Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Platforma DA a comemorat victimele celui de al doilea val al deportărilor staliniste printr-un marș al tăcerii

Astăzi Platforma DA a comemorat victimele celui de al doilea val al deportărilor staliniste printr-un marș al tăcerii de la Cimitirul Eroilor spre monumentul din fața Gării Feroviare. Despre evenimentele din 5-6 iulie 1949, deputata Maria Ciobanu a scris că atunci „Basarabia a fost răstignită”: „După ce s-au răfuit cu principalele „elemente antisovietice” în 1941, autoritățile locale au avut o altă problemă după război: colectivizarea mergea prea lent. Următorul val de deportări în masă a avut loc sub steagul luptei cu „chiaburii”, țăranii prosperi. Ca urmare a operațiunii „Iug”, de pe teritoriul Basarabiei au fost deportate 34.270 de persoane, dintre care 13.651 femei și 11.245 copii. La sosire în colonii, deportații au fost repartizați pe la localnici sau prin barăci – unele construite special pentru operațiunea „IUG” (SUD), altele rămase de la valurile anterioare de represiune de pe teritoriul URSS.”
În primele rânduri ale coloanei impresionante au fost președintele Platformei DA, Andrei Năstase, vicepreședinții Alexandr Slusari și Igor Munteanu, deputații Stela Macari, Liviu Vovc, Vasile Năstase, Chiril Moțpan, candidații pentru funcția de deputat în alegerile din 11 iulie Iana Stanțieru, Ion Terguță, Svetlana Conea, Anatolie Donțu, Andrei Dânga și alții, consilieri municipali ai Platformei DA.

Vasile Năstase a spus că este greu să găsești în istoria noastră un deceniu mai tragic decât deceniul patru al secolului trecut și că de datoria noastră, a tuturor, este să ne amintim de cei care au fost ridicați din propriile case, urcați în vagoane și duși departe de țara lor, căci nu există vreo familie care să nu fi avut rude sau apropiați urcați în vagoanele durerii. Vasile Năstase a amintit despre primul miting de comemorare a deportaților care s-a produs acolo unde acum este monumentul lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici și și-a exprimat recunoștința pentru toți cei care nu uită: „Mă bucur să văd că de atunci, an de an, cetățenii noștri vin și aduc o floare pentru a-și aminti de cei care au suferit.”

Constantin Oboroc a povestit despre familia sa care a suferit enorm în acele timpuri. Mulți ani la rând dânsul a ascultat prin ce grozăvii au trecut atunci acei oameni, familia socrului său. În „Siberii de gheață” s-a născut și soția sa. „Calvarul prin care au trecut părinții și bunicii noștri ne obligă să nu uităm niciodată acele timpuri, toată drama prin care a trecut poporul nostru din cauza terorii bolșevice”- a spus Constantin Oboroc, subliniind că „cel mai curat omagiu pe care putem să-l aducem victimelor deportărilor este să scoatem acest căpăstru roșu de pe capul nostru și să trăim omenește în familia statelor europene, conduși de adevărații fii ai acestui pământ care știu cum trebuie să guverneze”.

Tamara Teleman, provenind dintr-o familie de deportați a spus că este mândră de familia ei, o familie de gospodari, a povestit cu lacrimi în ochi și emoții nedisimulate despre supliciul familiei sale, deportată de două ori și a făcut un apel:

„Eu detest trădătorii, lingușitorii, trebuie să avem demnitate: eu sunt așa cum sunt și spun adevărul. Eu socot că trebuie să facem fapte bune și la 11 iulie să votați cu capul! Iar deputații din viitorul parlament să facă o lege despre noi, cei deportați, căci ni s-a luat totul atunci și putem fi egalați în drepturi cu veteranii de război.”

Mihai Postovan, reprezentând Asociația Republicană a Veteranilor de război ai Armatei Române din Republica Moldova, a spus că atunci, în iulie 1949, toate gările din Moldova au fost umplute cu cei mai buni gospodari ai gliei. „Sacrifiul celor deportați și a veteranilor de război, trebuie comemorat, iar cei care au mai rămas în viață nu pot fi lăsați să se stingă în singurătate, lipsuri și durere.”

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a mulțumit tuturor pentru participarea solidară la marșul tăcerii și a făcut un angajament public privind elaborarea de către viitorii deputați ai Platformei DA și implementarea unei legi drepte pentru toți cei care au suferit în urma deportărilor din ambele valuri.

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate