Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Platforma DA a organizat un protest la Agenția Proprietății Publice: O sursă de haos și nereguli grave

Astăzi Platforma DA a organizat un protest la Agenția Proprietății Publice pe care o consideră o sursă de haos și nereguli grave: APP a ajuns să fie o instituție politizată excesiv și, mai mult decât atât, face de mult timp jocul unor grupuri infracționale. Platforma DA nu o singură dată a adus în atenția publică faptul complicității APP la privatizările efectuate în trecut (Air Moldova, Aeroportul, proprietățile pierdute în Ucraina), inclusiv la ultimul scandal cu vânzarea Portului Giurgiulești.

Andrei Năstase, președintele Platformei DA, a spus în cadrul protestului că Plahotniuc vrea să revină în Parlamentul Republicii Moldova  într-o formulă nouă:

„Grupările oligarhice și-au dat mâna și vor să readucă schemele lor criminale la putere. Iată de ce vom duce la bun sfârșit ceea ce am început în 2015 și vom protesta împotriva ilegalităților și ne vom duce angajamentele față de țară la finalitatea așteptată de oamenii acestei țări”.

Deputatul Igor Munteanu a spus că APP una dintre cele mai „harnice” agenții în a delapida patrimoniul public al acestei țări, este cea mai dispusă spre risipă, lăcomie și corupție:

„Crimele susceptibile unor cauze penale grave au început încă în 2013, când a fost concesionat Aeroportul, în spatele schemei aflându-se oficiali de rang înalt care n-au plătit nici azi pentru această crimă. APP în loc să apere interesele oamenilor, apără corupția și ne lasă să fim jecmăniți. Nu a existat niciun prim-ministru care să-l pună la punct pe Ghenadie Țepordei, șeful Agenției. În continuare Avia Invest își face de cap în Aeroport, iar scandalurile legate de agenție sunt multiplicate. Doar portul Giurgiulești a fost vândut cu 1000 de dolari unui offshore din Cipru – este inadmisibil așa ceva!”

Un proiect de lege privitor la infrastructură critică a fost ignorat de majoritatea parlamentară, a mai amintit Igor Munteanu, iar obiectivele de importanță națională au fost vândute pe nimic, ceea ce este de-a dreptul dezgustător. De asemenea Igor Munteanu a menționat că trebuie să ținem în ordine sistemul proprietăților publice și să nu permitem distrugerea acestuia – pentru aceasta avem nevoie de un DNA cu adevărat eficient.

 Alexandr Slusari a vorbit în special despre delapidarea patrimoniului Republicii Moldova  în Ucraina: „Din peste 100 de obiective de acolo, la moment au rămas puțin peste 15 obiective care sunt într-o situație incertă. Din 2020 APP este condusă de un individ care este avocatul lui Dodon, APP fiind controlată și de un Andronache, care cu greu deschide gura în parlament.”

Alexandr Slusari a amintit de Sanatorul Moldova, consulatul RM din Odessa APP și alte proprietăți cu referire la care APP, în loc să apere interesele RM, a angajat un individ care este omul lui Andronache, apărând interesele oligarhilor:

„Tot acesta se ocupă de două cariere de la Cernăuți și Pervomaisc – din 2015 ele nu activează și APP nu a făcut nimic pentru a face ordine. Acum, însă, aceste două cariere sunt sub controlul băieților șmecheri din Ucraina și au început să extragă piatra prin metode explozive la Pervomaisc, pe teritoriul întreprinderii de stat a RM!”

Stela Macari a vorbit despre situația dezonorantă a mai multor întreprinderi și agenții de stat și a spus că deoarece sistemul de administrare este corupt, cetățenii nu au de câștigat nimic din faptul că avem o țară atât de bogată. Deputata a enumerat mai multe agenții conduse de oameni obedienți lui Dodon cum ar fi Căile Ferate, Poșta Moldovei, Moldsilva, Molddata, ANSA și altele: „Interesul statului se transformă în interes de partid sau personal. Toți acești indivizi de la conducerea agențiilor și întreprinderilor de stat enumerate sunt puși acolo pentru a aduce bani partidului socialiștilor!”

Inga Grigoriu a subliniat că în democrație hoții stau la pușcărie și nu administrează bunurile poporului în detrimentul cetățenilor, vorbind despre situația întreprinderilor de stat de irigare:

„Am aici Raportul a 12 întreprinderi de stat făcute să dispară – stațiunile tehnologice de irigare. Multe dintre ele nu doar sunt falimentate, dar sunt propuse spre a fi lichidate. Un plan național de irigare nu există pentru că nu se dorește, chiar dacă fără irigare nu există agricultură, nu există produse alimentare locale. Aceste întreprinderi au generat și mari datorii. Vă amintiți cum am luptat pentru un grup de angajați de la Briceni să-și primească salariile.” Inga Grigoriu a spus că singura soluție este o guvernare onestă care să elaboreze inclusiv strategii de irigare:

„ În comparație cu Israelul noi avem suficiente resurse acvatice, dar ceea ce nu avem, spre deosebire de acea țară, sunt instituții care să gestioneze onest și eficient acest sector.”

 Dinu Plîngău a reiterat că „o mână de oameni care nu se mai satură a fura” sărăcește țara:

„Ei ne aud și noi le spunem că locul lor e la pușcărie. Salariile funcționarilor publici de bună credință care activează în clădirea guvernului sunt mici, dar șefii lor nici nu au nevoie de salarii – uitați-vă în declarațiile lor de avere și veți vedea cum au lucrat ei în „serviciul oamenilor”.

Manifestanții au subliniat că Platforma DA este alături de funcționarii publici onești, dar este împotriva hoților oploșiți în funcții publice, Platforma DA a luptat mereu împotriva corupților și va face tot ce se poate pentru ca după 11 iulie să avem o majoritate pro-europeană în Parlament!

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate