Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Lansarea almanahului politic ”Andrei Năstase și Platforma DA, 5 ani de munci și zile”. Discursul Președintelui Platformei DA, Andrei Năstase

Astăzi a avut loc lansarea almanahului Andrei Năstase și Platforma DA, 5 ani de munci și zile.

5 ani de munci și zile, 5 ani de luptă în cadrul Platformei civice Demnitate și Adevăr, care, din 2016 a dat naștere Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, partid, apărut ca o necesitate stringentă și ca o alternativă politică viabilă unei clase politice cleptocrate, oligarhice și ilegitime, fiind creată de cetăţeni activi, necompromişi și responsabili. Tocmai acești 5 ani au fost comprimați pe cât este posibil să comprimi istoria, în almanahul „Andrei Năstase și Platforma DA – 5 ani de munic și zile”, apărut grație lui Igor Volnițchi, director al companiei de promovare și consultant „Poliexpert”, care a selectat cu grijă, an după an, cele mai importante evenimente din istoria Platformei DA (februarie 2015-februarie 2020).

Cu prilejul acestei lansări au trimis mesaje prietenii și partenerii Platformei DA din PNL România:

Gheorghe Flutur, președintele Ligii Aleșilor Locali PNL, președintele Consiliului Județean Suceava, orașul de suflet al lui Andrei Năstase, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, Ioan Balan, deputat PNL Suceava, Mihai Chirică, primar de Iași,  Gheorghe Coroamă, primarul Putnei.

De asemenea a avut un discurs emblematic și analistul și sociologul Dan Dungaciu, profesor universitar, președintele Fundației Universitare a Mării Negre din România.

La eveniment au participat senatorul PNL România, Viorel Badea, prietenul Platformei DA de ani buni.

În fața participanților la lansare, în special președinți ai OT ale Platformei DA, veniți din toată țara la evenimentul lansării (urmat de Consiliul Politic Național al partidului), au vorbit co-fondatorii Platformei Civice Demnitate și Adevăr analistul politic Igor Boțan, director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT și Stanislav Pavlovschi, jurist, la timpul său Judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Vedeți mai jos discursul integral al lui Andrei Năstase

Stimați colegi,
Dragi prieteni,

Este prima noastră întâlnire după finalizarea alegerilor prezidențiale și este necesar să discutăm despre obiectivele noastre viitoare, dar și să facem o analiză obiectivă a activității Platformei Demnitate și Adevăr de până acum.

Înainte de toate, țin foarte mult să vă mulțumesc tuturor pentru implicarea și munca pe care ați depus-o pe perioada întregului an, dar mai cu seamă în această toamnă, pe perioada campaniei electorale. Prin prisma muncii dvs., sunteți toți niște câștigători.

În calitate de președinte, vreau să mulțumesc fiecărui președinte de OT în parte, deputaților noștri, membrilor, activiștilor și militanților Platformei Demnitate și Adevăr, tuturor celor care au asumat o activitate politică transparentă, corectă și onestă față de oameni și față de Republica Moldova. Propunerile noastre s-au auzit în toată țară și pe ele putem construi o identitate politică, electorală mai robustă pentru partidul nostru.

Anul 2020 nu a fost deloc un an ușor. A fost marcat de o criză generalizată, socială, economică și sanitară. Platforma Demnitate și Adevăr s-a poziționat încă de la debutul acestui an ca fiind singura formațiune politică care a rămas fidelă principiului unității naționale și solidarității în sprijinul dorinței legitime a cetățenilor pentru dreptate și o viață mai bună.

Încă din 25 martie, am lansat un apel public pentru realizarea unui consens național pentru a găsi soluții la această criză sanitară fără precedent. Nu am găsit deschidere la guvernare pentru un răspuns adecvat la multiplele efecte ale pandemiei. Am fost deci constant critici față de măsurile aberante ale acestui guvern care este încă în funcție și am fost cei care în primăvara acestui an am inițiat o moțiune de cenzură absolut necesară, moțiune care, din motive independente de voința noastră, nu a trecut la vot. Noi ne-am făcut datoria și cu propuneri de legi bune, și cu gesturi politice curajoase.

Inițiativele noastre parlamentare au fost toate, fără excepție, subordonate interesului național, iar munca colegilor noștri din Parlament a fost cea mai productivă. Am inițiat proiecte de legi în favoarea cadrelor medicale, veteranilor, segmentelor sociale vulnerabile. Platforma DA este cu adevărat fabrică de legi bune a Parlamentului.

Am asumat cu maximă responsabilitate o poziție fermă de sprijinire a agricultorilor care s-au confruntat în acest an cu o secetă dezastruoasă care a pus în genunchi agricultura din Republica Moldova. Vom continua să fim alături de fermieri prin tot ce susținem în Parlament.

Am fost cei care am inițiat proiecte de legi pentru transparentizarea proceselor electorale din Republica Moldova, în acest sens fiind cunoscută abordarea reprezentantului nostru în CEC cu privire la deschiderea secțiilor de votare din Diaspora și inițiativa parlamentară privind votul diasporei în două zile. Istoria recentă ne-a dat dreptate: Diaspora nu merita batjocura la care au supus-o socialiștii ținând-o ore întregi la coadă, legea electorală trebuie modificată urgent.

Tot Platforma Demnitate și Adevăr a depus, ori de câte ori s-a impus acest lucru, denunțuri penale la adresa celor aflați în fruntea regimului oligarhic, sesizări la Curtea Constituțională, proiect de lege pentru garantarea venitului minim garantat și multe, multe alte inițiative care ne-au legitimat ca fiind formațiunea politică cea mai aproape de oameni și de nevoile lor, formațiunea politică cea mai asumată în lupta cu nedreptatea, sărăcia și corupția. Partidul nostru are fond, are substanță, nu este o creație de laborator făcută să-ți ia ochii.

În egală măsură, fracțiunea Platformei Demnitate și Adevăr din Consiliul Municipal Chișinău a avut pe tot parcursul acestui an o activitate susținută și transparentă, subordonată interesului chișinăuenilor, iar această realitate a fost clar evidențiată în materialele informative distribuite în această toamnă, sub forma unui amplu bilanț de activitate, în tot Chișinăul.

Activitatea Platformei Demnitate și Adevăr din acest an a completat în mod fericit întreaga noastră muncă de la înființare și până astăzi. O muncă asiduă, de la care noi toți, aproape fără excepție, nu ne-am eschivat. Am demonstrat tuturor că partidul nostru, născut în stradă, nu și-a schimbat în acești ani profilul, convingerile, principiile și valorile. Ne-am născut în mijlocul oamenilor și continuăm să fim de partea lor.

Am muncit și am numărat împreună multe reușite, dar am știut să învățăm, cu maximă exigență și obiectivitate, și din momentele în care am avut cu toții sentimentul care ar fi trebuit, poate, să muncim mai mult, sau să facem unele lucruri altfel. Rezultatul de la prezidențiale este o invitație să fim mai convingători, mai determinați în susținerea ideilor noastre și să reinventăm felul în care comunicăm viziunea noastră pentru Moldova.

Important este, pentru un partid tânăr ca al nostru, să parcurgem cât mai repede drumul până la momentul maturității politice care să ne permită să înțelegem că reușitele vin doar dacă constantele activității noastre rămân consecvența, unitatea și asumarea. Cu echipa pe care o avem, nu am îndoială că acest lucru se va întâmpla.

Este important să evaluam cu aceeași unitate de măsură atât reușitele noastre istorice, așa cum este victoria de la Primăria Chișinău din 2018, dar și trecătoarele dezamăgiri de etapă. Este important să înțelegem că astăzi suntem prezenți în Parlamentul Republicii Moldova datorită muncii noastre, a nimănui altcuiva, iar această prezență este o mare victorie politică, raportată la un context incredibil de ostil. Platforma DA este un partid care stă pe picioarele sale și se poate oricând uita atât în ochii celor care ne-au fost parteneri politici, dar și ai electoratului.

În recenta campanie electorală, Platforma Demnitate și Adevăr a avut o prezență de mare ținută, aspect remarcat mai ales de partenerii noștri din România și Europa, dar trecută cu vederea de spațiul public autohton din rațiuni peste care voi trece cu decență, dar care vor fi consemnate, cu siguranță, de istoria care se va scrie.

Platforma Demnitate și Adevăr a avut cel mai bun, coerent și complet program electoral. O abordare vizionară și unitară cu privire la viitorul pro-european al Republicii Moldova. Platforma Demnitate și Adevăr a asumat în premieră un tandem președinte-premier, iar candidatul Platformei DA, tot în premieră, și-a asumat 5 angajamente politice, esențiale pentru întreaga noastră societate, pentru a le duce la îndeplinire în primul an de mandat, altfel asumând cu onestitate demisia. Rostul acestui proiect de țară nu a trecut, el rămâne la fel de actual ca bază pentru viitoarele alegeri parlamentare și pentru poziționarea noastră în politica moldovenească.

Platforma Demnitate și Adevăr a propus oamenilor un proiect de țară bazat pe morala noastră creștină, pe unitate, adevăr, solidaritate și echitate socială. Ați fost parte a unei campanii electorale construită în jurul unui program politic foarte serios, despre care, așa cum bine ați putut constata, nici un expert din spațiul public, indiferent cât de ostil a fost la adresa noastră, și au fost ostili, nu a putut să-l invalideze prin comentariile sale. Ideile bune nu pot fi murdărite, ele rămân pe mai departe pentru a fi susținute.

Noi, cei din Platforma Demnitate și Adevăr, concentrați fiind pe acțiunile noastre concrete subordonate interesului național, nu am acordat atenție unui anumit tip de narativ care a inundat spațiul public și mediatic încă de la debutul acestui an, din perioada ianuarie-februarie, iar cetățenii au răspuns prin vot acestui narativ repetitiv, concertat, foarte bine direcționat și finanțat peste măsură.

Vreau să vă transmit convingerea mea și vă îndemn să evaluați obiectiv, așa cum fac eu, un lucru esențial. Rezultatul candidatului Platformei Demnitate și Adevăr la aceste alegeri prezidențiale nu are drept cauză lipsa unei strategii de comunicare, deficite evidente de conținut, erori elementare de tehnică electorală și politică. Dimpotrivă! Evaluările obiective făcute campaniei noastre o definesc ca fiind cu mult superioară tuturor celorlalte campanii de comunicare derulate de alte partide în toamna acestui an. Și mă refer la diagnoze finalizate recent în afara țării, mai exact în România și Europa.

Și, atunci, mă veți întreba, pe bună dreptate, de ce nu am câștigat ?

Explicația scorului obținut este una foarte clară : acest vot este rezultatul unui context politic și electoral foarte concret.
În primul rând, o parte a alegătorilor de dreapta și centru, au avut frica ca Dodon poate câștiga din primul tur. Din acest considerent au votat masiv candidatul care era mai bine plasat politic, și care se afla într-un avantaj electoral. Sub acest aspect putem spune ca a fost un “vot util”. Așa cum bine se știe, votanții Blocului ACUM, căci despre aceștia a fost vorba în primul tur al alegerilor prezidențiale, au ales să acorde încrederea și votul lor altui candidat. S-a votat util, strategic, pe șabloane și narative care ne-au dezavantajat.

In al doilea rând, campania noastră nu a beneficiat de o acoperire mediatica care sa ne permită sa fim percepuți ca favoriți. Timp de luni de zile sa spus de către diverși experți ca nu am nici o șansa și ca trebuie de votat candidatul cu șanse.

Concluzia principală pe care aș vrea să o rețineți și le transmiteți colegilor noștri din teritoriu este că acest rezultat nu trebuie sa fie atribuit Platformei DA. Ponderea electorală și politica a partidului este mult mai mare decât acest rezultat, care a fost obținut intr-o conjunctura defavorabilă de polarizare extrema.

Nu vreau să pun etichete și să fac astăzi judecăți de valoare, dar sunt convins că se impune o singură remarcă: azi Republica Moldova are astăzi un președinte ales, iar acesta nu este Igor Dodon. Iată care este cel mai important lucru în acest moment, motiv pentru care consider că este complet neproductiv pentru noi și pentru țară să derulăm până la capăt acest subiect atât de sensibil.

Ca atare, cu permisiunea dumneavoastră, voi trece mai departe…

Ce urmează pentru noi? Care sunt pașii pe care Platforma Demnitate și Adevăr trebuie să-i facă și în ce direcție?

În calitate de președinte, vă propun să analizăm întreaga noastră activitate de la înființare și până astăzi, să evaluăm cu obiectivitate toate momentele acestei activități și să asumăm pentru viitor trecerea într-o nouă etapă de dezvoltare a partidului nostru și de optimizare constantă a comunicării întregii noastre activități.

În această zodie a post-adevărului, într-o lume care se află într-o schimbare foarte rapidă, iar viteza cu care circulă informația face de multe ori în așa fel încât depășește capacitatea oamenilor de a înțelege și accepta narativul politic, suntem obligați să ne reinventăm ca partid.

Trebuie să înțelegem că originea noastră protestatară, gena noastră civică care ne legitimează identitatea și preocuparea de a face mai multă dreptate și mai puțină politică, preocuparea pentru conținut și neatenția acordată formei acestuia, sunt teme pe care trebuie să le abordăm și să le asumăm ca viitoare corecții ale întregii noastre activități publice, în slujba oamenilor și a țării.

Vă propun să trecem împreună într-o etapă nouă în care să ne dezvoltăm doctrinar, să ne fortificăm fiecare organizație teritorială și să asumăm realitatea cotidiană pentru a ne putea adapta spațiului politic intern și regional. Trebuie să lărgim cercul și să mărim eficiența comunicării noastre.

Până astăzi, noi, cei din Platforma DA, am folosit în comunicarea noastră doar elemente raționale, obiective și verificabile, toate derivate din rezultatele muncii noastre. Ceilalți au comunicat emoțional, lăsând conținutul la periferia abordărilor lor politice. Am constatat împreună că sunt mulți oameni care prețuiesc mai mult CUM li se spune, decât ceea CE li se spune și mai ales ceea ce s-a făcut cu adevărat, iar stângăcia noastră de a ne adapta rapid acestui model de comunicare politică probabil că ne-a costat. Noi avem identitate, avem idei, dar nu avem încă o poveste suficient de clară și de simplă pentru oameni. Aici vom lucra, pentru a spune nu doar pentru mintea, ci și pentru inima tuturor, cine suntem și ce vrem.

Iată de ce, vă propun să ne adaptăm fără să renunțăm sub nici o formă la CONȚINUT și la fundamentul nostru, la Demnitate și Adevăr. Vă propun să ne asumăm ocuparea definitivă a spațiului politic de centru-dreapt, caracterizat de morala creștină, de credință și respect pentru valorile noastre tradiționale, de supremația familiei la baza construcției întregii noastre societăți. Vă propun să continuăm să muncim și să luptăm pentru edificarea statului de drept în Republica Moldova, pentru obținerea independenței totale a Justiției, pentru democrație și pentru drepturile și libertățile concetățenilor noștri.

Vreau să ne asumăm împreună, câteva obiective politice pentru perioada imediat următoare:
1. Guvernul Chicu trebuie să plece. Vom susține o eventuală moțiune de cenzură împotriva actualului Guvern.
2. Organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Aceste alegeri sunt inevitabile, indiferent de perioada când vor avea loc. În pofida mai multor speculații apărute în spațiul public livrate de către tot felul de analiști angajați politic, vă declar cu toată răspunderea: Platforma DA nu are nici o frică și reticență față de eventualele alegeri parlamentare anticipate. Ca partid suntem pregătiți pentru eventualele alegeri. În perioada care urmează vom întreprinde acțiuni menite să consolideze structurile Platformei DA în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate. Primesc semnale de mobilizare de peste tot. Primarii, activiștii, deputații, militanții nostri sunt gata de alegeri la care vom lua un scor mult mai bun!

ca obiectiv politic imediat, intrarea la guvernare până cel mai târziu la finele primului semestru al anului 2021, întărirea relației cu Partidul Național Liberal din România și cu Partidul Popular European.

Știu sigur că ne dorim cu toții și vom reuși să intrăm în Parlament cu un număr mai mare de deputați, la alegerile parlamentare anticipate, care urmează să aibă loc. Atât Parlamentul viitor, cât și cel actual, au nevoie de expertiza noastră, de ce putem noi aduce ca politici publice și ca mesaj politic.

La nivelul activității noastre parlamentare, prioritățile Platformei DA sunt următoarele:

– Ajustarea și imbunătățirea bugetului de stat pentru anul 2021, care să răspundă crizei sanitare și economice cu identificarea clară a surselor de finanțare a deficitului;
– gestionarea adecvată a crizei sanitare;
– gestionarea eficientă a crizei economice (susținerea prioritară a companiilor cu capital autohton); luarea unor măsuri care să permită companiilor din Moldova să își continue desfășurarea activității cu păstrarea locurilor de muncă;
– susținerea imediată a agricultorilor care au avut de suferit în urma secetei din acest an;
– promovarea unor politici de recuperare economică, care să asigure în viitorul cel mai apropiat relansarea creșterii economice.
Vă propun să continuăm împreună ceea ce am început în 2015. Așa cum am spus deja, avem puterea, înțelepciunea și raționalitatea de a găsi cel mai scurt drum către maturitatea noastră politică. Pentru că ideile noastre au valoare și pentru că suntem toți oameni pe picioarele lor.

În calitate de președinte al Platformei Demnitate și Adevăr, vă garantez că solidaritatea, unitatea, modestia, dreptul la opinie și la inițiativă politică, meritocrația, echitatea, dreptatea și respectul reciproc vor fi normele care vor sta la baza dezvoltării și modernizării partidului nostru.

Închei, rugându-vă să vă ridicați, fiecare dintre dumneavoastră, la nivelul de la care puteți să priviți cu obiectivitate întreaga distribuție politică din Republica Moldova de la debutul anului viitor. Nu veți găsi nici o formulă rezonabilă de guvernare pentru partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, de România și de Uniunea Europeană, din care Platforma Demnitate și Adevăr să lipsească. Noi vom fi garanția reformelor și vocea oamenilor într-o viitoare guvernare pro-europeană. Trecem în a doua etapă împreună și vom continua, modernizându-ne și dezvoltându-ne ca partid, să muncim pentru oameni și pentru Republica Moldova. Aceasta este garanția continuității noastre ca partid, ca stare de spirit. Am încredere în viitorul nostru, pentru că noi suntem de partea demnității și adevărului.

Vă mulțumesc

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate