Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Mesajul de comemorare a eroilor care acum 25 de ani au luptat în războiul de pe Nistru pentru independența Republicii Moldova

La 19 iunie 2017 se împlinesc 25 de ani de la bătălia de la Tighina, circumscrisă războiului de pe Nistru pentru independența Republicii Moldova. În acele zile evenimentele dramatice s-au soldat cu jertfe omenești nu numai din rândul polițiștilor, care și-au apărat eroic comisariatul, orașul, țara, dar și din rândul civililor. Tighina a fost zguduită de lupte aprige până în dimineața zilei de 22 iunie. Utilizând tancuri T-64, T-72, sisteme de rachete ale Armatei a 14-a, forţele secesioniste au făcut mai multe tentative de a elimina poliţia moldoveană din Tighina şi de a controla în totalitate oraşul.

După ce aproximativ 200 de persoane au fost ucise și mai bine de 400 au fost rănite și spitalizate, forțele moldovenești au fost obligate, prin ordinul venit de la Chișinău, să se retragă.

Dintre cei căzuţi în luptă, la podul de lângă Nistru, peste o sută au fost rezervişti şi militari recent înrolaţi, iar unii dintre ei chiar fără arme.
Istoria, în timp, va aduce mai multă lumină în ceea ce ține de substraturile politice și de alt ordin ale acelor lupte și ale cedării orașului, dar un lucru este cert: eroii noștri vor rămâne în memoria colectivă națională drept stâlpii pe care se sprijină istoria contemporană a independenței noastre.

Cei care și-au dat viața pentru independența Republicii Moldova, nu au făcut-o pentru ca astăzi, la 25 de ani după război, noi, cetățenii, să trăim într-un stat sufocat de mafie. Ei și-au dorit ca urmașii lor să se bucure de drepturi și libertăți, întocmai cum o fac cetățenii unor state civilizate europene.

Și cea mai sinceră și profundă recunoștință pentru jertva lor, ar fi angajarea într-o luptă determinată pentru a continua eliberarea țării. Eliberarea de un regim autoritar, banditesc. Talpa dictaturii mafiote nu este cu nimic mai bună decât cea a miilor de cazaci și venetici cu gânduri rele.

Astăzi veteranii războiului de pe Nistru nu sunt apreciați la fel cum s-a obișnuit să fie apreciați veteranii altor războaie. Ba, se întâmplă, ca ei să fie atrași de false căpetenii în capcanele politicului, acesta folosindu-i fără scrupule pentru a-și atinge scopurile meschine, pentru a-i dezbina și a crea false entități. Astăzi eroii de pe Nistru nu se bucură de politici coerente în ceea ce-i privește și de susținerea perseverentă a statului. Restanțele față de ei sunt un subiect sensibil în statul nostru, ajuns o captură a bandiților de la guvernare.

Platforma Demnitate şi Adevăr rămâne alături de adevăraţii eroi ai ţării şi pledează în continuare pentru soluţionarea de urgenţă a problemelor stringente ale tuturor veteranilor, majorarea reală a pensiei pentru vechime în muncă şi a pensiei de invaliditate, atribuirea de alocaţii, scutiri la plata energiei electrice şi a gazelor naturale, a medicamentelor şi a serviciilor medicale, etc.

Cinstirea sacrificiului veteranilor războiului de pe Nistru prin lege dreaptă, elaborată cu concursul lor nemijlocit, lege ce ar reglementa în mod echitabil drepturile, garanţiile şi recompensele de ordin economic şi social, prin respectactarea principiului meritocraţiei rămâne a fi preocuparea noastră.

Andrei Năstase,
Președintele Platformei Demnitate și Adevăr

19 iunie 2017

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate