Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Platforma Da a depus o sesizare la CC privind neconstituționalitatea hotărârilor adoptate la 23 aprilie de majoritatea parlamentară!

Vicepreședintele Platformei DA, deputatul Dinu Plîngău, a susținut un briefing de presă în cadrul căruia a anunțat că astăzi Platforma DA a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind exercitarea controlului de constituționalitate în privința:

Hotărârii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121/2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, proiectul nr. 133 din 23 aprilie, 2021;

Hotărârea Parlamentului privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, proiectul nr. 135 din 23 aprilie, 2021.

Autorul sesizării, vicepreședintele Platformei DA, deputatul Dinu Plîngău, că se încearcă a o pedepsi pe Domnica Manole, președinta CC pentru decizia sa și ale colegilor săi, fapt inadmisibil.

Deputatul a menționat că la 23 aprilie 2021 majoritatea parlamentară, făcând abuz de poziția dominantă din Parlament a recurs la mai multe încălcări ale Constituției Republicii Moldova, motivându-și hotărârile exclusiv politic, fără a medita asupra consecințelor negative ale acestor abuzuri clare și fără a fi inclus subiectele amintite în sesizare în ordinea de zi a ședinței plenului.

În sesizare se spune că astfel, s-a intervenit asupra independenței și inamovibilității judecătorilor constituționali, fără a se ține cont de prevederile legale, precum și de reglementările ce nu-i permit Parlamentului să adopte asemenea tipuri de acte. Acuzațiile de neconstituționalitate se referă și la procesul de examinare și adoptare a actului, cât și la însuși obiectul reglementărilor ce au fost votate.

Dinu Plîngău acuză încălcarea principiului legalității, a art. 6 coroborat cu art. 134 alin. (3) din Constituția Republicii Moldova privind separația și colaborarea puterilor, a art. 7 din Constituția Republicii Moldova care spune că nicio lege și niciun act juridic care contravine prevederilor Constituției nu are putere juridică, precum și a altor articole din Constituție.

De asemenea, Dinu Plîngău a menționat că după depunerea sesizărilor de astăzi, Andrei Nastase, președintele Platformei DA va depune un denunț la procuratură privind investigarea acțiunilor majorității parlamentare din 23 aprilie 2021.

[pdf-embedder url=”https://www.platformada.md/wp-content/uploads/2021/04/Sesizare-Hotărârea-numiri-la-CCM-converted.pdf” title=”Sesizare Hotărârea numiri la CCM-converted”]

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate