Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Platforma DA solicită anularea imediată a ordinului privind majorarea tarifelor pentru transportul interurban de pasageri

Platforma DA este extrem de îngrijorată în legătură cu ultimele majorări precipitate ale tarifelor pentru transportul interurban de pasageri şi consideră că asemenea operaţiuni de interes major pentru fiecare cetăţean al Republicii Moldova nu pot fi făcute în grabă, fără dezbateri publice şi, mai ales, în preajma sărbătorilor când numărul de cetățeni care călătoresc în interiorul țării creşte considerabil. În 7 zile ale noului an în adresa deputaților fracțiunii Platforma DA au parvenit sute de plângeri pe acest subiect!
Scumpirea bruscă a biletelor de călătorie cu 25 % a afectat în primul rând cele mai defavorizate pături sociale, precum persoane cu dizabilități, studenți, pensionari. Aceste persoane sunt nevoite să folosească transportul public interurban mai frecvent decât alte categorii ale populaţiei. A nu se omite şi faptul că din perspectiva accesului la servicii de sănătate, în condiţiile când multe spitale locale au fost închise, distanțele la serviciile spitalicești raionale cu mult mai lungi implică și costuri mai mari, acum, practic, pentru mulţi cetăţeni, imposibil de achitat. Atenționăm că creșterea recentă a tarifelor de transport este net superioară indexărilor și majorărilor planificate ale pensiilor și diminuează considerabil veniturile studenților, bursele cărora au rămas nemodificate.
Riscăm ca toate majorările la plățile sociale, propuse încă de Guvernul blocului ACUM, în foarte scurt timp să fie diminuate prin multiple scumpiri, operate şi admise de Guvernul controlat de Dodon. Ca urmare a lipsei reformelor structurale riscăm perpetuarea economiei monopolizate, înflorirea corupției mari şi aprofundarea penuriei financiare a cetăţenilor ţării noastre.
Platforma DA consideră că procesul de aprobare a unor tarife reale de transportare, care ar acoperi costurile operatorilor din domeniu trebuie în mod obligatoriu sincronizat cu demonopolizarea ramurii transportului, îmbunătățirea substanțială a managementului în domeniu, modernizarea semnificativă a condițiilor de confort în transportul public, lupta intransingentă cu corupția în sistemul de autorizare și control al rutelor interurbane și protejarea specială a celor mai vulnerabile segmente ale populației.
În acest context, Platforma DA cere anularea de urgență a ordinului privind majorarea tarifelor de transport al pasagerilor, iar imediat după anularea ordinului solicită crearea unui grup de lucru cu participarea asociațiilor transportatorilor, sindicatelor și reprezentanților Guvernului și Parlamentului, care în termeni proximi să propună modificări la legislație, asigurând următoarele:
• demonopolizarea domeniului transportului public de pasageri;
• re-proiectarea rutelor naționale și locale în interesul cetățenilor, eliminarea haosului şi a improvizaţiilor incoerente operate de către patronii de rute;
• introducerea unui sistem național de management în transport și eliminarea transportului ilicit de pasageri;
• crearea unui mecanism real de îmbunătățire a confortului în transport, urmat de creșterea treptată a tarifelor;
• introducerea măsurilor de protecție socială suplimentară, menite să atenueze eventuala scumpire a călătoriilor pentru cele mai social-vulnerabile categorii ale populației.
Totodată Platforma DA cere continuarea şi dinamizarea proceselor de demontare completă a tuturor schemelor de corupție din acest domeniu de importanță socială majoră, demarate de guvernul blocului ACUM, precum și elaborarea unui program național integrat de mobilitate pentru Republica Moldova, cu modernizarea sistemului de transport al pasagerilor, implementat cu sprijinul partenerilor de dezvoltare.
Practic, scumpirea tarifelor la transportul de pasageri nu introduce nicio facilitate pentru pasageri. Statul a crescut doar povara fiscală a cetăţenilor sub paravanul economiei de piață, în timp ce costurile guvernării centrale cresc vertiginos şi total nemotivat. De aceea, dacă ordinul de majorare a tarifelor pentru transportul interurban de pasageri nu va fi anulat și nu va exista o abordare complexă a problemei asigurării cetățenilor cu transport confortabil și accesibil, Platforma DA va cere demisia ministrului economiei în baza unei moțiuni simple.

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate