

Demnitatea și adevărul sunt însă cel mai bun răspuns în fața slugărniciei și mârșăviei. Și sunt sigur că oamenii de bine se vor regăsi în mesajul și buna noastră credință.

T.: În condițiile alegerilor care ne așteaptă, ce atitudine au PDA și PAS față de partidele unioniste, dar și față de electoratul unionist?

C.M.: Unionismul este un curent social constituit din oameni informați, pregătiți, demni și nu se definește prin apartenența la un partid sau altul. Din păcate, acest deziderat sfânt și pentru mulți activiști ai Platformei DA, este folosit de Plahotniuc pentru a-și crea tot felul de sateliți ai PD și a fragmenta bazinul electoral cu adevărat pro-european. Aceștia îndeamnă oamenii să rămână în mizeria și corupția cultivată de un regim mafiot, în așteptarea unui miracol – Unirea! Este o abordare cinică. Până la Unire ce să facem? Să stăm într-o parte, să fim complici la crimele mafioților, sau să luptăm cu aceștia? Iată de ce nu dorim să polarizăm societatea pe criterii de acest gen. Dimpotrivă, solidarizarea trebuie să ne unească în dorința de a construi aici, acasă, un stat prosper, un stat de drept. Cei incluși în listele noastre comune vor fi aleși nu pe baza prezenței sau absenței convingerilor unioniste, ci a integrității personale, angajamentului față de valorile autentice, disponibilității de a se dedica și a munci în folosul contemporanilor, a oamenilor acestui pământ.

Sursa: tribuna.md

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate