Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Platforma Da despre derapajul antidemocratic în cadrul constituirii circumscripțiilor electorale

Activitatea „fructuoasă” a Comisiei permanente de constituire a circumscripțiilor a demonstrat cu prisosință faptul că scopul principal al modificării sistemului electoral este conservarea stării de captivitate a statului nostru, precum și împărțirea zonelor de influență între două clanuri mafiote interconectate, care activează sub acoperirea paravanului geopolitic. În urma procesului de delimitare a hotarelor circumscripțiilor electorale, aproape toate raioanele țării au fost ciopârțite în două sau chiar în trei circumscripții. Drept rezultat, a apărut o incertitudine periculoasă  în privința modalității de creare a consiliilor de circumscripții și a soluționării litigiilor electorale în teritoriu. Sofisticarea total inoportună a procesului electoral contribuie semnificativ și la creșterea abuzurilor și fraudelor din partea guvernării.

Din 46 de circumscripții create pe teritoriul Republicii Moldova, la alegerile prezidențiale din octombrie 2016 Igor Dodon ar fi câștigat din primul tur în 30. Adică, în urma  „diligenței” Comisiei, sistemul electoral nou din start oferă forțelor antieuropene un avantaj enorm. Mai mult ca atât, în cadrul sistemului mixt, la Chișinău candidatul socialist ar fi câștigat la prezidențialele din 2016 din primul tur în cel puțin 6 din 11 circumscripții. În celelalte 5 circumscripții diferența dintre Maia Sandu și Igor Dodon ar fi fost una minusculă, de câteva sute de voturi. Iar această diferență ar fi putut fi ușor compensată prin manipulări mediatice, coruperea alegătorilor și falsificarea rezultatelor. Deci, este absolut evident că sistemul electoral marca Plahotniuc facilitează clar și intenționat accesul în Parlament al partenerului său de afaceri politice și geopolitice, Igor Dodon, și al partidului socialiștilor.

O altă abatere gravă a Comisiei aservite regimului este discriminarea crasă a drepturilor politice ale alegătorilor din Diaspora. În conformitate cu datele oficiale, numărul alegătorilor aflați peste hotare la muncă este estimat la peste 845 mii. Chiar și conform Codului electoral modificat recent, pentru  aceste persoane ar trebui să fie înființate minimum 13 circumscripții. Însă, Comisia respectivă a decis să se limiteze la doar trei circumscripții pentru conaționalii noștrii din Diaspora. Promisiunea trâmbițată de președintele Dodon despre crearea a 25 de circumscripții peste hotare, s-a dovedit a fi o minciună ordinară! Pornind de la cele expuse mai sus,

Platforma Demnitate și Adevăr:

Cere categoric în continuare anularea sistemului electoral mixt, care a fost promovat și adoptat de către tandemul Plahotniuc – Dodon cu încalcarea crasă a opiniilor celor mai importante instituții europene și care este menit să asigure oligarhului influență politică, libertatea și siguranța averilor dobândite ilicit cu sprijinul grupării lui Dodon.

Face apel către partenerii noștrii externi, atenționându-i asupra extinderii și aprofundării derapajului antidemocratic în domeniul electoral, direcționat în primul rând împotriva opoziției autentice proeuropene din Republica Moldova.

Cheamă la consolidare toate forțele politice realmente antioligarhice și democratice, precum și societatea civilă independentă, în vederea demarării urgente a procedurii de inițiere a unui regferendum legislativ privind anularea modificărilor din Codul electoral, privind introducerea sitemului mixt.

Îndeamnă Diaspora să organizeze acțiuni de protest în marile capitale europene, în SUA și Rusia, precum și în Chișinău, împotriva unui sistem electoral discriminatoriu.

9 noiembrie 2017

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate