Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă
Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135
Noutăți
Astăzi Platforma DA a comemorat jertfele primului val al deportătilor staliniste din 1941 printr-o depunere de flori la monumentul victimelor deportărilor comuniste.
Andrei Năstase a amintit că se împlinesc 80 de ani din acele momente dramatice ale istoriei noastre, care au început în noaptea din 12 spre 13 iunie 1941:
„Este de datoria noastră să nu uităm, să ne respectăm trecutul și trecuții, altfel nu vom avea parte nici de viitorul pe care ni-l dorim cu toții. Să facem același gest de comemorare și la 6 iulie, ziua în care cu ani în urmă a urmat cel de-al doilea val de deportări.”
Deputata Maria Ciobanu a menționat că cele trei valuri de deportări sunt paginile cele mai triste din istoria neamului nostru:
„Timp de săptămâni întregi oamenii au mers în vagoane pentru animale: femei cu copii mici, femei gravide, bătrâni… Nu li se dădea decât o cană de apă și pește sărat. O asemenea bătaie de joc n-o merită niciun om de pe acest pământ. Să nu uităm niciodată de acele trenuri ale morții, pentru că, altfel, chiar și în mileniul 21 istoria se poate repeta.”
„Deceniul patru al secolului trecut poate fi numit memorialul durerii”- a spus deputatul Vasile Năstase, subliniind că nicio perioadă istorică nu a mai fost atât de cruntă pentru noi.
„Toată operațiunea de deportare a început la 12 iunie, atunci când de la 8 dimineața la primăriile noastre s-au adunat nkvd-iștii, comsomoliștii, comuniștii și căruțașii cărora li s-au dat alimente pentru trei zile, timp în care oamenii au fost încărcați în căruțe și duși la gările feroviare. Capii familiilor au fost separați de restul familiei, încărcați în vagoane pentru vite și duși direct în Gulag, acolo de unde mulți nu s-au mai întors, murind, istoviți de muncă forțată, foarte repede. Restul membrilor familiilor au fost duși la cercul polar, Comi, Omsc, Kazahstan și în alte regiuni ale Rusiei.”
Vasile Năstase a spus că este nevoie ca în viitorul Parlament să fie revizuit absolut tot cadrul legislativ în contextul respectiv, astfel încât „să avem grijă de cei care au supraviețuit și de urmașii lor și să le facem dreptate tuturor.”
Secretarul general al Platformei DA, Ion Terguță, a menționat că deportările au vizat distrugerea sistemică a populației locale, distrugerea elitelor politice, economice și a clerului din Basarabia pentru „a ne domina și a ne transforma în homo sovieticus”. Ion Terguță a menționat că orașul Chișinău este, de fapt, singurul oraș din lume în care încap deopotrivă monumentele victimelor și ale torționarilor, acest fapt exemplificând tranșant toată drama moldovenilor.
„Nu știu dacă există familie în Basarabia care să nu fi avut deportați sau din cei care au suferit de pe urma regimului comunist, monumentul victimelor deportărilor de aici fiind monumentul durerii noastre, adevăratul nostru monument.”
Andrei Năstase a îndemnat cetățenii să depună câte o floare pe parcursul acestor două zile la monumentul victimelor deportărilor comuniste, iar întreaga clasă politică să renunțe la interesele de grup și să se alăture acestei comemorări, ca apoi să-și îndrepte eforturile spre a face dreptate și a despăgubi toți oamenii nedreptățiți, care mai umblă și astăzi prin instanțe.
Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135
Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA