Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă
Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135
Noutăți
Platforma DA cere Guvernului și Cancelariei de Stat informații privind creditarea Agenției Servicii Publice (ASP), în special privind lista bunurilor gajate (dacă ea există). Totodată, solicită Cancelariei de stat să explice de ce decizia privind accesarea creditelor a fost luată fără acordul Cancelariei și al Guvernului și cum poate afecta problema nerambursării creditelor bugetul de stat. Platforma DA s-a adresat în același timp și la Procuratura Generală cu o plângere, în care solicit verificarea procedurii de creditare din 2018 în cadrul ASP și pornirii dosarului penal pe abuz de serviciu din partea conducerii Agenției și pe neglijența în serviciu a funcționarilor din Guvern.
Alexandr Slusari spune că ceea ce se întâmplă la Agenția Servicii Publice este extrem de grav: „ASP, în persoana omului lui Nichiforciuc, a refuzat să ne prezinte informația detaliată privind atragerea resurselor creditare în 2018, inclusiv despre băncile, care au acordat credite, volumul și valoarea gajului și scadența creditelor, referindu-se la faptul că informația este „confidențială”. Conducerea ASP a încălcat astfel art. 21, alin. (3) al legii despre statutul deputatului în Parlament, care prevede că orice persoană oficială este obligată, la legitimarea deputatului, să-i pună la dispoziția informația necesară fără concordanțe și permisiuni suplimentare, cu excepția informației ce reprezintă secret de stat.”
Deputatul menționează că creditele ASP urmează să fie rambursate din mijloacele financiare încasate de la populație și agenți economici pentru serviciile publice prestate și societatea are tot dreptul să cunoască cum sunt cheltuiți banii ei.
Din răspunsul ASP oferit la demersurile anterioare ale Platformei DA, menționează Alexandr Slusari, reiese că decizia privind accesarea creditelor a fost aprobată doar de către Consiliul Agenției, ceea ce contravine art. 12, p. 6) al Statului Instituției publice „Agenția Servicii Publice”, care prevede că Consiliul aprobă atragerea şi administrarea mijloacelor suplimentare, inclusiv a fondurilor donatorilor şi creditelor, în mărimea stabilită de FONDATOR, pentru asigurarea activităţii Agenției. Amintim că fondatoare a ASP este desemnată, în conformitate cu HG 14/2017 din 22.05.2017, Cancelaria de Stat.
Alexander Slusari atenționează că în cazul în care creditele nu vor di achitate, cetățenii vor fi cei care vor fi nevoiți să stingă datoriile ASP:
„În conformitate cu art. 307 al Codului civil Fondatorul răspunde pentru obligațiunile instituției publice, în măsura în care patrimoniului acesteia nu este suficient. Adică, în cazul în care creditele accesate de ASP nu vor fi rambursate, datoria respectivă va fi transpusă pe umerii contribuabililor.”
Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135
Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA