Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Platforma DA cere prelungirea patentelor pentru comercianții mici: „ Proiectul de lege inițiat și votat de fracțiunea noastră în precedentul Legislativ este vital în contextul actualei crize social-economice”

Cu regret criza energetică, războiul din Ucraina, creșterea inflației din ultima perioadă au generat o criză social-economică, care a afectat enorm și veniturile deținătorilor de patente în comerț. Este evident că în condițiile actuale marea majoritate a acestora nu sunt în stare să treacă la altă formă de activitate de antreprenoriat, așa cum cer autoritățile.

În condițiile lipsei unui număr minimal suficient al locurilor de muncă cu salarii decente, pentru zeci de mii de familii comerțul mic în baza patentei (ce nu depășește 300 mii lei anual) a devenit unica sursă de supraviețuire. În prezent conform datelor statistice sunt valabile peste 5500 de patente de întreprinzător în comerțul cu amânuntul.

Este necesar de amintit că în perioada pandemică comercianții mici au fost discriminați permanent prin lipsa ajutorului social în perioadele când au fost închise piețele. Totodată, menționăm că activitatea de comerț și prestări servicii în bază de patentă este practicată de foarte mulți pensionari în scopul completării veniturilor provenite din pensii mizere, diminuate semnificativ de inflația galopantă din ultimul an.

Nu credem că tehnic ar fi posibil ca această categorie de populație să treacă la o altă formă de activitate antreprenorială. Iar conform legislației în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2023, în plin sezon de iarnă, aceste persoane vor fi lipsite de dreptul de a activa în bază de patentă. În prezent Platforma DA primește sute de apeluri de la deținătorii patentelor pentru comerț mic, care se află în incertitudine totală referitor la soarta lor în anul 2023. Iar în lipsa acțiunilor din partea guvernării există riscul unor proteste ale patentarilor, lucru care nu ar fi de dorit în actualul context regional.

Situația la nivel social reflectată prin aspectele sociale arzătoare la care ne-am referit mai sus, impune extinderea termenului de desfășurare a activității de comerț în bază de patentă, drept o formă alternativă de asigurare a veniturilor pentru multe persoane și familii care și-au creat singuri locuri de muncă și care au ales să rămână în țară.

Amintim că, în anul 2019 la inițiativa Platformei DA a fost elaborat și votat un proiect de lege în baza căruia a fost prelungit cu 3 ani termenul de activitate în baza de patentă. Acea inițiativă legislativă a fost semnată și de deputații PAS din acea legislatură, printre care se regăseau Maia Sandu, Igor Grosu, Dumitru Alaiba, iar avizul pozitiv al Guvernului a fost semnat de Prim-ministrul de atunci Maia Sandu și Ministrul Finanțelor de atunci Natalia Gavriliță.

În speranța că viziunile celor două forțe politice nu s-au schimbat pe parcursul anilor și ținând cont de actuala situație economică îndemnăm în regim de urgență elaborarea și votarea unui proiect de lege care să mențină pentru minim 4 ani acest tip de activitate de antreprenoriat, de importanță majoră socială.

Considerăm că, 4 ani este o perioada suficientă pentru dezvoltarea durabilă și sustenabilă a economiei în condițiile edificării unui stat de drept și eliminării corupției mari în urma unei guvernări eficiente și responsabile. Iar drept rezultat se așteaptă o creșterea semnificativă (cel puțin dublă) a veniturilor cetățenilor, lucru care ar face posibilă renunțarea la comerțul în baza patentelor. Pentru a cataliza procesul elaborării proiectului atașăm prezenta formulare care necesită doar a fi semnată de un deputat, înregistrată la secretariatul Parlamentului și votată în două lecturi.

[pdf-embedder url=”https://www.platformada.md/wp-content/uploads/2022/10/Patentă.signed.pdf”]

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chisinau, str. 31 August 1989, nr. 15

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate