Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Liviu Vovc cere să fie suplinit bugetul instituțiilor medicale care sunt implicate în tratarea cazurilor de COVID-19 pentru a nu ajunge în situația de incapacitate de plată!

Platforma DA susține angajații din prima linie și vrea să asigure pensie de urmaș persoanelor afectate
Deputatul Platformei DA Liviu Vovc a înregistrat două inițiative legislative în susținerea celor care luptă în prima linie cu actuala pandemie de Covid 19 dar și a unor eventuale alte pandemii.

Primul proiect de lege armonizează legislația în susținerea angajaților din prima linie care sunt supuși riscurilor sporite pentru sănătate în timpul combaterii pandemiilor sau epidemiilor și asigură un spor de compensare de 100% din salariul de bază pe unitate de timp.

Prin al doilea proiect legislativ Liviu Vovc propune includerea unui nou articol în legea privind pensiile de asigurări sociale: asigurarea cu pensie de urmaș a persoanelor care și-au pierdut întreținătorul ca urmare a infectării în cadrul participării la acțiuni de combatere a unei epidemii. De această pensie de urmaș vor putea beneficia :

a) copii până la vîrsta de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile în instituţii de învăţământ, până la încheierea acestora.

b) soția/soţul supravieţuitor, dacă acesta nu se recăsătorește.;

c) părinții, dacă cel decedat era singurul susținător.

Cuantumul pensiei de urmaș pentru prima categorie, copii – este de 75% din salariul de bază avut de întreținător la data decesului, iar pentru soț/soție și părinți este prevăzută o pensie de urmaș în valoare de 50% din salariul de bază al celui decedat ca urmare a infectării în cadrul participării la acțiuni de combatere a unei epidemii.

Liviu Vovc în cadrul conferinței de presă:
„Scopul acestor proiecte este de a oferi previzibilitate și siguranță angajaților care sunt implicați direct în combaterea unei pandemii. Aceste inițiative legislative vin în susținerea nu doar a cadrelor medicale, dar și a lucrătorilor din alte domenii care luptă în prima linie și sunt supuși direct riscului de a se infecta cu anumiți viruși care pentru unii se dovedesc a fi fatali.
E trist că în actuala pandemie guvernul aleargă în urma trenului încercând să gasească soluții, de multe ori nu cele mai reușite. E nevoie să acționăm în anticipare și să modificăm legislația astfel ca în caz de noi epidemii regulile să fie clare iar angajații care vor lupta în prima linie să cunoască din timp de ce susținere vor beneficia din partea statlui, a autorităților și să fie motivați să se dedice în totalitate profesiei pe care au îmbrățișat-o”.

În urma sesizării asupra cazurilor de impunere a angajaților medicali de a scrie cereri de concediu din cont propriu de către administrația unor spitale, Liviu Vovc a făcut un demers adresat premierului Chicu prin care cere să fie suplinit bugetul instituțiilor medicale care sunt implicate în tratarea cazurilor de COVID-19 pentru a nu ajunge în situația de incapacitate de plată. Pentru aceasta pot fi folosite resursele financiare din Fondul de rezervă al Guvernului donate de către antreprenori și persoane fizice pentru combaterea pandemiei, spune deputatul.
Amintim că de la instituirea stării de urgență, mai mulți antreprenori (persoane juridice) dar și persoane fizice au donat bani pe contul deschis de către Ministerul Finanțelor pentru combaterea pandemiei, bani care la ultima rectificare bugetară au fost tranferați în fondul de rezervă al Guvernului – 18500,0 mii lei.

[pdf-embedder url=”http://www.platformada.md/wp-content/uploads/2020/05/Liviu.Vovc_200512-100128-592-1.pdf” title=”Liviu.Vovc_200512-100128-592 (1)”]

[pdf-embedder url=”http://www.platformada.md/wp-content/uploads/2020/05/Liviu.Vovc_200512-100128-592-1-1.pdf” title=”Liviu.Vovc_200512-100128-592 (1) (1)”]

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate