Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

(INTERVIU) Dinu Plîngău, președinte Tinerii DA: „Încurajăm tinerii să fie mai activi, să rămână acasă și să lupte”

Organizația de tineret a Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Tinerii DA, a fost înființată acum cinci luni și numără peste 700 de membri. Președintele organizației, Dinu Plîngău, ne-a povestit despre colaborările cu alte partide, planurile pentru anul 2018, dar și a oferit sfaturi pentru tinerii din Republica Moldova.

În general, de ce a avut nevoie PPDA de o organizație de tineret?

În primul rând, un suflu nou. Tinerii sunt cei care au pornit mișcarea protestatară, în baza căreia s-a format și PPDA. Toți tinerii care au inițiat mișcarea protestatară acum sunt în conducerea PPDA, fie-i vorba de vicepreședintele Liviu Vovc, fie de subsemnatul în organizația de tineret. Ceilalți tineri se regăsesc ca președinți ai organizațiilor teritoriale. Practic, toate organizațiile teritoriale la nivel de Chișinău sunt compuse din tinerii care au inițiat mișcarea protestatară. Ei sunt cei mai activi, au dat dovadă de capacitate, integritate, profesionalism și intenții bune, pentru că în perioada ceea să ieși la proteste din propria inițiativă și să dai dovadă de activism civic nu era o chestie ușoară, pentru că era frica, probabil, mai mare decât acum.

Anterior, dvs. ați fost și lider al organizației unioniste „Tinerii Moldovei”. Acum v-ați lăsat de această idee?

Eu nu m-am lăsat niciodată de ideea unionistă. Sunt unionist, asta nu intră în nicio contrazicere cu valorile partidului.

Am decis să merg pe ideea asta mai mult decât pe ideea unionistă, fiindcă ea este imposibil de implementat la momentul actual în Republica Moldova, cu conducerea actuală, în condițiile în care ai un nivel de încredere asupra vectorului european în scădere drastică. Evident, trebuie de schimbat ceva. Plus, unirea nu se face prin declarații sau prin poezii. Unirea este un proces, la fel ca integrarea europeană, pe care trebuie să-l începi de la anumite proiecte. Ceea ce avem noi la momentul de față cu România nu putem numi măcar un proces de reunificare a celor două state. Este mai degrabă un oportunism politic declarat în timpul campaniilor electorale de politicienii de pe ambele maluri ale Prutului. Nu există nicio intenție a politicienilor care într-adevăr sunt cu raiting înalt în ambele state.

La început de decembrie, PAS și PPDA au devenit parte a familiei Partidului Popular European (PPE). Atunci ați fost și dvs. cu vicepreședintele de la PAS Youth și spuneați că doriți să deveniți și parte a organizației de tineret a PPE. Spuneți-mi ce v-ar aduce asta și de ce insistați să obțineți acest statut?

Cum se face politica la noi și cum se face în Europa se diferă foarte mult. Este vorba de experiența enormă pe care ne-o pot da colegii noștri. Plus, este un oarecare suport logistic în ceea ce ține de campaniile preelectorale, expertize, internship-uri, schimburile de experiență sunt niște modalități în care noi luăm ce-i mai bun de la ei și invers – pentru că avem și noi experiență pe care putem s-o împărtățim cu colegii noștri din PPE.

Care a fost scopul recentei vizite în România, la ședința Biroului Politic al Tineretului Național Liberal (TNL)? Despre ce ați vorbit, pe lângă pregătirile preelectorale, și de ce ați mers împreună cu TLDM și PAS Youth?

În primul rând, asta s-a făcut în contextul aderării noastre la PPE. Deja nu mai suntem partide partenere sau ceva de genul, suntem colegi, marea familie a popular-europenilor. Și ca și colegi am fost invitați la Biroul Național Politic al TNL. Plus, anul acesta este un an important pentru ambele state.

În linii generale, am vorbit despre tineretul de pe ambele maluri, cum putem integra tinerii din Republica Moldova, plecați la studii în România, să se integreze în societatea de acolo.

E anul Centenarului, toată lumea se pregătește cum poate. Am vorbit inclusiv despre ce proiecte putem face pe ambele maluri în comun cu cei de la PNL.

Tinerii DA vor marca 100 de ani de la Marea Unire?

Exact. Asta ne-am asumat-o la Iași. O să avem proiecte comune și nu mă refer aici la poezii sau ceva sentimental. Evident, și acestea sunt foarte importante, dar scopul meu, ca președinte al organizației de tineret, este să încercăm să aducem un suflu nou în ceea ce ține inclusiv de partea asta sentimentală, pentru că, da, e bine, dar trebuie să ne gândim și pragmatic la proiectele comune, infrastructura comună sau orice tip de interacțiune între cetățenii ambelor maluri este mult mai importantă decât dacă am organiza un recital de poezie undeva în PMAN. De asta noi ne-am asumat câteva proiecte, care vor fi prezentate, cel mai probabil, în luna martie, când o să vină și președintele Ludovic Orban. Acolo deja va fi instituționalizat juridic Blocul Electoral între PAS și DA și vom semna un acord în implementarea unor proiecte mai mari.

Săptămâna trecută ați înaintat o petiție la Guvernului prin care cereți să fie făcută publică lista beneficiarilor fraudei din sistemul bancar. De ce această activitate a realizat-o anume tinerii din PPDA?

A fost o inițiativă a noastră și în contextul împlinirii a 3 ani de la data primului protest, dar și o reacție simultană la declarația premierului Pavel Filip. Noi, tinerii din Platformă, mereu am fost ingenioși în organizarea evenimentelor de acest fel, iar cel de pe 25 nu a fost o excepție. A avut efect, am văzut și declarația premierului, și celelalte declarații care au fost făcute ulterior.

Totodată, noi cel mai mult o să avem de plătit din urma jafului secolului. Dacă luăm 25 de ani, contribuția noastră va fi cea mai mare. Și de asta depinde și viitorul nostru. Pentru că datoria te sărăcește și noi, dacă vrem să trăim în acest stat, suntem afectați cel mai mult: pensii și salarii mai mici, nu se investește în infrastructură, în proiecte. De asta, tinerii ar trebui cel mai mult să conștientizeze faptul cât de mult îi afectează pe ei criza din Republica Moldova.

În al doilea rând, vrem să încurajăm tinerii să fie mai activi, să nu plece, dar să rămână acasă și să lupte.

Colaborați cu PAS Youth, dar vă vedem mai mult în vizitele din afara țării. La nivel național aveți niște proiecte comune, vă implicați, vă ajutați reciproc? Și cum anume?

Sigur. Noi suntem într-o permanență comunicare, eu mai mult cu Dan Perciun. Încercăm să unim echipele, să vedem unde să ne axăm forțele ca să adunăm mai multă lume în jurul nostru. Dacă noi suntem mai buni la Bălți, Cahul, Nord, Sud și ei sunt mai buni la Chișinău, haideți să unim forțele. Dar până atunci trebuie să încercăm să integrăm echipele din ambele partide ca să facem lucruri mai mari până la alegeri. Am discutat să avem proiecte, inițiative politice de tineret comune. Cred că sunt de acord și colegii mei de la PAS, efectul inițiativelor propuse va fi mult mai mare, dacă o să mergem împreună, inclusiv folosind toate căile de promovare. Deseori, pe lângă toată media care difuzează știri zilnice nu despre tineret, e greu să ieși cu o inițiativă de tineret foarte bună și ea să fie auzită.

Și cu cei din TLDM tot colaborați?

Eu am o comunicare cu Roman Cernelea, care este un fel de secretar și înlocuiește funcția de președinte, că ei la momentul actual nu au conturat prea bine organizația lor de tineret. Dacă vă referiți la bloc sau ceva de genul unei inițiative mai mari, evident că putem să discutăm oricând, dar deocamdată discut mai des cu Dan Perciun. Evident, vrem blocul să fie o chestie care să atragă cât mai multe forțe politice sau oameni din afara politicului ca să susțină, fie să candideze în viitorul bloc.

Apropo, Traian Băsescu a declarat că PUN ar fi dispus să facă alianță cu PPDA și PAS după alegerile parlamentare. Tinerii DA cum se uită la o posibilă colaborare cu cei din TUN?

La momentul actual, nu am avut nicio discuție cu cineva de la PUN. În spațiul public putem să vorbim multe și de toate, dar trebuie să vedem ce facem anume, pentru că în contextul în care tu ai numai un candidat pe stânga și pe de altă parte vin 4-5 candidați pro-europeni, evident, voturile o să se disperseze. Uneori prin intenții, dar nu sunt intenții bune, sunt intenții electorale, să le spunem, faci o mare defavoare ideii, chiar și celei unioniste, pro-europene. Mai ales după ultimele declarații, eu am o stimă față de președintele Băsescu, dar în condițiile actuale nu este corect să critici vectorul european, pentru că ai 20-30% de unioniști în Republica Moldova, dar pro-europeni sunt mai mulți. Nu toți pro-europenii sunt și unioniști.

Eu am o mare problemă cu domnul Șalaru.

Nu cunosc inițiativele celor de la PUN, pentru că, dacă și vrei să faci o acțiune, nu aș vedea o problemă, dar să vină să văd măcar ce activitate au ei: au niște politici pentru tineret sau niște politici de educație. Dacă merg numai pe ideea „Unirea acum și gata” e ok, dar nu se face așa, trebuie numai prin proiecte.

Cu președintele PPDA, Andrei Năstase, în ce relație sunteți, cum coordonați anumite proiecte, cum colaborează organizația de tineret cu cea de seniori? Vi se acceptă inițiativele?

Avem o comunicare foarte bună, mai ales că și Andrei Năstase e tânăr și nu avem nicio problemă de comunicare.

Noi nu am avut inițiative rele. Dacă am veni într-o zi cu o inițiativă rea, evident că Biroul va respinge inițiativa noastră, dar până atunci avem toată încrederea din partea Biroului.

Ce planuri aveți în viitorul apropiat?

Acum avem principalul scop să aderăm la YEPP. După care, să materializăm proiectele cu colegii noștri de la PAS, deja pe viitor să nu mai avem evenimente separate, dar să mergem împreună, dacă noi avem niște intenții de a organiza sau avem un proiect, o inițiativă, să discutăm cu ei, să luăm o decizie și să prezentăm evenimentele și proiectele comun. Asta va ajuta foarte mult ca și membrii ambelor partide să se integreze.

Este an electoral, cum vă pregătiți? Ce o să faceți pentru a ajuta partidul?

Noi ne creăm vizibilitate prin acțiunile noastre, asta-i și o funcție de bază a organizației de tineret. Prin energia noastră, inclusiv, avem foarte mulți tineri capabili să participe în campania electorală, să folosească capacitatea lor cognitivă de a scrie niște proiecte, niște inițiative, pentru că asta-i foarte important pentru un partid – să aibă o idee, un plan de țară.

Spre exemplu, noi discutăm la organizația de tineret despre un proiect, Moldova 2020, și discuțiile referitor la planurile de țară sunt foarte în vogă și trebuie să dăm exemplu pentru organizația de seniori și dacă o să putem noi să facem mai repede integrarea celor două formațiuni, eu m-aș bucura foarte mult, pentru asta și lucrăm.

Evident, încercăm să creăm structuri, să adunăm câți mai mulți tineri, am fost în România recent anume cu acest scop. Trebuie să facem tot posibilul ca studenții noștri să vină de alegeri acasă, pentru că votul lor acasă ar valora de 50 de ori mai mult decât dacă ar vota în străinătate.

Ce le-ați transmite tinerilor din Republica Moldova, ce-i îndemnați să facă?

Să nu lase mâinile în jos, să muncească, să lupte. Pentru părinții și buneii lor, pentru ideea de a se întoarce vreodată acasă. Acesta-i locul nostru, nu-i al lor, al lui Plahotniuc sau Dodon, sau nu știu cui, este statul nostru. Bun, rău, trebuie să facem curățenie aici. Să nu le fie frică să se implice, să se expună, să-și depășească fricile.

Uneori, politica este un lucru incorect, murdar, dar este un loc unde poți într-adevăr să schimbi ceva, pentru că oamenii din Parlament conduc Republica Moldova și dacă vrei ca ideea ta să fie auzită, trebuie să se adune un grup de oameni, să fiți mai mulți și atunci ideile vor fi promovate și poate realizate, dacă o să fiți foarte insistenți.

Ce le-ați spune celor care vor să devină membri ai organizației Tinerii DA?

Noi avem cea mai frumoasă și tare echipă din lume. N-o spun deloc cu sarcasm, avem niște tineri extraordinari, niște oameni, pe lângă capacitățile lor de a crea, au o energie, au spirit, la noi niciodată nimeni nu se lasă în primejdie: s-a stricat mașina nu știu unde, toți sărim în ajutor, asta este frumos în echipă, în sinceritatea, în deschiderea asta, practic am devenit o familie. Mai ales că avem 3 ani de activitate împreună până la partid și am trecut prin greutăți.

În plus, suntem foarte deschiși la membrii noi. Cu pâine și sare îi întâmpinăm pe toți, ușa la sediu tot timpul e deschisă. O să avem degrabă și sediu, un loc al nostru, unde o să putem să privim un film, să mâncăm niște popcorn, să discutăm, un cerc de lectură pentru cei care sunt interesați de carte, toate domeniile, trebuie să faci activități și în interiorul partidului, nu doar pe cele pe care le arăți în exterior. Trebuie să faci tot posibilul ca tânărul care a ajuns în organizație să iasă cu cunoștințe noi, pe care i le oferim, ei se pot dezvolta aici și aceasta-i o misiune foarte importantă pentru noi.

Sursa: zugo.md

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate